Gymnázium Metodova

Príspevok v téme: Gymnázium Metodova
Maj_Ka

Dobrý deň,
S dcérou už dva mesiace riešime, či by mala robiť prijímačky na Gymnázium Metodova v Bratislave. Sama by tam chcela ísť, ide o 8 ročné štúdium. Počula som veľa pozitív, ako napríklad dobrá úroveň angličtiny a vedných predmetov, ale známa, ktorá tam má dcéru v piatom ročníku ma od toho silno ohovára, vraj každý deň počúva ako sa jej dieťa trápi a škola má silno komunistický a staromódny prístup. Ak je tu nejaký rodič, ktorý tam má dieťa, prípadne absolvent, prosím poraďte mi, či robím dobre.
(dcéra sa dobre učí takže si nemyslím, že by samotné prijímacie skúšky boli problém)
Za odpoveď vopred ďakujem.

chamomile

Učiteľka roka v tom má jasno: Dobrý žiak je drzý - Plus 7 Dní
plus7dni.pluska.sk › rozhovory › ucitelka-roka-to...
Translate this page
Oct 21, 2018 - Žiak je rovnocenný partner učiteľa, či má deväť rokov, alebo devätnásť, vraví ... Držiteľka Ceny verejnosti v súťaži Učiteľ roka hovorí, že deti motivuje, keď vidia, ako ... Akú úlohu zohrávajú učitelia v budúcej kariére žiaka?

Omen

Seberovný = rovnocenný!
Človek, ktorý je na tej istej úrovni (vekovej, rozumovej, vzdelanostnej, funkčnej, významovej...).

Takže dieťa je rovnocenné s dospelým, žiak/študent je rovnocenný s inžinierom, magistrom, doktorom, dokonca s človekom, ktorý má 3 tituly?! Normálnemu človeku z toho zostane rozum stáť!
Tomu sa hovorí "perfektne ovládať jazyk"! Materinský!

chamomile

učitelia majú staromódny a povýšenecký prístup - žiakov neberú ako seberovných - toto vela napoveda, tam by som ju nedala, ked su aj ine moznosti. Plesnive stropy v telocvicni su tiez zle.

Omen

Ako sa môže niekto naučiť "perfektne" cudzí jazyk, ak ten svoj materinský perfektne neovláda?
Učitelia stredných škôl s VŠ vzdelaním, rigoróznymi, doktorantskými a i. titulmi majú svojich násťročných študentov brať ako "seberovných", inak "majú staromódny a povýšenecký prístup", to ako vážne???

RaVeN

Dobrý deň,
Ak Vám môžem poradiť tak určite dcérku nedávajte na Metodku. Ako už aj ostatní povedali, netreba deti pchať na gymnáziá pretože stredné školy zívajú prázdnotou, ale ak sa tak vaša dcéra sama rozhodla, nech to kľudne skúsi - za pokus nič nedáte.
Moja dcéra sa v piatom ročníku rozhodla tam robiť prijímačky a my sme jej nebránili, bolo to čisto jej rozhodnutie, naviac sa chcela učiť francúzštinu. No ak by som vtedy vedela čo viem teraz, nikdy by som to nedovolila. Dcéra mala prvé tri mesiace depresiu, schudla a ešte dlho po tom chodila k psychológovi. Nebola zvyknutá na nátlak, ktorý bol na ňu vyvíjaný a kolektív bol jedna veľká katastrofa. Možno iba natrafila na zlých učiteľov a spolužiakov, ale aj od ostatných rodičov som stále počúvala aké deprimované chodia ich deti domov. Po každom roku z ich triedy niekto prestúpil na iné školy a nakoniec ich zostalo značne menej. Metodka má prvenstvá v mnohých oblastiach, ale prístup učiteľov je 0 bodov. Hlási sa tam stále menej a menej žiakov čoho dôkazom je aj fakt, že zľahčovali prijímačky a všeobecne strácajú úroveň. Dcéra to vydržala 4 roky a potom prestúpila na inú školu, kde jej je oveľa lepšie. K Metodke si vybudovala neuveriteľnú nenávisť a doteraz nedokáže ráno jesť lebo je zvyknutá ako jej bývalo zle z toho že tam má ísť a aj keď ju spolužiačky občas volajú pozrieť sa k nim, vždy odmietne.
A áno, vaša kamarátka mala pravdu - pokiaľ viem je to jedna z najstarších škôl na Slovensku a priestory sú veľmi zastaralé, o technickom vybavení nehovoriac. Strop v telocvični je samá pleseň a mreže na oknách ani nespomínam. Samozrejme tieto detaily nie sú vo výučbe podstatné, ale učitelia majú staromódny a povýšenecký prístup - žiakov neberú ako seberovných .
Preto by som Vám rada poradila, nerobte tú istú chybu ako ja a počkajte s dcérou do deviateho ročníka. Nie len že sa dá na Metodku dostať aj vtedy ak by to ešte stále chcela, ale otvoria sa jej možnosti v podobe množstva stredných škôl alebo bilingválnych gymnázií. Veľa súkromných bilingválov ma úžasný a moderný prístup k žiakom, o tom ako perfektne sa naučí angličtinu nehovoriac. Ale to len v prípade, že by chcela ísť po strednej von. V tomto veku to ešte nemôže vedieť, preto je najlepšie počkať nech sa rozhodne sama.

Aloneman

A čo keby radšej išla na strednú odbornú školu, s ktorou by si aj našla prácu v príslušnom odbore ? Gymnázium malej nedá žiadnú prax. Ale to je tak, keď si dnešní mladí a ich matere myslia, že ich dieťa je geniálne, šupnú ho na gympel, neskôr na výšku, aby malo pred menom aj za menom titul, len robota im akosi smrdí. Myslia si, že keď budú otitulovaní, budú im padať z neba pečené holuby do huby. Potom tu nemá kto pracovať, keď sa mladí flákajú po vysokých školách, hoc na to mnohí nemajú.

chamomile

Kolko prihlasok si moze dat? Ja by som uvazovala o tych skolach, co navrhol Tomas, plus neviete ako je na tom Tomasikova?
Plus dochadzka, francuzstina, a pod.

chamomile

Pozri si rozne rebricky, ako je na tom tato skola. A preco neveris tvojej kamoske, ked mas info z prvej ruky? Boli ste na Dni otvorenych dveri?