Kalgan1 :
"Tomas12345: skor ludia budu este viac robit na čierno. Na vychode ti kaslu na minimalku, daju ti na ruku 300€ a vybavene."
Tak potom musia byť častejšie štátne kontroly a sprísniť sa tresty za takéto podvádzanie a ľudí to potom od tohto odradí.
..............................................................................................................
"Keby sa trocha znizila dan z príjmu, mohol by mat kazdy pracujúci hned o 100€ vyssiu vyplatu."
No ale štát by mal potom menšie zisky.
............................................................................................................
"+Slovensko je druha krajina EU s najvyssim poctom uradnikov na občana"
Hej to je pravda, máme 40 úradnikov na 100 tisíc obyvatelov, pričom europsky priemer je 30 úradníkov na 100 tisíc obyvatelov. Na Slovensku máme 200 tisíc úradnikov, kebyže sa ich stav zníži z 40 na 30, respektíve z 200 tisíc na 150 tisíc, 50 tisíc úradníkov by štát nemusel dotovať a teda ušetril by na mzdách 420 milionov eur. Avšak je otázne kolko % z tých 50 tisíc zamestnancov by dokázal zamestnať súkromny sektor a kolkí by skončili na podpore. Ked sa zamestnavatelia stažuju že nemajú peniaze na zvyšovanie minimalnej mzdy, budú mať peniaze na prijímanie nových zamestnancov ? Dajme teda tomu že nie všetkých by zamestnal súkromný sektor, a teda nakoniec by štát na tomto i niečo prerobil, takže by neušetril 420 milionov eur ale dajme tomu že okolo 350 milionov eur.
..............................................................................................................
"Na SVK pracuje a platí dane cca 1.4mil ľudí z toho cez 200tisic ľudí robí v statnej sprave."
Ja som čítal že 2,5 miliona. 200 tisíc je iba úradníkov bez zarátania hasičov, policajtov, lekárov.
.......................................................................................................
"+Kradne sa vela (tendre, nákupy, eurofondy)
+Plytva sa vela (ono sa viac plytva prachmi z nevedomosti, neznalosti a neschopnosti nez sa nakradne.
+prebyrokratizovane prostredie"
Tie eurofondy aj kebyže sa efektívne využívajú veľa by sa toho aj tak nezmenilo. Darmo dostane Slovensku miliardu eur na eurofondoch za rok, ked tieto ktoré na Slovensko prídu tu neostanú, ale sa hned naspäť vyvezú. Tak napríklad v meste sa za eurofondy opraví divadlo, a rotbotníci ktorým je mzda z eurofondu vyplatená si za túto mzdu pôjdu kúpiť do kauflandu jedlo. Kaufland je zahraničný reťazec ktorý má v ponuke len 30% slovenských výrobkov. Robotníci teda nielenže svoje peniaze utratia za prevažne zahraničné výrobky ale ešte k tomu aj čisté zisky Kauflandu Kaufland neinvestuje na Slovensku ale ich vyvezie do zahraničia. A teda peniaze ktoré na Slovensko prišli, sa minú na zahraničné výrobky (zisk na tom majú zahraničný výrobci) a čisté zisky zahraničných retazcov sa vyvezú von. A kedže na Slovensku je väčšina reťazcov a firiem (a to nielen v potravinarskom priemysle) zahraničných, kapitál čo na Slovensko príde zachvílu aj odíde. Písal som o tomto na začiatku témy a vypočítal som že len v potravinárskom priemysle na vývoze čistého zisku zahraničných reťazcov Slovensko prerobí 2,3 miliardy eur ročne ! A toto je len v potravinarskom priemysle! Ostatné priemysly nie sú na tom o dosť lepšie! Chudoba na Slovensku síce je aj pre dôvody ktoré si ti uviedol (vysoký počet úradníkov, eurofondy, niektoré zbytočné nákupy) avšak to je len špička ľadovca. Najväčší podiel na chudobe Slovenska má to že Slovensko je rozpredané zahraničným investorom ktorý svoje zisky vyvážaju zo Slovenska. Značný podiel ma ale i to že na Slovensku sa predáva len málo slovenských výrobkov. V potravinárskom priemysle je to len 30% (v tomto sme na chvoste Europy). Peniaze v obehu teda nejdú slovenským výrobcom ale idú von zo Slovenska zahraničným výrobcom!.