Vulgarnosti

indivisible

bella 21, ty by si mohla na tuto temu pisat maturitnu uvahu, velmi dobre ti to ide. dakujem, vdaka tvojmu prispevku si dam vacsi pozor.
autorka, stalo sa mi, v roznych situaciach, s roznymi ludmi. niekedy to zamrzi. minule si to precedil pomedzi zuby moj priatel na mna. tiez neviem, co si mam o nom mysliet.

limone

Ako navadavka-vulgarnost vzdy neznaci urazku ci dokonca utok, tak ako je rozdiel zanadavat si (vypustit trochu pary) a pourazat svoju polovicku (verbalne ju napadat). Niektorzm ludom tak povedzme si narovinu uz huba narastla a inak vypravat ani nevedia, no podaktori si tym riesia svoje komplexy. Ak sa ta to dotyka, vymedz si svoj priestor a takeho cloveka si k sebe rozhodnej blizsie nepustaj, inak ti to bude zbytocne len a len ublizovat.

pp

pouzivam vulgarnosti ked ma nikto nepocuje le len pri dobrych priateloch ale aj v robote sa tym len tak hemží, tam vobec neriešim. V urcitych vztahoch nie, ked mi na tom moc zalezi tak sa pretvarujem a lovim v pamati ine slová, napr ty niktos, darebak, odkundes. Moznosti je vela.

Medea7

Pekne potichu mu treba povedať, toto si nechaj pre seba alebo tvojich známych. Nie som na to zvedavy/a. Asi tak.

bella21

Vulgarista,

nie, nie je to iba zhluk písmen, ktorý ľudia určili za zlý. Ten zhluk písmen má totiž význam. Nie je to súbor písmen bez významu, obsahu.

Konkrétne, ten zhluk písmen znamená ženský alebo mužský pohlavný orgán. Nie je však označený tak, ako sa označuje bežne či v medicíne. Je to dehonestujúci výraz, pretože sa týmto výrazom pozeráme na pohlavné orgány neúctivo, výsmešne, odoberáme im úctu akú majú podobne, ako majú iné orgány ľudského tela. Rovnaké je to so slovesom je... Aj tu sa pozerá na sexuálny akt muža aj ženy bez úcty, vulgárne.

A preto, keď nejaký muž v mojej prítomnosti používa nadávku s vulgárnym označením ženského pohlavného orgánu, je mi to ako žene nepríjemné a uráža ma to. O to nechutnejšie je to, keď tak vulgárne hovorí aj žena. Už si ani neuvedomujú, čo hovoria. A pritom je človek rozumný tvor a jeho konanie a aj reči by mali dávať zmysel.

Tieto slová (k.., p../k..) sa okrem použitia ako kvázi "citoslovcia" totiž bežne a veľmi rozšírene používajú na vulgárne označenie muža a ženy. U ženy je význam toho slova - žena ľahkých mravov, čiže žena bez hanby a tým aj bez úcty, a u muža? Jednoducho už malé dieťa vie, že za tými slovami sa skrýva niečo zlé. V týchto vulgárnych nadávkach je skryté ponižovanie toho druhého. Je ponižujúce degradovať muža a ženu len na jeden orgán, a práve na tento orgán. O to horšie to je, že to robím preto, aby som sa ja sám cítil viac ako on. Lebo každá nadávka má v sebe toto - ponížením druhého sa ja sám pred sebou v porovnaní s ním cítim viac, som nad ním, som nadradený. Ak druhého označím veľmi expresívne, čiže vulgárne, cítim sa ešte viac nad ním. On ide dole a moje ego hore. Vulgárne ho ponižujem. Je to úbohé, vulgarizmy, ktoré vychádzajú z mojich úst hovoria o mojej úbohosti.

V práci som mala aj mám kolegov, ktorí takto hovoria a ani si to neuvedomujú. Jedného, vtedy otca dvoch malých dievčat, som sa spýtala, či by chcel, aby ho takto hovoriť počuli jeho dcérky. Zarazil sa a odpovedal, že nie. Ak sa teda hanbí takto hovoriť pred malými deťmi, priznáva, že tie slová sú škaredé a neslušné. A také aj naozaj sú. Za také ich aj berú čisté detské srdcia.

Ak si stále myslíš, že je to len zhluk písmen, odpovedz si sám na otázku: ako by si sa cítil, keby niekto cudzí označil slovom vulgarizmu Tvoju matku, sestru, priateľku či niekoho, koho si veľmi vážiš a koho máš rád? Nevadilo by Ti to? Povedal by si si: v pohode, veď je to len bezvýznamný zhluk písmen, kľudne jej/mu tak nadávajte, ja s tým nemám najmenší problém?

VuIgarista

CHOĎTE DO PlČE S TAKÝMITO K0K0TlNAMl. VULGARIZMUS JE IBA ZHLUK PÍSMEN, KTORÝ ĽUDIA URČILI ZA ZLÝ. CHÁPETE, ŽE SA ROZČUĽUJETE NAD ZBYTOČNÝMI DEBlLINAMI???

petronneta

Ja používam vulgarizmy nie ako nadávku ale na adekvátne pomenovanie skutočnosti. Určitý typ ženy nebudem nazývať zaobalene ale poviem na rovinu, čo sú. Rovnako aj chlapov. Môj otec máva vo zvyku dosť škaredo a vulgárne nadávať a bývalý svokor tiež. Manžel tiež nadával, ale nikdy nie tak, že to v súvislosti so mnou povedal ten vulgarizmus. Neviem, či je to dôvod na rozchod, ale určite by mi to vadilo.
Súčasný priateľ si tiež občas zanadáva, ale nie nejak výrazne.
Takže si myslím, že ak Tvoj partner vulgárne nadáva a vulgarizmus povie v súvislosti so mnou, radikálne si to vyprosím a počkám na jeho reakciu.