Káva a kofein

Príspevok v téme: Káva a kofein
Ninus2345

Ahojte, mam 15 a rozmýšľam ze začnem piť ráno kávu pre vyše energie a zaujíma ma ci keď si telo na to zvykne tak už mu to nebude dávať vyše energie? Len keby si nedal tak ma menej? Ďalej ma zaujíma ci sa budem vedieť lepšie alebo horšie sústrediť v škole? Poznáte nejake negatíva a pozitíva? A sú tie pozitíva dlhodobé aj keď sa nezvyšuje dávka kofeínu? A co keby som ju pila príležitostne? Nie je to lepšie? Ze sa napr. budem musieť učiť dlhšie tak si jednu spravím alebo že každý 3 deň cca

lekvar

Ninus2345 : Životnú energiu získaš poriadnym spánkom, zdravou stravou a športom - nič nevynechaj. Káva je zdravá pretože obsahuje veľa minerálov a vitamínov, ale obsahuje aj kofeín, ktorý telu škodí. Kofeín spúšťa v tele strasovú reakciu, vďaka ktorej telo pracuje rýchlejšie, ale zároveň telo aj škodí. To je ako pretáčať motor auta na vysoké otáčky aby mal vyšší výkon - časom sa zničí. Kávičkári majú závažné choroby. Kofeín obsahuje aj čaj alebo kolové nápoje. Ak chceš povzbudenie, skús kakao bez mlieka, je rovnako zdravé ako káva, ale bez kofeínu.

Tomas 12345

Mladý človek sa nemá prečo cítiť bez energie. Ak sa cítis unavená mala by si zájsť za doktorom či nemáš nejaký zdravotný problem. Unavu je lepšie riešiť nie kofeinom ale skôr studenšou sprchu a pravidelným ovlažovaním si tváre studenou vodou.

BlazkaSorova

Ešte máš veľmi málo rokov na to, aby si začala pravidelne piť kávu. Nezačínaj s tým, lebo káva je návyková a potom už budeš neustále unavená, keď si ju nedáš.

Medea7

Presne závislosť a neviem ako to pôsobí na žalúdok? Ale ta chuť je fantastická. Ale raz som čítala že všetko čo nám chuti vraj nie je asi zdravé.

Medea7

Ninus mam jednu knihu a dočítala som sa zevraj nie je až taká zdravá. Ako pre chuť je to lahodný nápoj, ale len tak občas. Ale názory sa rôznia. Niektorí píšu ze nie je škodlivá.

coffee

a pitný režim? káva je močopudná, treba hlavne dodržiavať pitný režim a životosprávu, sladkosti energiu uberaju, lebo prudko stúpne hladina cukru v krvi a potom prudko klesne...
ja osobne mm nízky tlak, kávu pijem tiež asi od 14-15 rokov , lebo bez nej neviem fungovať, ten kofein potrebujem, a v lete aj dve, lebo som mimo prevádzky.. + vypijem 3litre vody isto resp. bylinkové čaje...