Mám úzkosti kôli OCD, neviem čo mám robiť

Príspevok v téme: Mám úzkosti kôli OCD, neviem čo mám robiť
anonymsOcd

Dobrý deň, mám jeden problém. Asi pred rokom som zistil že pravdepodobne trpím psychickou poruchou OCD. Začalo sa mi to prejavovať asi pred 2 rokmi prehnaným umývaním, ale iba mojich vecí. Zriadil som si izbu s novým počítačom, stolom a stoličkou ale nemohol som sa týchto vecí dotknúť bez toho že by som sa predtým neosprchoval a neumyl poriadne ruky. Nikomu som nedovolil sa mojich vecí dotknúť, ani rodine. Pred pár dňami boli u mňa doma dvaja páni kvôli malému obchodu, no zakecali sme sa až sme skončili v mojej "čistej" izbe. Nakoniec sme sa ešte aj odfotili, pričom v pozadí bol môj stôl kde bolo detailne vidieť akú techniku používam. Akonáhle páni odišli hneď som bežal po vedrá s mydlovou vodou a umyl som stôl, podlahu, okno aj kľučky na dverách. V ten večer po tom ako som si ľahol do postele sa mi začali vnucovať myšlienky: "Umyl som tú izbu poriadne?" "Čo ak tú fotku s mojou technikou pošle ďalším a ďalší ľudia budú vedieť čo za techniku používam a akú má peňažnú hodnotu?" Takéto obsesné myšlienky ma prepadávajú každú chvíľu a neviem spraviť žiadnu kompulziu - rituál po ktorom sa mi uľaví takže teraz často prežívam úzkosti. Aj keď sám netuším ako by sa dala fotka s ľahko dostupnou technikou zneužiť. Ale stále mám akoby pocit že sa týmto moja izba znehodnotila. Rodina tento môj problém moc nerieši, rodičia mi povedali že nech ich s týmto neotravujem, hovoria že či nemám nič iné na práci atď. Mne to ale znáročňuje život tieto myšlienky a úzkosti keď musím myslieť len na to samé. Prosím o radu, či ste sa stretli s niečím podobným. Ďakujem.

Palino995

Mal by si navstivit psychiatra a psychologa lebo tieto nutkania budes mat este viac a viac tiez som tym trpel a kazdy den to bolo horsie a horsie az som musel ist k doktorovi beriem lieky uz vyse roka a celkom ok

ovomaltine

ja ta celkom chapem. ja si napriklad vyberam noviny, casopisy, knihy zo stredu a starostlivo skumam, ci sa ich nikto iny predtym nedotkol. aj ked ich chyta predavacka, je mi zle a dufam, ze sa toho chyti co najmenej.
nepochopim, ze preco si si tych panov zavolal k sebe domov, ked si na vsetko taky citlivy. ja si domov nikoho nevolam, asi by som to prezivala podobne.

mamibs

ahoj, zaujimalo by ma ako si fungoval pred 2 rokmi? mal si viac aktivit alebo to bolo skor rovnake ako teraz? aktivitami myslim - cestovanie, chodenie von s priatelmi, festivaly, turistika, alebo proste hocijake ine hobby mimo domova. lebo mam taky pocit, ze ked sa zacne clovek zameriavat na jednu vec - ako napriklad ty teraz na umyvanie - tak si to najprv len tak letmo vsimne, ze nieco nie je uplne vporiadku, uvedomi si to a postupne to zacina vyhodnocovat ako problem a riesit ho. prirodzene tomu priklada stale vacsiu a vacsiu vahu pretoze sa to pokusa vyriesit a nakoniec sa do toho problemu tak zahladi, ze prestane ako keby zit svoj "stary" zabehnuty zivot. nastane obmedzovanie sa v beznych cinnostiach, lebo chce vyriesit najprv toto a ostatne pocka. ale takto to nemoze fungovat, ked je v hlave nic ine nie je, len tento problem. vsetko sa zacne akurat tak prehlbovat a uhniezdovat sa. je super ze si prisiel na to, ze mas problem. je super, ze ten problem chces riesit. skus ist na to reverznym sposobom. skus si pospominat kedy si sa na co vykaslal kvoli tomuto problemu a postupne to zaradovat spat do bezneho zivota. ak je to problem tak chod na to pekne pomaly a vobec sa nestaraj o to ak to nepojde spociatku. progres bude mat tvar ozubenej pilky. raz to vyjde a raz nie, niekedy aj patkrat za sebou sa nepodari iba raz podari, ale vzdy je to lepsie ako ked to nebudes vobec skusat no nie? pekne krocik po krocku sa to bude zlepsovat, aj ked velmi pomaly.

Zuzana209

Ahoj, tak to čo si popísal, nemožno odkladať a skutočne by som radila ísť za odborníkom . Určite to nepodceňuj.

Nie som však lekár, takže chcela by som ti trochu poradiť skôr duchovne. Tie nutkania, ktoré ťa "šikanujú" - nie sú určite sily dobra. Veľmi by ti pomohlo, keby si sa rozhodol vnútorne sa obrátiť k Bohu. Môžeš k Nemu aj volať v duchu a prosiť o pomoc ale z praktického hľadiska by som ti na začiatok poradila - nájsť dobrého kňaza/pastora alebo dobré kresťanské spoločenstvo a poprosiť o duchovnú pomoc. Budeš potrebovať tzv. službu oslobodenia - teda modlitby zrelých kresťanov, ktorí sa budú modliť pri tebe, aby tieto "hlasy" ktoré prežívaš - od teba odišli. To samozrejme asi nebude len na jedno stretnutie. Celkové oslobodenie je duchovný proces, pri ktorom odmietneš všetko zlo v akejkoľvek forme a začneš sa tiež vnútorne posväcovať.
Veľmi by ti pomohlo aj vysporiadanie sa so všetkými doterajšimi chybami, ktoré ti svedomie vyčíta. Keď úprimne oľutuješ pred Bohom všetky tieto veci z minulosti a dáš si sľub žiť nový - Boží život, podľa Jeho pravidiel - urobíš tým čiaru za minulosťu a vnútorne sa začneš očisťovať. Čím je človek bližšie k Bohu, tým viac sa oslobodzuje zo všetkých vnutorných útlakov....

Na nete nájdeš veľa svedectiev takýchto oslobodení, napr.:
www.youtube.com

úprimne ti želám, aby si zažil toto Božie víťazstvo..