Ahojte, chcem sa Vás spýtať, dá sa nejak inak zistiť, napríklad domácim testom, či som chudokrvná? Nechce sa mi chodiť k lekárovi, lekárov neznášam, nikdy som tam nechodila, nebývam vobec chorá, som zdravá ako ryba, naposledy som bola u lekára keď som bola školáčka a aj to preto, lebo som musela napr. kocka cukru a podobne. Problém je, že som stále unavená, aj po krátkej prechádzke sa unavím, nemám energiu, možem spať ako dlho chcem, ráno sa zobudím unavená. Viem, že v zdravotnej karte mám napísané, že som sa narodila s anémiou. Dá sa to nejak prírodne liečiť?
Ďakujem vopred za rady, ste zlatí xxx
Anémia
kolko máš rokov? študuješ nadalej? do práce nechodíš? kedze nechodiš k doktorovi? lebo pri nastupe do zamestnania sa vyžaduje vstupna lekarska prehliadka vsade! a ked nebudes chodit k lekárovi na preventivky a potom ti zistia nejake zavazne ochorenie tak nezabudni písať sťaznosti a žalovať a písať do medii, že ti nezistili chorobu včas, ako byva zvykom!
To, že ti nič nie je, neznamená, že si zdravá a anémiu nemôžeš mať. Mne tiež nič nebolo. Po 7 rokoch som išla na preventívnu a výsledok - silná anémia - nedostatok Fe, B12 a kyseliny listovej - a to som nepociťovala žiadne príznaky (možno únavu, ale to som pripisovala skorému vstávaniu). Ale neprekvapilo ma to, keďže som sa s anémiou narodila - ako ty. Najviac na anémiu pomáha jesť veľa cvikly a červené víno Bikaver - pohár denne. S tým vínom to myslím vážne - lekárka mi ho sama navrhla :)
Ahoj, takže domáci test na anémiu neexistuje, resp o žiadnom neviem. Môžeš si ešte pozrieť sliznice úst, či nie sú bledšie a celkovo, či nie si bledá.
Liečba, dosť ťažko sa dá liečiť, pokiaľ nepoznáme presnú príčinu anémie, môže to byť len nedostatok železa, B12, resp kyseliny listovej, čo sa dá (pri ich deficite v potrave) ľahko napraviť. Avšak ak je na príčine porucha vstrebávania týchto látok alebo ochorenie kostnej drene, prípadne obličiek, tak to doma svojpomocne nevyliečiš.
Každopádne ti odporúčam návštevu lekára, neriskuj so svojim zdravím, aby si na to nedoplatila.