Mám 22 rokov a v júni som zmaturovala. Všetci ma prehovárali, aby som išla na vysokú školu , lebo som mala dobré známky, ale ja som tvrdila že na vysokú školu ísť nechcem . Od júna posielam žiadosti o prácu ,ale nikto ma nechce prijať. Rozhodla som sa , že ak by sa dalo , tak by som od budúceho roka nastúpila na vysokú školu možno sa mi potom podarí nájsť si prácu. Rozhodujem sa nad pedagogikou pre deti v predškolskom veku , alebo nad sociálnou prácou. Nevedeli by ste mi poradiť, ktorý odbor by bol lepší a mala by som v ňom aj lepšie pracovné uplatnenie ?
Vysoká škola
Ja viem, že to, že vyštudujem vysokú školu mi nezaručí to, že si potom nájdem robotu. Poznám veľa ľudí , ktorí vyštudovali vysokú školu a boli nezamestnaný. Takže neviem či ísť na tu vysokú školu. Chcem ísť ,ale mám obavy , či by som ju zvládla. Sú ľudia ktorí mi hovoria aby som išla, ale nájdu sa aj taký , ktorí hovoria , že by som to učenie nezvládla. Ak by som išla na pedagogiku, tak by som išla študovať na katolícku univerzitu.
Na sociálnu prácu by som nešla kamoška skončila a tiež ťažko s robotou,živila sa tým že chodila vykladať tovar do Tesca.Podla mňa tá pedagogika je lepšia s detičkami pracovať.
Do zahraničia ísť nechcem a pochádzam z Kežmarku .
A z akého mesta pochádzaš?
V oboch pripadoch ide o odbory s nizkym platom a vysokou prezamestnanostou. Ak si sa vsak pre ne rozhodla, vyber si to, k comu mas blizsi vztah alebo kde mas potencialnu znamost ktora by ta mohla zamestnat.
Ked vsak pises o socialnej praci, predpokladam ze mas blizko k socialnemu citeniu a empatii. Cize mozno by ti nevadilo starat sa o starych ludi. Nerozmyslala si nad kurzom pre opatrovatelky a opatrovanim ludi v Rakusku?
to uz podla mna je lepsia pedagogicka skola aby si potom aspon nieco mala. socialna praca mi pride taka, ze v tom obore budes mat tazke najst si pracu.
Zmaturovala som až minulý rok preto , lebo som študovala odbor kuchár-cukrár . Bol to 4-ročný odbor, ktorý bol ukončený záverečnými skúškami. Potom som išla na nadstavbu a zmaturovala som na 1 a jednu 2.
prepáč, že sa pýtam ale prečo si zmaturovala až tak neskoro keď príšeš, že si mala dobré známky?
ŤAžko povedať lebo už aj učitelia si teraz dosť ťažko hľadajú prácu ale pri sociálne práci by si to asi mala ešte ťažšie lebo také miesta sú strážené