Srdce

Príspevok v téme: Srdce
AdrianGap

Ahojte, chcem sa opýtať robili mi vyšetrenie srdca, EKG ok, RTG ok, Sono ok. Zatazovy test teda ergometria pri zaťaží depresie st segmentu zo stúpajúcov zatazou. Poslali ma na Ct srdca, plus ciev v okolí a kontrastnou látkou. Vyšetrenie negatívne. Abslutne nerozumiem tomu nakoľko doktor ma hneď vystrašil že zaochaty cievy a mam mat klidovy režim dokým neorebhne ct srdca. To bolo negatívne doktor to uzavrel že ok a nič iné. Ďalšia ergometria zase pozitívna že zmeny na prednej strane srdca pri zaťaží. Nikto to už neriešil nakoľko ostatné je ok. Lenže natoľko ma vystarsili že sa bojím už aj pohnúť. Nemáte niekto skúsenosť s takýmito pozitívnymi výsledkami že niečo nieje v poriadku a uzavrú to ze ok. Ďakujem za každú radu

ahjajjaj

Ahoj, pravdepodobne ide o začiatok ischematickej choroby srdca. Máš vlastne to šťastie, že sa Ti aj ozvalo vo forme bolesti. Často ostáva kvôli bezsymptomatickosti nepozorovaná a už v pomerne mladom veku. No a Ty si to zacítil, ako upozornenie, že máš trochu zmeniť životný štýl.
Keďže máš ostatné veci v poriadku a nález je horší pri záťaži, mal by si sa viac pohybovať. Neviem, koľko vážiš, ale svoje robí aj nadváha, cigarety, sedavá činnosť, nezdravá výživa. Tvoj stav sa zlepší, pokiaľ do svojich denných aktivít zaradíš pravidelný pohyb, dostatok zeleniny a ovocia, menej nasýtených tukov, mäso sa odporúča nie každý deň, alebo aspoň tak, že keď máš na obed mäso, na raňajky, či večeru nemusíš mať šunku, či klobásu. Ak máš vyšší krvný tlak, treba ho kontrolovať a liečiť. Po cca 2 rokoch užívania lieku na krvný tlak ho treba zmeniť, lebo prestáva zaberať. Ďalším faktorom je cholesterol, ktorý treba udržiavať v norme. Ozaj ten pohyb sa nemyslí do odpadnutia, ale jemne zvyšovať. Napr. dlhšie prechádzky rezkejšou chôdzou a pod, bicyklovanie, turistika, v zlom počasí jednoducho cvičenie doma, drepy, kľuky, sed-ľahy, cvičenia na chrbticu - nájdeš na youtube.