Dobrý deň,
Mám 19 rokov a cca asi od apríla som si všimla, že mám na pravej strane zváčšenú krčnú mandľu. Samozrejme som spanikárila a navštívila hneď krčného (ORL), ktorý mi však povedal, že tam nič nevidí a je to v poriadku. Zobral mi výter, ktorý bol tiež v poriadku, tak som to nejako neriešila. Začala ma ale mandľa bolieť cca pred týždňom. Najskôr len mandľa a potom začala bolesť vystrelovať aj do pravého ucha. Neviem, čo mám robiť. Strašne sa bojím že to je rakovina. Máte stým niekto skúsenosti?
Ďakujem za odpoveď
Zväčšená mandľa
Ďakujem za rady, ale ja to mam už od apríla a nikto mi nevie zistiť z čoho je zväčšená. Myslím si, že keby to boli nejaké baktérie tak sa to dá zistiť z výteru. Ale ďakujem za rady, skúsim niečo z toho možno to pomôže.
ahoj, neľakaj sa, že by to mala byť rakovina. Mandľa je akýsi zachytávač baktérií a vírusov, preto sa môže zväčšiť a zapáliť, je to úplne bežná vec, a aj to vystreľovanie do ucha. Odporúčam kúpiť si kloktadlo, a každý deň si prekloktať riadne hrdlo. Dobré by bolo si aj polievkovou lyžičkou prejsť na vrchu jazyka a odstrániť z neho povlak. Tiež zvýšiť hygienu úst, častejšie si umývať zuby, a držať v ústach trochu dlhšie ústnu vodu, ktorá Ti ústnu dutinu dezinfikuje. Ak by si mala horúčku, choď k lekárovi, nech Ti predpíše antibiotiká.