Potrebujem radu

Parker

Keď máš 28 a nemáš vlastné bývanie, tak si musíš nastaviť sporenia.

- odlož si na vlastnú nehnuteľnosť, ktorú si v budúcnosti raz kúpiš, sumu ti nebudem písať, záleží od toho, koľko mesačne zarábaš, ale malo by to tvoriť minimálne 25 až 35% z tvojho príjmu, záleží od teba, kľudne môže byť aj viac. Ak neplánuješ kupovať nehnuteľnosť, v budúcnosti môžeš použiť peniaze na inú hodnotnú vec.
- odkladaj si na dôchodok, buď II. pilier alebo ETF. Vkladaj do indexových fondov aspoň 100€ mesačne, v dôchodkovom veku tam budeš mať veľmi zaujímavú sumu, ktorá ti zabezpečí zvyšok života bez toho, aby si riešila problémy typické pre slovenských dôchodcov
- z toho čo ti zostane si vyčleň na povinné výdavky (výdavky na domácnosť kde žiješ, stravu, poplatky za internet, mobil, atď)
- zvyšok rozflákaj na chlast a zábavu, kávičky, atď., aby ten život nebol len o sporeniach, človek má aj žiť.

Rozhodne neži tak, že preflákaš skoro všetku výplatu, po 40tke človek už inak prehodnocuje život a s prázdnym účtom to nie je žiadne terno.

snejty

V tomto zvycajne vedia najlepsie poradit rodicia :D

Myslim, ze by si si mohla stanovit urcitu sumu, ktoru si kazdy mesiac odlozis/usetris a zvysok mozes minut.

miki25

Ahoj, ten problém vyriešiť tak, že si povieš stačí. Kedy som navštevoval veľa bary a povedal som si, že kofoly nebudem už kupovať, lebo sú drahé 1,5 eura za pol litra. Odvtedy si ich nekupujem pravidelne, pretože by som potreboval 100 eur na ne. Toľko sa mi dávať nechce. Tak chodím len príležitostne s kamarátmi po futbale max. raz do týždňa. Dám si jednu a tým to hasne.

Parker

Najprv napíš koľko máš rokov a či máš vlastné bývanie (nie podnájom). Od týchto dvoch faktorov sa odvíja všetko ostatné.