Je to pankreas?

Príspevok v téme: Je to pankreas?
Bandidos

Zdravím, mám dlhodobé obtiaže s trávením. Od konca roka 2018 som začínal pociťovať bolesti brucha, ktoré boli neskôr trvalé. Bolelo ma v podstate neustále pod pupkom a na konci hrudnej kosti. Skôr tupá a pálivá bolesť. Stolica takmer stále žltá, ale nie hnačkovitá a takmer vždy bez zápachu. Obcas nevoľnosti. Zvýšené hodnoty pankreasu (amylázy a lipázy okolo 2-3). Vo februári vyšetrenie endosono a MR, pankreas bez nálezu. Zlepšenie nastalo v máji, keď som začal užívať ľubovníkový čaj. Amylázy v norme, lipázy 1,7. Bolesť brucha sa objavuje len sporadicky a zlepšuje sa stolica. Aj keď gastroenterológ skonštatoval podráždenie pankreasu, nie som o tom presvedčený. Nesedí mi úplne lokalizácia bolesti l, nepomohli mi pankreatické enzýmy ani diéta. Je v podstate asi jedno čo jem. Nezažil som nič ako akútna pankreatitída.
Skôr sa mi to javí ako porucha trávenia z nadmerného stresu, ktorý som koncom roka prežíval a naviac som si myslel, že mám niečo vážne. Až keď som si dal dokopy hlavu, všetko sa začalo zlepšovať. Najhoršie je, že už si myslím, že som fit a po pár dňoch sa to zhorší. Skrátka cítim, že moje útroby nie sú v poriadku.
Máte podobnú skúsenosť alebo radu?
Ďakujem.

Bandidos

Pankreas funguje podľa všetkého v poriadku. Enzýmov mám dosť (sú zvýšené), takisto test elastázy dopadol v poriadku.

Omen

Žltá stolica, ak denne neprijímaš potraviny, ktoré obsahujú karotény, odzrkadľuje zlé vstrebávanie tukov, ktoré je spôsobené nedostatočnou činnosťou pankreasu. Prejavuje sa napr. pri zápale, celiakii, rýchlom prechode potravy tráviacim traktom, aj u ľudí s gastroezofagálnym refluxom.