:( Ako mi koktanie ničí život :(

Príspevok v téme: :( Ako mi koktanie ničí život :(
boyyob

Ahojte..... mám 19 rokov, a od 5 ročníka na zakladke.... som sa začal zakoktávať :( nejde to ani....... ani len napísať.... ako sa trápym :(((
ako toho mám už plné zuby..... ako mi to ničí život :(......... lebo komunikácia je to najdôležitejšie v živote.... neviem asi ma boh nemá rád :( alebo som bol v minulom živote zlý človek :( .... koktanie má oberá o všetko krásne v živote.... ale hlavne.... o voľnosť komunikácie a celkového života :(....... zažil som aj výsmech..... a nechápavé pohľady na mňa :(...... že nevieš rozprávať ?..... (a potom smiech) :(

veľmi ma to bolí :(((( ...... uvažoval som aj nad samovraždou :(...... ale mám strach.... že môj život skončí tak uboho :(....... bol som aj pri logopédke.... psychologičke.... ale márne :(...... neviem už ako ďalej :(................. veľmi si chcem nájsť priateľku :( ale no..... bojím sa.... že sklamem :( a zahambím sa........ výsmechu som zažil už dosť :(......... aj rodičia ma maju na háku :( hovoria že nekokcem.... hej jooooj určite že NIE :(((((( bože :((((( .... som veľmi smutný, zúfalý až chory už z toho :(......... nemám náladu už na nič :( pripadám si ako nepotrebný, nechcený človek :( som SÁM :( .......... viem že sú aj iný ľudia s takou vadou.... ale ja som JA :( ŽIJEM LEN RAZ. ..... a taký život stojí za neslušné slovo :( ..... prosím vás o pomoc, rady :(.... pomôže veľa čítať ?

Amon

Mnohe deti zacnu koktat priblizne v obdobi 2-5 roku zivota, vacsinou sa to ale upravi. Je mozne ze si prezil nejaku emocnu traumu ked ti to znova zacalo alebo si sa bal rozpravat pred ludmi?

ahjajjaj

v škôlke môže byť koktanie aj prirodzené, keď chce dieťa veľmi rýchlo všetko povedať a rýchlo sa mu rozvíja slovná zásoba. Problém začína, ak si to začnú ostatní všímať a riešiť. O koktaní platí, prijímať človeka takého, aký je. Preučenie ľaváka na praváka musí byť veľmi nápadné a násilné, aby to vyvolalo. U Teba zrejme lateralita nebola až tak silná, ak Ťa vedeli nechtiac preučiť. Tak či tak, základ je: si milovaný, miluj sám seba a prijímaj sám seba takého aký si, a budeš čoraz lepší. Keď si budeš veriť, že si dobrý, budeš naozaj dobrý. Aj v reči, aj v čomkoľvek. Ktorý je Tvoj obľúbený slovenský spevák?

boyyob

Ďakujem za rady..... ale aj tak nechápem..... že vraj som začal koktať v škôlke :( potom to prešlo...... ešte si spomínam ako som pekne rozprával.... v škole som veľmi krásne čítal... vždy ma učiteľka chválila... že mám krásnu výslovnosť........... achhhh ta de by som teraz tak čítal :( .... nepovedal by som poriadne ani jedno slovo..... ked by som čítal sam... tak ešte možno áno... ale pred ľudmi ? ..... to by bol pre mňa horror :( .... a som aj preučený ľavák :( ..... keď som bol malý tak som že vraj všetko bral do ľavej ruky...... ale starý rodičia ma asi nechtiac preučili na pravu :(

Amon

V prvom rade by ti mal pomoct logoped. To koktanie budes mat cely zivot ale su urcite techniky a cvicenia ktore ti mozu pomoct ho zmiernit. A s tym ti pomoze najlepsie ten logoped. Cez internet sa radi tazko ale skus si najst rozne clanky na webe o tomto. Cim viac budes vediet o svojom probleme tym lepsie.

Ja ti mozem poradit len zopar veci. Je na tebe vidno, ze to koktanie pre teba predstavuje velky problem. Ocitnes sa v stresovej situacii a nepovies ani slovo.. To prave kvoli tomu ze koktat nechces a snazis sa to zakryt. Jedno dievca sa zbavilo koktania tak, ze pracovala na svojom sebavedomi a vyhladavala situacie kedy musela ropravat a koktat. Tak sa jej to nakoniec upravilo natolko, ze mohla v pohode komunikovat. Treba hlavne ostat v klude a pokial toto budes trenovat pred ludmi, prestanes byt v strese, pretoze budes svoje koktanie akceptovat a nebudes sa bat a hanbit. V skratke nebrat koktanie vobec negativne.

Dalej mozes vyskusat spomalit tempo akym hovoris a vyslovuj slova zretelne a artikuluj. Nikam sa nenahli. Precvicit si to mozes najprv dome pred zrkadlom alebo citanim knihy. Mozes si dat napriklad aj kratku pauzu medzi vetami. Ak ti to pomoze, kludne tak rozpravaj pred ludmi.

Ak mas nejake slova ktore sposobia koktanie skus sa im vyvarovat a zamenit ich za ine slova. Pred tym ako vyslovis vetu sa nadychni, potom trochu vydychni a az potom vyalov vetu, ked vydychujes. Ak je veta dlha, nadychni sa aj uprostred nej. Niektorym ludom pomohlo si doma opakovat slova alebo vety ktore im robili najviac problemy.

Mozes skusit dome najprv si nastavit usta na urcity zvuk a az potom ho vyslovis. Hlavne rozpravaj pomaly, hlasno a zretelne. Dufam ze ti z tohoto nieco pomoze.

ahjajjaj

napadlo ma, že Petra tu spomínala, ako prežívala, keď jej umrel manžel, že chodila a v kostole spev jej pomáhal, a že je to balzam na psychiku. Ja to potvrdzujem, síce spievať neviem, ale prirodzene som sa vždy zapájala, možno ani preto nie som náchylná na nejaké depresie... takže skús to. Zaobstaraj si modlitebnú knižku - v niektorých kostoloch aj býva na lavici. Sadni si do lavice, vezmi si knihu, predtým si pozri, kedy je omša, a tam len sleduj, čo robia ostatní, a keď spievajú, zapoj sa. Na začiatku modlitebnej knižky je priebeh omše, aj tam sú také zborové odpovede, do ktorých sa zapoj. POmáha to duši a aj proti koktaniu. A inak, keď máš obľúbené pesničky, jednoducho si ich zapni a spievaj.

boyyob

amon..... to koktanie mi proste nesedí :( ničí mi celý život :(

tak ked som sám tak.... sem tam sa zakokcem, dakedy až veľmi kokcem keď som sám................ a keď som v spoločnosti..... tak neviem rozprávať vôbec :(.... neviem začať slovo,vetu.... proste mám strach

dakedy je to koktanie celkom...... také že sa dá..... ale niekedy je to úplne zleeee :(

Amon

V tejto dobe uz krcna chrbtica suvisi so vsetkym... Z tvojej spravy vidim ze to beres prilis negativne, az zbytocne nadprimerane. Mozes upresnit kedy mavas problemy s koktanim? Mas ich stale alebo sa to zhorsi ked si v spolocnosti, pri stresovych situaciach?

boyyob

ahoj emma 26.... aj ty máš taký problém ako ja ? :) :) .........

inač ešte k tomu koktaniu........ môže mať s koktaním niečo spoločné aj krčná chrbtica ?