Životná cesta

Príspevok v téme: Životná cesta
trevortrevor

Ahojte priatelia! Neviem na koho sa v poslednom čase obrátiť a preto som sa rozhodol požiadať o radu na tomto fóre. Ide o to, že tento rok maturujem a neviem rozhodnúť, akým smerom by som mal ísť. Ide o to, ze rozmyslam nad dvomi cestami. Jedna je taká, že po maturite odísť pracovať do zahraničia, konretne do Belgicka, ušetriť si tam peniaze a potom si tam otvoriť svoje tetovacie štúdio a naštartovať kariéru tatéra. Umenie ma velmi baví, hlavne klasická kresba na výkresy, s fixnými, kresby s perom, street umenie.
Vždy som bol umelecky založený a je to to čomu sa chcem venovať. Ale do mojej osobnosti patrí aj láska ku anglickému jazyku už od základnej skoly, kde som sňou prišiel prvy krat do kontaktu. Anglicky jazyk ma neskutočne baví a chcel by som sa rozvíjať aj v tejto oblasti a preto som rozmýšlal, či ísť na vysoku školu anglicky jazyk študovat, niekam do väčšieho mesta, napriklad do Bratislavy.
A tu je ta dilema. Neviem či chcem stráviť ešte 5 rokov na vysokej škole, ktoré by som mohol využiť uplne inak, na svoj sebarozvoj v umeleckej oblasti na 100%. Za tých 5 rokov už môžem čo to dokázať a rozvinúť, zarábať peniaze a pod. Zároveň ma ale velmi láka studovat aj na vysokej škole, to čo mi vzdy išlo a čo ma vzdy bavilo a to je ten spomínaný anglicky jazyk. Zároveň som aj rozmýšlal nad možnosťou na vysokú školu ísť, študovat anglicky jazyk a zároveň sa rozvíjať aj v umeleckej kariére popri štúdiu. Ale zvládal by som to? Nebude tých 5 rokov na vysokej škole strata času na úkor umenia? Bol by som vďačný za akúkoľvek radu a ospravedlňujem sa, že moj príspevok je neskutočne dlhý! ;-)

irga85

v tomto sa musíš fakt sám rozhodnúť, čo ťa bude baviť, čo chceš robiť najbližšie roky. ty to musíš vedieť, my za teba nemôžme rozhodnúť!

jancaa

Treba sa rozhodnut pre to, co ta bavi. Lebo ak nieco pojdes robit nasilu, tak jednoducho nevydrzis a vzdas to po case!..

nurse87

podla mna by bolo lepsie, keby si isiel na vysoku skolu a do zahranicia mozes ist aj po skonceni vysky alebo cez leto si len tak privyrobit...

Charles Bukowski

Chod do Belgicka a venuj sa tomu, co ta skutocne bavi. Anglictinu sa najlepsie naucis/zdokonalis v praxi. Studovat anglinu sa oplati len ak chces cely zivot sediet v kancelárii alebo ak chces učiť ci prekladať/tlmocit.

Mindless1

Na VŠ (ped. zameranie) by malo existovať vždy iba 1-predmetové štúdium v kombinácii so psychológiou, učitelia majú všetko zakázané, mne to príde tak, akoby školstvo viac vychovávalo učiteľov a nie žiakov. Toto má byť akože moderná doba? Anička!!!, všetci žiaci sú už na hodine, poprosím, rozdaj popolníky:-/ Prítomní, neprítomní, hľadaní...

January

Este je aj Anglicky jazyk a literatura a mozno aj dalsie... BA je na toto dost zly vyber...
Z toho, ako to opisujes mi vychadza to studio. Ale mozes to rozne striedat a kombinovat, zacnes jednym, neskor mozes pridat druhe.

swistica

Mne sa nepaci ani jedna z moznosti :-)

Studovat anglictinu na VS - no neviem. Co chces vlastne studovat? Ucitelstvo ci prekladatelstvo? V oboch pripadoch sa studuje anglictina v kombinacii s niecim. Pri ucitelstve s dalsim predmetom, pri prekladatelstve s dalsim jazykom. Ak sa nechces zivit v buducnosti ako ucitel alebo ako prekladatel, zvol si iny odbor na VS. V anglictine sa zdokonaluj tak, ze budes navstevovat jazykove skoly a urobis si certifikaty. Tak sa naucis gramatiku. Komunikovat sa naucis jedine v zahranici alebo ak budes pracovat s anglicky hovoriacim kolegami, zakaznikmi atd. K tomu by ti pomohlo studovat nieco na rozumne na VS a trebars chodit cez leto brigadovat do zahranicia alebo ist na Erasmus. Kazdopadne ak sa chces uplatnit, uz davno neplati, ze staci vediet anglicky. Tolko k anglictine. K tomu tetovaniu sa asi vyjadrovat nebudem. Nie je to moja salka kavy, no ci sa s tym da uplatnit a ci by ta to bavilo dlhodobo, to vies asi ty.
Cize moje zhrnutie: zvolit rozumny odbor na VS s ktorym sa vies uplatnit a popritom sa ucit anglictinu. Koniec koncov, tetovat mozes tiez popri inej cinnosti.