Je toto v poriadku? MASLO

Príspevok v téme: Je toto v poriadku? MASLO
CharlieM

Ahojte :)
Dnes sme mali s manzelkou vtipnu hadku.
Nebola to uplne hadka a dala mi povolenie napisat na internet tuto otazku
(ale mozno je to pasca :D )

Teda. Moja manzelka nema navyk odkladat po sebe hned veci do chladnicky.
Uplne pravidelne nechava po ranajkach maslo (aj ine potraviny) na stole a ja ich potom az po nejakom case odkladam, ked ich najdem. Niekedy je to az po par hodinach.

Na mojej fotke hore je maslo, ktore bolo dnes min 2 hodiny rozbalene vonku. Predvcerom zas asi dve hodiny, atd... A dole nove maslo vybrane z chladnicky.

Googlil som "zltnutie tukov-maslo" a nasiel som napriklad clanok jednej chemicky, kde sa pise: „Svetlo, teplo a kyslík urýchľujú oxidačné procesy v masle. Dochádza k degradácii farby, čiže fotooxidácii, ktorú zvyšuje koncentrácia kyslíka v okolitom vzduchu. Tuky tuchnú, mení sa ich molekulárna štruktúra a produkujú sa potenciálne škodlivé látky. Rastúcou teplotou sa stupeň oxidácie zvyšuje."
Nezabralo. Jej argument je, ze je take maslo cely zivot a neskodi jej.
Moj argument, ze je to iba jej subjektivny pocit nepresiel.

Tak prosim napiste, co si o tom myslite.
Idealne ak by sa nasiel aj niekto, kto sa realne vyzna v problematike.

A este posledna odveci poznamka- hlavne pre chlapov a aj pre sameho seba...
Chlapi, davajme si na hadky vo vztahoch pozor. Vyhrat argumentaciou hadku je v skutocnosti casto prehra. Pre nas, pre vztah a je to casto pre zeny iba zranujuce.
...my sme sa s manzelkou na tom realne nepohadali. (Dufam:)

Vdaka za kazdu reakciu

janilka

hmmm tazko povedat, no u nas sa zatial taketo daco nestalo, kedze som si vsetkych naucila si jedlo hned odkladat do chladnicky

chamomile

Ked chces mat odpoved odbornika, tak skus napisat odbornikovi, napriklad igorovi bukovskemu, verim, ze ti odpovie.
S tym maslom, mne sa to stava tiez. Prave mam v chladnicke take, ako ty. :-)

Omen

Nie je to v poriadku a takéto nakladanie s potravinami sa už podpísalo na tvojej manželke, aj keď ona je presvedčená o svojej "pravde"!
1. "Veci" sa odkladajú čo najrýchlejšie do chladničky, vychladené.
2. To s tou oxidáciou je pravda, ľahšie sa množia aj baktérie. Čím dlhšie a teplejšie prostredie, tým viac sa znižuje kvalita danej potraviny.
3. Maslo neskladujete správne, má byť v uzavretej nádobe, aby o. i. nenasalo pachy. Čo tak ho rozdeliť a polovicu dať zamraziť alebo kupovať menšie?

Posledná poznámka "k veci" - ak by si mal partnerku, ktorá "myslí" a dbá o zdravie svojej rodiny, nemusel by si argumentovať, a ak aj po tvojej argumentácii si húdie svoje, potom Boh s tebou! Toto sú veci, ktoré vzťah zhoršujú, na ktorých vzťah padá - po čase ťa to "odkladanie vecí" prestane baviť, aj tá "argumentácia". To má z domu - výchova, zvyk... Mal by jej dať najavo, že si praješ, aby veci po sebe odkladala a najmä, ak sa to potravín týka, lebo raz ti môžu nervy rupnúť a ...
P.S. Som žena.