Ako sa zariadiť do budúcnosti?

Príspevok v téme: Ako sa zariadiť do budúcnosti?
Nicole123

Dobrý večer, dúfam, že Vám čo najstručnejšie priblížim môj,resp.náš problém s partnerom. Nie sme spolu ešte veľmi dlho, ale poznáme sa už dosť dobre, fungujeme spolu. Tak sme sa obidvaja rozhodli, že pomaly budeme riešiť otázku spoločné bývanie.
Obaja pracujeme. Ja pracujem v zdravotníctve, mám cca 660e mesačne, priateľ pracuje vo firme s MKD, nakoľko je to rodinná firma, je chlap pre všetko. Momentálne je ešte stále pracujúci tam, nejazdí. Ale za pár mesiacov začne. Bude preč 4, maximálne 5 dni v týždni. Podľa predbežného vykalkulovania sme na tom približne na 2500-2700e mesačne/spolu. Moje výdavky činia nejakých 300e mesačne(auto,splátka, telefón,sporenie). Čiže mi ostáva dosť na život. Náklady na bývanie a podobne neplatím. Priateľ neplatí takisto náklady na bývanie, kúpi, keď niečo treba. Obidvaja žijeme v rodinných domoch. Problém je ale ten, že sa nevieme zhodnúť na spoločnom bývaní - rozumej dom/byt.
Určite budeme brať hypotéku. Ja nechcem stavať dom, argument ja sa bojím vzhľadom k tomu, ako to bolo u nás doma neuspel. Argument, že bude chodiť preč nie je až takým argumentom, pretože bude preč 4-5dní, čo sa mu nezdá strašné, nakoľko budem(e) blízko rodiny. Argument, že si nebudeme mocť dovoliť tolko čo teraz neuspel, pretože jeho rodičia dokážu v pohode ísť aj na 2 dovolenky za leto. Argument,že to budeme splácať neuspel, pretože lepšie splácať svoje ako vrážať za prenájom cudzieho. Skrátka nevieme sa zhodnúť. Priateľovi verím, je to pedant, pracovitý, keď sme spolu sami, fungujeme naozaj perfektne, o všetko sa stará, snaží sa. Ale skrátka ja by som si radšej zobrala byt, menej starostí. Čo vy na to?

taktojenask

ahoj pokial nemate decka a nejake vacsie zavazky chodte si este pred kupou nehnutelnosti zarobit do zahranicia. Dnes je strasne tazke ziskat hypoteku ked nemate nasetrene 20% s ceny nehnutelnosti. Dnes uz 100% ceny asi ani ziadna banka nedava pre sprisnene podmienky.Mozete mat aj zmluvy na dobu neurcitu a dobre platy proste tych 20% treba mat nasporene inak ste v haji :(. je to katastrofa na Slovensku dnes ako nam mladym komlikuju kupu bytov :(

Aja555

Moja to aby ste zacali setrit. Dnes uz vam skoro ziadna banka neda 100% uver ani ked mate dobre platy. Budu si vas neskutocne preverovat. Musite mat dnes skoro pri kazdej hypoteke 20% s ceny nehnutelnosti. Ja a frajer sme museli vycestovat do zahranicia aby sme tych par tisíc nasetrili takze drzim palce. S byvanim je to dnes na SLovensku totalne zbytocne skomplikovane zato ze par blbov kaslalo na platenie hypotek odskacu si to zas ludia co by aj splacali ale uver im uz nedaju . ach je to na porazenie.

SimonaK33

Tak to urobte ako vsetci- zacnite v malom- kupite si jednoduchy byt, prerobite predate pojdete do vacsieho a skoncite v baraku.Ja mam v okoli najmenej 10 ludi, ktory sli do dvojizbaku a potom sa stahovali do 3, sestra dokonca z jednoizboveho isla do 3izboveho, a niekolki skoncili v dome a jedny v 4izbovom.My sme dvojizbak menili za 3. Netreba mat velke oci,ked to neutiahnete kupte na co mate majte aj rezervu na prerabku a po 5 rokoch si vezmete hypoteku a pojdete do domu alebo ako vam to bude vyhovovat.Fakt trvalo to 10 rokov mozno, ale vy ste mladi medzitym mozte mat deti a to vas bude viac motivovat si kupit vacsi byt ci dokonca dom.A vsetci uz maju po 40ke pozicky splatene..Vyzera to dobre, nie? Ja som byvala v podnajme a som vypocitala, ze som donho dala 50 000€ za tie roky Cize by som pol bytu uz mala teraz splateneho

petronneta

tiež sa prihováram za dom. Mysli na voľný čas. Okolo domu môžete byť, sedieť si vonku a popíjať kávu, a deti sa môžu na dvore hrať, budú tam mať trampolínu, piesok, budete mať psíka, na ktorého sa budete tešiť.

Nicole123

Svadbu a všetko okolo toho určite plánujeme. Sme na to dvaja, ale tak priateľ sa musí činiť :D a máme v tom jasno, že sa bude. Len kým postavíme, tak to bude trvať ešte nejaký čas.
Ďakujem za názor, samozrejme všetko sa dá urobiť, keď sú peniaze :) Ale ja sa bojím, že to nejakým spôsobom celé neutiahneme.

Domased

Argument byt menej starosti neplati. Mam moderny dom, 4 are zahradu, argument - terasa, rano kavicka vonku, bucham si, dupem, pustam hudbu - argument - nevadim susedom. Travnik - argument automaticka kosacka, na jar vymenim 3 noziky za 5 minut a funguje do jesene. Argument polievanie - automaticka zavlaha, nestaram sa. Na jar pridu zahradnici, ostrihaju stromy, zavlahari na jar zapnu a na jesen vypnu. Zahradnici 200 eur, zavlahari 2x60 eur. Vsetko na dome, co sa dalo je automatika a trvanlive riesenia - argument, vobec o nic sa nestaram. To nie su domy ako kedysi, ked furt nieco. Argument, mam klud, pokoj, pohodu, relax na zahrade, terasa, virivka, hojdacia siet.
Bytovka boli hadky so susedmi, vsetko kazdemu vadi. Bytoschodze, jeden chce hento, druhy tamto, peniaze spolocne na co dame? Jeden zgrlos, dalsi chce nieco ine, dalsi zvysit fond oprav, iny znizit, jeden vosiel zablateny, iny buch vchodovymi dverami, dalsiemu sa deti vozia vo vytahu iba tak, zere to elektrinu... argument - bytovka nikdy viac, nehladiac na tu kvalitu byvania v dome, to je 100 a 1.
Argument, muz ma pravdu, ale nech vyuzije vsetko moderne, trvacne, bezudrzbove, automaticke, co sa len da pri stavbe.

swistica

Aj ja by som si zobrala radsej byt, ale o tom to nie je :-) To sa musite dohodnut navzajom. Nebolo by vsak lepsie riesit najskor svadbu,aby ste mali vyriesene aj pravne veci?