co mam robit

Príspevok v téme: co mam robit
Diana Totnikova

Ahojte mam 12 rokov 167 cm a 54kg. Ccem sa spytat kolko a coho by som mala denne zjest aby som bola fit. Velmi by som bola radsej chudsia ale vsetci vravia ze tym by som si akurat tak pokazila rast. je mozne ze sa pribera pocas puberty a potom sa vytiahnes a budes chuda? od kolkych rokov sa vlastne moze chudnut? prosim povedzte kolko by som mala denne zjest a kolko sa hybat aby som aspon bola zdrava. chodim 3× tyzdenne hodinu a pol na atletiku. staci to?

merilynn2

Ahoj, hlavne si zachovaj v stravovaní zdravý rozum. Si štíhla, pohybu máš dosť a nepotrebuješ si rozhasiť metabolizmus, aby si zvyšok života bola odkázaná na diéty.
Keď som mala 12, po vzore jednej štíhlej populárnej baby z tábora som sa rozhodla schudnúť - pár mesiacov som jedla výrazne menej, prakticky žiadne tuky, schudla som asi 6 kg, ale bola som unavená a spätne si myslím, že som si tým mohla zabrzdiť aj svoj pôvodne bystrý mozog. (Ale to mohlo mať aj iné príčiny; len cca po tom období som si uvedomila, že som sa stala z inteligentného dieťaťa priemernou.)
Potom som sa vrátila k bežnému stravovaniu v našej rodine a pribrala som dvakrát toľko. Počas puberty som sa veľmi nevytiahla, najvyššiu váhu v živote (a tiež asi najlepšiu kondičku) som mala na strednej škole. A chvíľu na výške, keď som brala HAK.
Paradoxne, schudla som neskôr s nepravidelným a nezdravým stravovaním. A cítim sa tak lepšie. Väčšie jedlo ma unavuje, takže cez pracovný týždeň jedávam večer, cez deň si dám občas ovocie alebo blbosti. A závidím kolegom, ktorí sa poobede vracajú do kancelárie plní energie.
Schudnúť sa dá hocikedy, rozdrbať si metabolizmus stačí raz.

drevolub

máš 12, si prave vo veku kedy dievčata zvyknu vyrast najviac. ak robíš atletiku a mas tv v škole tak je to uplna parada lebo oproti inym deckam (naprikladmojmu brachovi ktory je v tvojom veku) máš pohybu až až. podľa mňa to riešiť nejak ekstra nemusíš. ak nejedavas junkfood a mas dost pohybu tak si uplne v pohode :)). co sa tyka "normalneho" jedla tak skus tak vyvazene. hlavne vela ovocia a zeleniny, to je kluč k zdraviu spoločne s pohybom a ked chodíš na atletiku tak nejak rozumne sa ti hodia aj nejake bielkoviny. proste skus jest tak aby ti nechybalo nič. ale da sa to nastudovat na internete. problem je v tom že pomaly na každej stranke najdeš niečo ine. skus takk vyvazene bielkoviny tuky aj sacharidy a ked to doplnis kopou ovocka a zeleniny tak je vsetko v pohode. proste s nicim to neprehanaj a vyhybaj sa potravinam s vysokym glikemickym indexom, ale ja myslim ze vlastne ani to velmi riesit nemusis teraz. aha a este pi vela vody a nedavaj si sladene bublinkove napoje :)

swistica

Ked chodis na atletiku a TV v skole,pohyb by mohol stacit. Ak vsak mas chut ist s kamaratkami na bicykel, prechadzku, neuskodis si,no nevyhnutne to nie je.
Rodicia su stihli? Ak ano, pokojne sa stravuj ako oni. Ak nie, treba stravu zmenit.
Nejedz cipsy, sladkosti, fast food. Ak cokolada, tak kvalitna s vysokym obsahom kakaa, pripadne domace kolace a pod. Zarad do jedalnicka zeleninu, ovocie. V tvojom veku by si sa nemusela sustredit na mnozstvo jedla, ale skor na kvalitu jedla.

Kin

A postavu máš akú? Musíš byť chudá vzhľadom k BMI. Nemyslím, že až moc chudá, ale tak chudá, žeby si sa nemusela obávať, že budeš v dospelosti tučná. ×D To by si sa musela prejedať a nemať žiaden pohyb v zmysle prechádzok a športu.

A atletika je čo za šport? Tam sa aj behá, nie?

Bukovský odporúča jesť tri krát denne.

A normálne množstvo znamená, že Ti to bude stačiť na nasýtenie žalúdka a denný pohyb. Necítiš žiadne preplnenie.

pravdajelenjedna

žiaden rast sa ti chudnutim ani cvicenim nezasavi ... to su len mýty

zastavil by sa len pri velmi nizkom kalorickom príjme alebo nedostatku bielkovin v strave

si mladá, času mas dosť, nastuduj si niečo o flexibilnom stravovaní

Diana Totnikova

ano merala je to usim niake 20. ja hlavne chcem byt v dospelosti chuda. no a sladkosti ani chipsy ci fastfoody nejem. kazdy mi vravi ze mam jest tak normalne lenze ja neviem co znamena jest nornalne

Kin

Keď si vo vývoji, tak by si mala jesť zdravo a primerane ku svojmu pohybu čo máš.
Nie jesť veľa a ani málo. Proste taký stred.

Merala si si BMI?