Učiteľstvo

Príspevok v téme: Učiteľstvo
Mukel

Ahojte.

Zaujíma ma, či je tu niekto, kto študoval učiteľstvo Slovenský jazyk-história a vedel by mi poradiť. Zvažujem študovať tento smer, len neviem či je to prípustné, ak som na maturite mal 3ku a z dejepisu som nematuroval. Takisto... som chlap a od nás chlapov sa očakáva inklinovanie skôr k prírodným vedám. :) Myslíte, že by som štúdium mal zvažovať, ak som v týchto predmetoch nebol najlepší? (Mal som dvojky na gymnáziu.)

Zaujíma ma, aké predmety sa vyučujú, čo-to o vyučujúcich a čo sa slovenčiny týka, či sa na vysokej škole píšu slohy? Ja na písanie veľmi nie som, aj keď na maturitnej skúške som mal najlepší sloh z troch tried... neviem áko sa mi to podarilo. :D

Čo poviete? Mám sa na to dať, alebo uvažovať o inej kombinácii? Viem jedno a tým je, že chcem učiť.

Omen

Čo sa slovenčiny týka, problém nie je trojka na maturite. Dôležité je, ako spravíš prijímačky, koľko uchádzačov sa na tento odbor hlási a koľko môžu prijať. Si chlap, a to je tvoja výhoda - v školstve je vás málo.
Ide len o to, či chceš študovať na pedagogickej alebo filozofickej fakulte. Slohy na nepíšu, píšu sa seminárky. Tie sa ale píšu na školách, takže ich opravám sa nevyhneš. Tiež opravám diktátov, vstupným a výstupným testom...
Študuje sa slovenský jazyk (fonetika, fonológia, gramatika, lexikológia, ortoepia, ortografia, štylistika...) a literatúra (svetová, slovenská, detská...) Ak sa chceš dostať na tento odbor, odporúčam zlepšiť si pravopis.
Čo sa týka histórie, bolo by pre teba ľahšie, ak by si maturoval z dejepisu, ale nie je to prekážkou. Tak začni šprtať, aby si uspel. Môžeš študovať túto aprobáciu alebo len jeden predmet. Inak slovenčina je na štúdium aj na učenie ťažká a náročná. Držím palce!

swistica

Nie nestudujem spominate odbory, avsak mam o nich prehlad.

Kazdopadne si tiez uvedom, ze okrem ucenia s tymto odborom vela vody nenamutis. Je pekne, ze pises ze ucenie by ta bavilo. Uvedom si vsak, ze tuto cinnost by si vykonaval niekolko desatroci az do dochodku. Akakolvek rovnaka praca za taky dlhy cas demotivuje.
Cize ak chces ucit, fajn, no zvol kombinaciu predmetov s ktorou sa uplatnis aj mimo skolstva ak by to bolo nutne.

Mukel

Ale do kelu, ty sa vyznáš. :) Študuješ spomínané? Veľmi by mi to pomohlo. Ak áno tak kde? Vybrala by si si to znovu? Čo ťa na tom najviac baví, čo by si zmenila?

swistica

Castou chybou pri vybere skoly je to, ze ludia si vyberu predmety, ktore ich bavia. Vyberat vsak treba tak, aby cloveka bavila praca, ktoru po skonceni skoly bude robit.

Uvedom si, ze na VS pojdes do hlbky predmetov. Oba predmety su narocne na studium. Napr. Rimsku risu budes mat mozno aj dva semestre. Ked budes ucit, tejto teme je venovana jedna , maximalne dve vyucovacie hodiny. Toto si treba uvedomit. Povolanie ucitel dnes nie je o uceni, ale o hrani sa s detmi a v prvom rade o vychove.

Mukel

Cudzie jazyky ma nebavia. Čiže to nepripadá do úvahy. Kebyže som nechcel učiť, tak si vyberiem jednoodborovú históriu.

Keďže som maturoval z matematiky a informatiky, tak by ma vďaka maturite zobrali na akýkoľvek prírodovedný predmet, no vysokoškolská matematika ma nebaví... a história ma bavila vždy, aj keď si sám seba neviem predstaviť na pozícii historika.

swistica

Ak sa to napriek tomu rozhodnes studovat, potrebujes dobru pamät. Cizevtiez si odpovedz, ci si mal na ss horsie znamky lebo si sa neucil, alebo napriek tomu ze si sa ucil.

Moja rada - studuj cudzie jazyky.