Vzorce zivota,cas na dieta,hypoteka

Príspevok v téme: Vzorce zivota,cas na dieta,hypoteka
Emily1123

Ahojte. Od malicka som mala taku nejaku predstavu, ktoru mi rodicia vtlkavali, ze po skolke do skoly, po zakladke na strednu, potom vysoka, potom praca, kupit dom, vydat sa, mat rodinu. No realita asi ako viete je ina kedze do zivota prichadzaju probmely viac ako odchadzaju :). Momentalne som v tom stadiu ze studujem externe na vysokej (idem do 2.rocnika) a popri tom pracujem normalne na TPP v dobrej firme, kde aj planujem zostat. Mam priatela 5 rokov, no zatial byvame viac u rodicov ako u seba navzajom. Nie ze by sme nechceli ale nemame tolko súkromia. On tiez studuje a pracuje. Mame 25 rokov.
Teraz som na takom rozhrani, ktore som si aj sama sposobila pretoze prehnane premyslam..
Mame nasetrene nejake peniazky, tych 15-20% z hypotéky ktoru by sme chceli.
- Rozhodujeme sa, ci ist do toho alebo este pockat aby sme si mohli brat mensiu hypo. No neviem ako to bude keby nastupim na matersku, budeme to asi tazko splacat.. Tak preto premyslam na to ze teraz zobrat hypo a postavit dom, aby sme zacali splacat kym budem cakat dieta.
- Rozhodujeme sa teda aj kedy dieta(mam nejake zdrav problemy co dr zhodnotila tak, ze dietatko cim skor, preto o tom uvazujeme), ci az po dostavani domu, ale ak sa rozhodneme ze este pockame tak nevieme do kedy.. (pocas skoly otehotniet mozem. Mam skolu par víkendov za semester a zvladnem to)
- Rozhodujeme sa ako toto cele spostupnit...

Ja vsetko rada planujem a tu citim neistotu, neviem co ako bude :-).

dfeg

no tak v prvom rade svadba a až potom hypoteka, a dieťa ked uz...
a dom treba postavit na nejakom pozemku + kto bude stavať ? tvoj priatel? ty? hadzať do miešačky, alebo firma???
treba myslieť na to čo bude s domom a hypotekou ked sa rozidete,..

tomas 12345

Postavte si dom z lodných kontajnerov. Šikovný architekt dokáže z nich postaviť dom od nerozoznania v porovnaní s klasickým tehlovym domom. Stavba je rýchla a niekoľko nasobne lacnejšia než stavba tehlového domu.

Matyo

Emily1123 a to hneď musíte brať veľkú hypo na stavbu nejakého domiska? Čo takto skúsiť na začiatok 1-2 roky podnájom, osamostatniť sa od rodičov, vyskúšať fungovanie v spoločnej domácnosti s partnerom a potom až to decko.
Navyše po roku 2020 už dostanete stavebné povolenie iba na nízko-energetickú stavbu, tzn. počítajte s vyššou sumou ako za obyčajné domy aké sa stavali doteraz. Z toho vyplýva nasledujúca otázka: má tvoj partner dostatočne lukratívnu prácu, aby finančne utiahol domácnosť a hypotéku, keď ty budeš na materskej? Pokiaľ nie, tak sa môžete zbytočne dostať do finančných problémov, dlhodobých stresov, depresií, vzťahových problémov atď. Stojí vám to za to?!

petronneta

Malé dieťa potrebuje matku 24 hodín denne. Mala by si takú oporu u rodičov, že kebyže im necháš dieťa aj odsaté mlieko, že sa Ti oň postarajú? Keď ideš do 2. ročníka, nebolo by rozumnejšie vyčkať, kým nebudeš mať ukončené bakalárske štúdium?
Rátaj s tým, že by si mohla byť počas gravidity na rizikovom, a do školy by si nemusela môcť ísť.
Teda Ty vieš, akú prioritu u Teba škola zohráva, či to robíš len pre zábavu, keď aj tak plánuješ v budúcnosti ostať pracovať vo firme, kde si teraz?

zena

Emily, riešiš tri veci naraz - hypo, školu, dieťa a k tomu obaja chodíte do práce. Chce to nejakú postupnosť, spraviť si priority a na prvé miesto položiť to, čo ťa najviac tlačí. Odporúčam ti nejaký ten rok ešte počkať s hypo, aj dieťaťom. Zatiaľ si šetríte, doštudujte a potom spravte ďalší krok.
Ak však tvoj zdravotný stav je taký, že je nutne čo najskôr mať dieťa, potom daj prednosť tejto záležitosti, ostatné počká. Znova zaviedli štatút mladomanželských pôžičiek, tak si zistí všetko okolo toho a pouvažujte aj nad touto alternatívou.

Mariettta

Co sa tyka hypo to je take neiste, tie podmienky na jej poskytnutie stale sprisnuju a ktovie jak to bude o rok nieto o par rokov. Na druhej strane vy ste idealni klienti ktorych maju banky radi, mladi, sporivi, bez dlzob, neminate na sprostosti, aspon z textu to tak vyplyva. Odporucam poradit sa s nejakym dobrym financnym poradcom. Bude mozno skor vediet aka situacia sa ocakava trebars o rok a v dalsich rokoch.

CoachTomas_sk

Ahoj,

a aký máš teda problém? :)

Sama si si odpovedala, doktorka povedala, že dieťa čím skôr. Vek na to už máte, máš prácu, priateľ má prácu, končíte VŠ.

Ľudia kedysi menej rozmýšľali a viac konali. Stále môžete ostať bývať u rodičov, keby sa niečo stalo a hypotéka nevyšla alebo by ste o dom prišli. Pohodička :)

Tomáš