Nemocenské dávky aj po ukončení pracovného pomeru?

snejty

Takze potom by pre teba platil prvy odstavec.

Dobrovolne poisteny je ak si napr. nezamestnany clovek zacne platit poistenie. Za teba plati zamestnavetel.

Sick boy

Tak niečo som našiel, len nechápem tomu výrazu dobrovoľne poistený. Môže mi to niekto ozrejmiť?

Zamestnancom vzniká nárok na nemocenské od vzniku ich povinného nemocenského poistenia, a to vzniká dňom nástupu do zamestnania (dňom začatia platnosti pracovnej zmluvy so zamestnávateľom).

Iná situácia je len pri dobrovoľnom poistení. Dobrovoľne nemocensky poistená osoba musí byť pred nárokom na nemocenskú dávku nemocensky poistená najmenej 270 dní pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti.

Sick boy

No práve hľadám si to ale nejako to nejasne pisuz raz tak raz tak. A odrobene mám no za posledné 2 roky minimum.

snejty

Ano, v skusobnej dobe moze zsmestnavatel ukoncit pracovny pomer aj ked si PN. Plati, ze ak do 7 dni od skoncenia pracovneho pomeru nastupis na PN, tak tato PN je platena. Neviem vsak ci nemusis mat odpracovanych niekolko mesiacov. Ak si predtym nepracoval, tak toto si este over.

Sick boy

Takže mi nemocenské bude chodiť aj keď budem na pnke niekoľko.mesiacov?

No práveže ukončenie pomeru v skúšobnej dobe môže zamestnávateľ ukončiť aj bez udania dôvodu, takže to neviem či platí čo píšeš.

ahjajjaj

Áno, dostaneš nemocenské dávky aj po skončení pracovného pomeru. Vyrátané Ti budú podľa Tvojej mzdy v tej práci, aj keď si tam len v skúšobnej dobe. Ak si PN, v skúšobnej dobe, zamestnávateľ nemá právo rozviazať s Tebou pracovný pomer.