Nemčina alebo španielčina

Príspevok v téme: Nemčina alebo španielčina
lpmno1

Dobrý deň, nastupujem na gymnázium a neviem si vybrať medzi nemčinou a španielčinou. Mám kamarátov, ktorí idú na španielčinu, tak ak zvolím španielčinu budem s nimi v triede. No rodičia mi viac doporučujú nemčinu, že ju viac využijem. Ako by ste sa prosím rozhodli? Poprípade aj z vlastných skúseností, ktorý jazyk ste si vy vybrali :) Vopred ďakujem

Carie

Ty si este mlady a lahsie sa naucis cudzi jazyk ako v neskorsom veku. Preto by som si teraz vybrala nemcinu ktora je tazsia ale teraz ti dobre pojde. Spanielcinu sa mozes ucit sam popri tom ak si trufas.

Annye

Takto. Školy, ktoré nie sú vyslovene bilingválne učia jazyky na naozaj mizernej úrovni a pokiaľ sa nebudeš jazyku venovať viac popri strednej (čo odporúčam), tak vyjdeš z vedomosťami takými, že to bude skoro jedno. Ale mať základy nemčiny je dosť dôležité, ak by si si v budúcnosti rozmyslela, že sa ju chceš učiť. Tam ti akékoľvek "ň" čo sa naučíš na sš pomôže. A áno, aj keď si to teraz nevieš predstaviť, toto nutkanie v budúcnosti mať vieš, hlavne, keď v nemecku sú platy na niektorých pozíciach 10-násobne (a to nepreháňam) vyššie ako na Slovensku. Nehovorím, že odsťahuj sa do slovenska, ale ako poistka na zárobok je to stále super a plus aj na sr je veľa nemeckých firiem a všeobecne ľudia čo majú neminu majú brutal výhodu oproti ľuďom, čo sa trepú len s anglinou (čo je žial väčšina? :D )

španielčina je krajšia, jednoduchšia, hravšia, obvykle viac učiteľov je príjemnejších na španielčine. Je to tá jednoduchšia cesta. Španielčina je po čínštine vo svete druhý najpoužívanejší jazyk, používanejší ako angličtina. Preto je veľmi dobré ju vedieť podľa mňa. Už len preto, že je to jazyk, ktorý neovláda každý druhý slovák a keď sa ju naučíš na dobrej úrovni (čo nie je vôbec tak ťažké a za pár rokov to pôjde, hlavne, keď nebudeš drtiť len tú školskú), vieš sa dostať na pozície (aj keby len v jazykovke atď.) kam nebude dokopy taká konkurencia. Na nemčinu je dosť veľká konkurencia, lebo sa ju stále učí najviac slovákov ako druhý cudzí jazyk. Toto je viac exotické (nehovorím, že nie sú exotickejšie, určite :D ale z tých, čo a učia v škole je toto fakt také čosi, čím si vieš nájsť zaujímavé miestečka).

na internete a v bežnej komunikácii a pri cestovaní je asi španielčina lepšia voľba :)

Takže.. na tvojom mieste si vyberiem nemčinu, a aj keď je to grc jazyk pre veľa ĺudí, tak sa zatnem a nadrvím, čo treba a nebudem flákať jak väčšina študentov, lebo je to jak žolík do budúcnosti.

A španielčinu sa vieš naučiť aj sama/popri tom.. proste ide to ľahšie.

Výber je ale na tebe :)

chamomile

Ked chces pocut osobne nazory, ja by som si urcite vybrala spaninu, je ovela krajsia. Na tvojom mieste by som si tiez vybrala spaninu, aj kvoli atmosfere, ze by som chcela byt s kamaratmi, bude vas to este viac spajat, na hodinach bude vacsia sranda. A spanielcinari su obvykle ovela lepsi, zabavnejsi ako prisne, sucharske nemcinarky.

chamomile

co sa ti viac paci, ktory jazyk, ktory mas chut sa ucit? ja by som na to isla len takto, nech ma to bavi, nech mam z toho radost

snejty

Spanielcinu v pripade, ze chces cestovat po Juznej Amerike. Nemcinu ak chces cestovat po Europe a lepsie sa uplatnit na trhu prace.