Pokazené zuby - čo piť, ak mi čistá voda nechutí?

Príspevok v téme: Pokazené zuby - čo piť, ak mi čistá voda nechutí?
graupel

Zdravím.

Už od mala mám problémy so zubami - častá kazivosť, žlté zuby. V detstve som mal nesprávnu (nie žiadnu) zubnú hygienu, po jednom "incidente" sa mi zhnusilo mlieko (zvracal som ho a odvtedy ho nemôžem ani vidieť), a tak sa mi zuby aj odvápnili (podľa mamy som ale nechcel dokonca ani materské mlieko a to bolo ešte pred tým incidentom) a býval som často chorý, takže svoje urobili aj časté antibiotiká.

A teraz sa mi to pekne vypomsťuje aj s úrokmi v mladej dospelosti, zuby skazené, žlté a istý čas ma trápilo aj krvácanie ďasien, no ak som do hygieny zaradil aj medzizubnú kefku, tak to ustálo, no zuby sú už zrejme nezvratne poškodené, našťastie sa síce nekývu, ale na druhej strane nanešťastie sa lámu, takže často absolvujem návštevy v zubárskom kresle.

Vyššie uvedené chyby som časom počas dospievania odstránil, no už je neskoro, takže nemá to význam ďalej riešiť. Avšak, jeden problém mám stále. Nechutí mi piť čistú vodu. Tak pijem ochutenú vodu. Do 200 ml pohára si dám jednu kávovú lyžičku medu a tretinu mesiačika limetky. A toto pijem celé dni, mesiace a už aj roky, čiže dlhodobo. Cez deň vypijem asi liter tohto nápoja (voda+med+limeta), v lete samozrejme aj 2 litre. Avšak ak sa pokúšam piť čistú vodu, tak na deň vypijem len pol litra - a to aj v lete, čo potom často končí dehydratáciou, takže sa musím vrátiť k môjmu obľúbenému nápoju. Proste čo nemá chuť, do úst mi nejde, len nasilu.

A mňa by teraz zaujímalo, môže mi dlhodobé pitie oného nápoja spôsobovať ďalšie poškodenia zubov? Okrem pitnej vody, čo ešte môžem piť, aby mi to nekazilo zuby? Poslednú dobu ten obľúbený medovo-limetkový nápoj striedam so zeleným a bazovým čajom (neochuteným), no neviem, či je toto výhra, keďže zelený čaj vraj tiež môže prispieť k farbeniu zubov (kofeín, i keď malé množstvo, ale predsa), ovocné čaje (báza) na tom nie sú o nič lepšie (kvôli kyselinám, ktoré sa do týchto čajov dávajú). Čiernemu čaju sa ale vyhýbam úplne, našťastie. Takisto nepijem kávu, nefajčím, nedrogujem a nepijem ani alkohol, keďže beriem antidepresíva a lieky proti úzkosti (anxiolytiká), čo tiež nepridávam dobre k zdraviu zubom. Vďaka nechutenstvu kvôli stresom som pred pár rokmi schudol na 35 kg, teraz už je to OK, mám 65 kg.

Ďakujem za rady.

S pozdravom Graupel (26 r.)