Potrebovala by som poradiť. Jedna sa o vysoký tlak, jednoducho to začalo po prvom pôrode v roku 2016, bola som v tom case na kardiológii, kde to zhodnotili ako vyčerpanosť organizmu po pôrode, tak som to neriešila, lebo som ten vysoký tlak nejak nepociťovala a bolo to len občas. Potom bolo druhé tehotenstvo, tlak ako tak v norme. Po pôrode opäť som začala mať problémy. Najprv len občasné kolísanie tlaku, sem tam zvyseny. Teraz vsak uz tie stavy mam kazdy den. Bolieva ma hlava, hučanie v ušiach, pocit na odpadnutie, tlak bezne 170/100...A takto to pokračovalo deň po dni. Spočiatku som si dávala magnézium, jedla cesnak, ale stále tlak vysoký, občas klesol, ale spodný tlak stále bol min.88. Tak som si povedala, mám 2 malé deti, takto to ďalej nejde, išla som na krvné testy, všeobecná dr.urobila odbery, KO, cholesterol, štítna žľaza, troponin, oblicky, moc jednoducho všetko potrebne a vsetko v norme. Následne som išla na interne, tam EKG v poriadku, tlak mi namerali 170/90. Predpísali mi liek lacipil 4mg a o mesiac na kontrolu. Sam dr.nevedel velmi zhodnotiť situáciu. Ráno som teda začinala deň s tabletkou, napriek tomu, že mám 28 rokov a chcela som sa tomu vyhnuť, ale zdravie je prvorodé. Avšak stále bolesť hlavy, bolesť/hučanie/tlak v ušiach, tlak sice doobedu klesol, ale stále spodny nebol najnižší a okolo obedu opät 130/ 95...celé dni mám bolesti hlavy, tlak v usiach, zahmlievanie pred ocami, nemozem sa nadychnut a tlak stale nie je v poriadku. V júni 2019 som bola aj na endorkinologii, vsetko v poriadku. Ale obraciam sa na vas s prosbou o radu, ako dalej postupovat? V com mozem byt problem? Ake vysetrenia este spravit? Nedokazem takto pri detoch fungovat. Uz ma napadla aj psychika, ale zas tieto stavy mam posledny rok pravidelne a tlak stale vysoky okolo obeda...tak neviem ci to moze byt panicka/uzkostna porucha. Na kardiologii som vsak od roku 2016, tak neviem ci sa mohlo nieco odvtedy zmenit.Dakujem za kazdu radu/odpoved/skusenost.
Vysoký krvný tlak
Ahoj Monika, pri vysokom krvnom tlaku sa stáva, že jeden liek nezaberie, alebo po čase prestane zaberať - zvyčajne o 2 roky po nasadení. Ja som spočiatku brala Agen 5 pol tabletky. Potom som po opakovanom vyššom tlaku podľa odporúčania lekára prešla na 1 celú tabletku. Asi 2 roky po užívaní mi opakovane odmerali vyšší tlak a lekár mi predpísal Amlessu, ktorú momentálne užívam a krvný tlak mám v poriadku.
Takže sa kvôli krvnému tlaku nestresuj, jednoducho choď k obvodnému lekárovi, že napriek tomu, že pravidelne užívaš liek, máš také a také hodnoty krvného tlaku. On Ti predpíše na to iný liek, ktorý Ti zaberie. Pokiaľ by si mala aj po znormalizovaní krvného tlaku závraty, je to psychického charakteru. Stáva sa, že fyzická choroba spôsobí psychosomatické ťažkosti, lebo každý človek sa chorôb bojí, a niekedy sa ten strach o seba a o svoje zdravie prenesie do somatických ťažkostí.
Lacipil je jeden z menej silných liekov na vysoký tlak, s tým sa začína liečba, ak problémy pretrvávajú, liek sa vymení, alebo augmentuje niečím ďalším...neznamená to, že ak prvý liek dostatočne neúčinkuje, tak amen, nič sa ďalej nerobí. Lekárovi treba ukázať prehľad meraného krvného tlaku v čase a on premyslí ďalšiu liečbu.