Je špatná závist?

Príspevok v téme: Je špatná závist?
obycejnymuz

Je špatné, když závidíte lidem jejich úspěchy, nebo krásu, chytrost, nadání, chuť do života, spokojenost apod.? Uvedu příklad, jednou jsem jel z práce a na autobusové zastávce stáli dva mladí studenti, asi se vraceli z nějaké brigády, byli mladí a krásní, mohl bych jim závidět jejich věk, mládí, krásu, inteligenci, sebevědomí. Nebo dnes jsem třeba jel v autobuse, ve kterém seděl takový mladý muž, tak kolem +- 30 let, urostlý, vousatý krasavec, prostě mužný chlap, ale nepochybně manuálně se živící se. T tři měli jedno společné, měli respekt, sebevědomí, to z nich číšilo, prostě pravý opak mě. Já nejsem ani krásný, ani chytrý (mám IQ +-95), mám podprůměrnou mzdu-asi +-17 000 Kč základ, dělám víceméně nízce kvalifikovanou dělnickou práci. Můj problém je v tom, že se s tím těžko vyrovnávám, prostě jaký jsem! Mám právo těm krásným a chytrým závidět a je to dobré?

Nekonecnik

Dám Ti dve odpovede - jednu spoločenskú a jednu existenciálnu:
Spoločnosť vytvára pseudohodnoty, ktoré nám propagandisticky vštepuje neustále do podvedomia a my máme potrebu sa im podriadovať - preto je mnoho ludí neštastných, že nespĺňajú jej očakávania. Vytvor si svoje a bude to lepšie.

Osamostatnil som sa - nenaplnilo ma to. Našiel som si prácu - nenaplnilo ma to. Zarobil som peniaze - kopia sa mi na účte - neviem čo s nimi. Našiel som si lásku - vzťah sa rozpadol. Všetko je iba bezvýznamné vyčkávanie na koniec. Život jednotlivca je úsečka na večnosti.

Medea7

Ani ja to v sebe nemám, ale to Ta potom zaťažuje. Treba premýšľať nad tým ako sám dosiahnem svoj cieľ, to ako to dosiahli oni tým by som sa nezaoberala. Ja skôr prajem.

obycejnymuz

Spammer: to je takový humanistický přístup-vciťovat se do toho, co trápí jednotlivé lidi, ale opravdu všechny něco trápí? Nemyslím si to, ale určitě všichni měli a mají nějaký problém, který je ovlivnil, nebo vytvořil tu slabší část jejich osobnosti-tak je to i se mnou, ale vím co myslíš. Ano, to, že někdo je v něčem dál, je schopnější, nebo pracovitější je pro mě inspirace, to bych neobdivoval mnoho umělců a vědců, či myslitelů, ale i mnohých běžných lidí, prostě je fajn se podívat na pěkného člověka, ale je pravda, že občas zamrzí, že já nejsem tam, kde oni! Pracovat na sobě chci a musím!

Kalgan1: nemám zase tak zhoubnou formu závisti, spíše jak jsem psal předchozímu, ale je pravda, že někdy jsem šílený pesimista a trochu i cynik.

ModraObloha: mám nízké sebevědomí a skutečně jsem nedosáhl ničeho z toho, co jsem si vysnil, spíše jsem ale vyřešil ty praktické problémy svého života. Tak to by mě zajímalo, jestli mi druzí něco závidí, ale zeptám se na to, zajímá mě to? My máme v rodině těch hozených polen trochu moc, ale já bojuji!

marvel81: víš k tomu pozitivnímu myšlení toto: já jsem realistický pesimista, život vidím jako velmi složitý, barevný, často veselý i smutný, člověk stále po něčem touží a nikdy nemá ten ideál! To víš že vím, že jsou na tom lidé mnohdy velmi špatné a já jsem silný a bojuji a v práci fakt makám! Na to jsem hrdý, ale kdo to vidí, kdo to ocení? Záliby jsem měl, ale mám málo času, tak snad se ke tomu zase dostanu.

Zavistnik: už jsem psal, není to ta zhoubná závist, doufám že ne.

Zuzka8: já právě ve zdánlivé obyčejnosti vidím krásu, více se mi líbí lidé z ulice, než lidé z modelingu a že venku chodí tolik krásných lidí a ani si to neuvědomují ani nechápu. Asi jsem trochu estét. Na televizi a média kašlu, to mě neovlivňuje, ale je zajímavé, že tě netrápí určité nedostatky o kterých jsem psal, ale asi je to tím, že bereš život takový jaký je. Asi umí trochu psát a vím že mám blízko k esteticko-uměleckému vnímání, ale to stejně nevyužiji.

je to: obdivuji je a možná trochu závidím, já si krásný nepřipadám, jiné tak vnímám.

