Dobrý deň,
Asi je tento post je skôr pre ľudí čo nejaký dys majú, alebo s tým majú skúsenosti, pretože potrebujem poradiť.
Už od detstva som zle čítala. Vždy som v Tom bola najhoršia z triedy a už od prvého stupňa som sa desila toho že ma niekto vyvolá čítať pred triedou.
No na druhom stupni som sa za to už naozaj hanbila a tak som sa rozhodla že začnem čítať. Nahlas. Hrubé knihy s malými písmenkami. Dokonca som aj písala knihy (len pre seba) proste som robila všetko preto aby som sa zlepšila. Do mesiaca som bola schopná prečítať niekoľko kníh nahlas, len aby sa to zmenilo.
Postupom času sa čítanie stalo mojím hobby. Prestala som to robiť lebo som to potrebovala a začala som to robiť lebo ma to bavilo. A tak to je asi aj do dnes. No i tak stále čítam pomerne zle.
Čítam rýchlo. To sa mi musí nechať. No mám problém so slovkami. Pletú sa mi. Prečítam prvú časť slová, druhú časť slová, vrátim sa k tej prvej časti lebo to čo som prečítala nedáva zmysel a tam sa píše niečo úplne iné ako som na prvý krát prečítala. Len tak mimochodom, mám 16, za chvíľu 17 rokov.
A to ani nehovorím o čítaní v angličtine a nemčine. No je pre mňa peklo. Nedokážem tie slovíčka ako keby poskladať a pri dlhých sa mi stráca jeho podstata a proste sa musím vracať, aby som vedela čo som to čítala.
Nikdy som nebola s tým však u psychológa ani nič také, lenže bojím sa že by sa to mohlo ešte v živote veľmi ovplyvniť. Som si takmer istá že mám dyslexiu. Proste to cítim pri čítaní. Po toľkým prečítaných knihách ako mám ja, nie je možné aby som mala takéto problémy bez toho. A čítam aj dosť odbornú literatúru. Zväčša fyziku alebo ekonomiku. No to musím čítať v duchu, lebo keby to čítam nahlas, nedokončím tú knihu do vianoc.
Pár krát mi to povedali aj na nemčine a angličtine, že zle čítam, no ja za to ako keby nemôžem. Ja sa fakt snažím. Dosť sa za to hanbím a predstava žeby som mala čítať pred triedou je hotové peklo.
Takže ak má niekto nejaké skusenosti, prosím, pomoc :)
Ako sa vám prejavuje Dyslexia a ako ste to riešili? Ovplyvňuje vás to nejako?
Ďakujem za každú odpoveď ^^