Zdravím, už pár dní premýšľam o tom, že by som skúsil externe študovať nejakú vysokú školu. Vidím v tom veľa pozitív. Napríklad možnosť štúdia popri hlavnom pracovnom pomere. Očakávam aj to, že tam bude možno spoznať hromadu zaujímavých ľudí, čo je pre mňa priam existenčne dôležité, keďže pracujem vo veľmi úzkom kruhu (vo firme sme štyria) a som od spoločnosti prakticky odseknutý. Nie som si však istý, či som odhodlaný sa pustiť do takejto dlhej púte, keďže na ukončenie druhého stupňa štúdia je potrebné vychodiť až sedem ročníkov, čo mi príde enormne veľa.
Alternatíva k vysokej škole sú kurzy. Existujú kurzy, ktoré ponúkajú stovky teoretických a praktických hodín, na ktorých je dostatok času sa problematiku dobre naučiť a získať akreditáciu potrebnú na vykonávanie pracovnej činnosti v odbore. Akurát si nie som istý, či aj tu bude šanca natrafiť na kvantitatívne takú širokú spoločnosť ako na vysokej škole. Predsa len, kurzy sú krátkodobejšou zaležitosťou a jeho absolventi nebudú mať ani čas ani motiváciu vytvoriť taký ten kolektív, ktorý sa naopak na pôde školy dá očakávať.
Zvažujem teda či zvoliť radšej krátkodobejší kurz, pri ktorom nadobudnem možnosť pracovať v danej oblasti oveľa rýchlejšie a bude ma stáť menej peňazí. Alebo zvoliť radšej dlhodobejšiu cestu školy, ktorá určite ponúkne nespočet zážitkov, komplexnejšie vzdelanie a hromadu nových známostí...
Ktorá z možností Vám je sympatickejšia?