Teror od seniora

Príspevok v téme: Teror od seniora
thome

Ahojte,
určite viacero z vás pozná, aké to je žiť vo viacgeneračnom dome. Situácia je nasledovná. Vlastnícky podiel je 50% nehnuteľnosti pre matku (cez 85 rokov, má 3 dcéry) a 50% pre jej dcéru (cez 50 rokov) ako dedičstvo po otcovi. Zvyšné dostali pozemky.
Dcéra bývajúca v dome s matkou má tri deti, ktoré vyrastajú v dome od malička - bez otca. Už sú dospelé, z toho jedno býva samostatne, jedno ešte študuje na VŠ a ďalšie pracuje v zahraničí. Žiadne problémy, každý slušne vychovaný.

Dcéra prekonala náročné ochorenie, bola rok PN. Za ten čas sa príkladne starala o domácnosť, matku - nákupy, vybavenie liekov, poriadok v domácnosti. Skrátka vždy v úcte, rovnako aj jej deti. Darčeky, pomoc.

Následne sa však vzťahy začali vyostrovať zo strany matky(85 rokov) útoky ohľadom okrádania, prepisovania majetku a podobné nezmysly, ktoré plodí jej choré ja. Nesedia fakty, vety sú nedokončené, neustály teror na dcéru a jej deti (povaľači, zlodeji...) Spochybňovanie jej diagnózy a ochorenia. Skrátka všetko smerované proti ním.

Zvyšné dve dcéry bývajú vo svojich domoch/bytoch. Jedna sa o matku nezaujímala 5 rokov. Druhá prišla na návštevu na 5 min... aby sa nepovedalo - má to "veľa"

Mierne nezhody boli vždy, ale to je v rámci ponorky bežné. Vždy sa to urovnalo. V súčasnosti je situácia natoľko vážna, že matka(85) zakazuje vstup do domu vnúčatám, vyhadzuje ich, je voči ním arogantná.

Jej dcéra (50) je nútená hľadať útočisko u známych. Okrem toho sa jej sestra fyzickým ublížením - uverila rečiam senilnej ženy/matky.

Otázka teda znie, kde hľadať útočisko, pomoc?
Ako ju vyhlásiť za nesvojprávnu/duševne chorú? Domôcť sa ochrany osoby - obava pred fyzickým násilím? V minulosti sestra napadla svojho syna na verejnosti.

Za akékoľvek nasmerovanie budem vďačný.

janicka765JE

ma pani aj nejaku tu diagnozu? myslim skor ako starecku demenciu, lebo tam by taketo utoky celkom zapadli. za nesvojpravnu ju bez diagnozy proste nevyhlasis. mali by ste sa o tom proste s rodinou porozpravat a najst bud opatrovatelku alebo nejake to zariadenie ak sa teda nemoze starat sama o seba

snejty

marek to je sice krasne, ze ty by si sa tak nespraval, zial nikto nevieme ako to s nami v starobe bude. Mozog podlieha starnutiu, demencii, psychickym chorobam.Stary clovek casto za svoje spravanie ani nemoze. K takym ludom by sme mali byt tolerantni. Samozrejme ak to presahuje unosnu mieru, treba konat ako pise Omen.

marek1251487

udržujte teror.. matka sa odpraví na druhý svet rýchlo aj sama. žasnem, ako si ľudia myslia, že tu budú naveky. v takom veku by som hltal každú sekundu života a nie toto riešiť. osobne takému človeku nedávam viac ako dva roky života. keď vôbec. srdce nezvládne. zrejme už nemá na tomto svete nič a ponáhľa sa tam. tak jej v tom nebráňte :)

Omen

Zákon sa pre 4 rokmi menil, a preto tvoja babka NEmôže byť zbavená svojprávnosti, ale môže mať súdom
OBMEDZENÚ spôsobilosť na určité veci, o.i. na právne úkony. Je to zložitejšie, a tak ti odporúčam návštevu advokátskej kancelárie, kde ti to všetko vysvetlia, nasmerujú ťa s babkou k psychiatrovi a budú ťa na súde zastupovať.