Mám veľký problem, lepšie povedané moja mama. Je alkoholička, ale posledných 15 rokov nepila skoro vobec nic. Sem tam si dala nejaky ten pohar vina, ale to bolo vsetko. A ja som na nu bola taka pysna ze to dokazala. Asi pred rokom sme mali nejake rodinne problemy. Vinka zacalo byt cim dalej tym viac, az som si casom vsimla, ked som dosla domov, ze je nejaka ina, menej rozpravala, isla skoro spat, vyhybala sa mi. Aj som si sem tam vsimla, ako keby mala trosku vypite. No ja som dufala, a chcela, aby to moje podozrenie nebolo pravdou. Tak mi ale nedalo, a prehladala som jej skrine, kde som na nestastie nasla flasu rumu. Myslela som, ze sa mi v tej chvili zruti cely svet. Nevedela som spat a nevedela som ako reagovat, bola som na nu nastvana, ale na druhej strane mi jej bolo strasne luto. Tak som sa jej spytala, co to ma znamenat. Ona mi na to odpovedala, ze ona to vsetko nezvlada, ale na druhej strane nechce takto riesit problemy a to si aj uvedomuje, ze sa nemam bat, to prestane, lebo my sme jej dolezitejsi ako alkohol, a ona to vsetko nechce znicit. Tak som sa trosku ukludnila. Na to mali nasi dovolenku a boli nedaleko, takze som mala dostatocnu kontrolu nad nou a mala som pocit,ze to mysli vazne, pretoze som si nevsimla, ze by mala vypite. No pred troma dnami to opat zacalo, zmizla palenka, vino, ktore boli v chladnicke a bolo na nej jasne vidno, ze pila. Ja som z toho taka hotova, vobec neviem, co robit, ako jej pomoct. Vobec nemam chut prezivat to, co som uz raz prezila, bolo to strasne sa prizerat, ako sa nici a nevediet jej pomoct. A teraz to zacina zase, co mam robit, vyhrazat sa jej, ze prerusim kontakt, alebo co robit, prosim, ak bol niekto v podobnej situacii, poradte. dakujem
Alkoholizmus, prosim poradte
Ja kontakt prerusit nechcem, lebo viem, ze by to islo dolu vodou, ja jej chcem pomoct. A co tak sa jej fakt vyhrazat, ze napr. už nedostane svoju vnucku, ked s tym neprestane? Ved to by bolo pre nu fakt hrozne, ale neviem, ci je to riesenie.
porozpravaj sa s nou ked nebude mat vs ebe alkohol a zahraj riadne na city a dobre by bolo keby sla na liecenie,ale dobrovolne, na silu to nema vyznam. Je to tazke, ale snaz sa ju nejako dokopat do liecebne, snad sa ti to podari. Myslim, ze vyhrazkami to mozes este zhorsit, treba hrat na city, povedat jej ako ti na nej zalezi a tak dalej, nech si uvedomi, ze co pre vas znamena a ze jej chcete len dobre. Keby prerusis kontakty, myslim, ze zacne pit este viac. Drzim palce
No to hej, je mi jasne, ze zalezi na tom, ci to ona fakt chce. Len neviem,ci bude ist ochotna ku lekarke, myslim ze nie. Vtedy pred rokmi jej tiez ziaden lekar ani liecenie nepomohlo, a bolo toho fakt dost, az jedneho dna, ked otec povedal dost,ze sa rozvedie a nas zoberie, tak si uvedomila, co vsetko strati, tak fakt prestala. U nas su podobne problemy ako u vas, len s babkou. Ale predsa, kazdy ma problemy, a ja tiez nezacnem pit, ked sa mi problemov nahrnie, tym sa to tiez nevyriesi,len znici sama seba a rodinu tiez, ale v tom momente jej to nejake vedome nieje.
mame podobný problém s našou mamou, Kedysi odporca alkoholu, sa pod vplyvom ťažkej rodinnej situácie-máme otca parkinsonika- stala alkoholička.Zo začiatku sme sa snažili si to nevšímať, ale keď už to presiahlo hranice:začala zanedbávať domácnosť otcovu opateru... vyhľadali sme aj s bratom pomoc psychiatričky a donútili sme ju ísť za ňou porozprávať sa.Predpísala jej Campral: odburáva chuť na alkohol.A bolo dobre. Ale po čase sme si všimli,že je zas divná,dohovorili sme jej ,aby išla znovu na kontrolu a dala si predpísať lieky. Od vtedy je dobre.Všetko záleží na jej vôli sa liečiť. Ale tie lieky su dobré, na alkohol si ani nepomyslela
ak bola v minulosti liecena treba to znova zopakovat sama to nezvladne.