Pokúsim sa rozpísať môj ,,problém". Zobrala som si úver od Prvej stavebnej, v hodnote 15.000€, stavebný úver. Na účet mi prišlo 13.500€ s tým, že keď doložím účtenky o investícii v celej hodnote 15.000€ tak mi bude na účet pripísaný aj ten zvyšok 1.500€. Úver mám sprostredkovaný cez jedného finančného poradcu. Bohužiaľ tento úver bol asi najkomplikovanejší na pochopenie ale kvôli úroku menšiemu ako pri spotrebnom úvere, som sa rozhodla práve pre tento. úrok 6,9%.... do hypotéky som ísť nechcela.chcem sa spýtať, čomu stále nerozumiem.. je výhodnejšie tých 1.500€ si vôbec nevyberať, ale splatiť len tých 13.500€? chcela by som to splatiť čo najrýchlejšie, pretože ak by som to splácala celú tú dobu ako je na zmluve, tak by som zaplatila o polku viac ako som si zobrala. To nechcem. Chcela by som to mať čo najrýchlejšie z krku. Ešte mi niečo hovoril môj finančný poradca o nejakom šetrení, že sa neoplatí posielať veľké sumy naraz ale postupne tam šetriť a po dvoch rokoch je menší úrok alebo také niečo. priznám sa, vôbec tomu nerozumiem. neviem, či som taká nechápavá alebo mi to nebolo zrozumieteľne povedané. neviem.. nerozumiem tomu šetreniu... Ak tam budem posielať 500€ mesačne, tak z tých 500€ je 6,9% úrok 34,5€ ? a cca do 3 rokov by som mohla mať úver splatený.. Prosím Vás viete mi v tomto poradiť? Ďakujem
Úver
Všeobecne platí, že zo staveb. sporenia je nevýhodnejší úver ako z banky.Takto ti nikto neporadí, lebo nevie, čo presne máš v zmluve,úrok nie je všetko,ešte RPSN,preto si presne uver takto nezrátaš.Najlepšie ísť za tým fin. poradcom, nech ti vytlačí celú zostavu ako by vyzeralo sporenie - splácanie.Ak nie sú povolené mimoriadne splátky úrok sa to vačším splatením nezníži,preto myslel asi splácat tak ako je predpis splátky a čo by bolo navyše sporiť,aby sa to úročilo.Lenže na sporenie ti dajú mizivý úrok.Možno by stálo za to,zrefinancovať požičku a previest ju do banky,ale predtým si porovnať podmienky bánk,možno by si ešte viac ušetrila.Ak niečomu nerozumieš, treba,aby ti to fin.poradca polopatisticky aj 100x vysvetlil,aby si vedela, presne čo kedy a kolko budeš splácať,od toho on je a nechať si to všetko potvrdiť písomne.