Zuzka8

Ahoj, no keď sa tak pozrieš, väčšina ľudí vyzerá obyčajne. Nič nie je na tom mať priemerný plat a priemerné alebo nižšie IQ. ... Ale si myslím, že môže byť náročné mať triezvy úsudok o iných a o sebe, keď v televízii propagujú klamné predstavy o tom, čo má skutočnú hodnotu. Tam chcú presvedčiť, že hodnotu má to, čo je chcúce pre naše oči. Ale to tak normálne nie je. Môžeme tým byť ovplyvnení.

Inak každý má iné dary, ty vieš napr. Dobre zrozumiteľne písať.

A inak nechodíš vonku s ľuďmi, čo majú podobné záujmy? To vie tak otvoriť oči.

marvel81

Ahoj obycejnymuz. Je ťažké nezávidieť ľuďom to čo sám nemáš a chcel by si, pokiaľ nie si vyrovnaný sám so sebou. Je pekné, že vôbec uvažuješ nad tým či je to zlé lebo to znamená že ti to nie jedno a v hĺbke duše a podvedomí tušíš ba dokonca vieš ,že je to zlé. To že nie si pekný je relatívne. Na svete sú určite ľudia, ktorým by si bol sympatický aj keď sa sám sebe nepáčiš. Tvoja inteligencia (IQ 95) vôbec nie je nízka. NA Gaussovej krivke rozloženia IQ v spoločnosti stále patríš medzi priemer, kde sa nachádza 90 % ľudstva. Tvoj zárobok by ako tak mohol stačiť na pokrytie životných nákladov a možno aj na nejaký tvoj koníček pokiaľ nie si náročný.Pozri sa na mňa. Som invalidný dôchodca, mám 38 rokov, s váhou 160 kíl mám viaceré pohybové problémy, žijem s mamou, nemám ženu ani priateľku. Môj invalidný dôchodok je 267 eur čo je asi 6820 CZK. Pracujem v chránenej dielni, kde dostávam len minimálnu mzdu a keďže teraz budem robiť len na 4 hodiny tak to bude okolo 220 eur čo je 5620 CZK. Keď to zrátam tak je to 12440 CZK čo je len 73 % tvojho zárobku. Ale ja som veľmi šťastný a vyrovnaný človek, mám všetko čo potrebujem a chcem lebo som veľmi skromný. Nikomu nič nezávidím, ľudí mám rád a každému prajem len to najlepšie. S nikým sa neporovnávam, pretože každý máme vlastnú cestu a osud. Skús sa začať mať viac rád a byť spokojnejší s tým čo máš. Veď veľa ľudí nemá ani toľko čo ty. Nájdi si primerané záľuby a rob mimo práce to čo ťa baví a hlavne začni myslieť viac pozitívne, potom sa môžu dokonca aj veci zmeniť k lepšiemu. Byť šťastný a spokojný nie je materiálna záležitosť ale je to stav mysle. Tak sa trošku nad tým a zamysli. Prajem ti pekný deň a nech sa ti život zlepší.

ModraObloha

Zdravím, možno nejde konkrétne o závisť ale o porovnávanie sa, vidíš niečo, alebo nejakú vlastnosť ktorá u ních prevyšuje nad tvojou a považuješ ju za dôležitejšiu než niečo iné, čim napríklad oni môžu zavidieť tebe. Alebo by mohlo ísť o nižšiu sebadôveru, sebavedomie, možno že si len nedosiahol niečo, čo by tebe automaticky pridávalo vlastnú hodnotu, aj keď toto není moc dobré asi, treba samozrejme na sebe pracovať ale treba sa naučiť byť so sebou spokojný. Poviem ti to takto, radšej ako byť inteligentný, krásny atď.. je byť milý, uprimný, láskavý človek, byť spokojný sám so sebou, pracovať na niečom čo by aj teba tak trochu vyvyšovalo nad ostatných.. (pre pocit spokojnosti), inteligentných chytrákov tu máme dosť, staň sa osobnosťou.. na to nepotrebuješ pôsobiť že si druhý Einstein. Mimochodom nepripadáš mi ako "hlúpy" skôr mi to príde že neveríš sám v seba a svoje sily, čo mimochodom aj ja tak mám no snažím sa nejak pracovať a tom aj keď, život občas rád hádže polená pod nohy, no treba sa naučiť pracovať s tým čo nám bolo dané, inak to ani nejde, akceptuj to.

Kalgan1

Zavist len pre zavist je zla. Skor by to mala byt motivacia dat si zivot do poradku. Skus si napisat veci, ktore by si chcel na sebe zmenit, veci, ktore by si chcel urobit, co by si chcel zazit a vediet. Potom si na druhy den k tomu zoznamu sadni a ocisluj si jednotlivé body podla toho, co by si mohol trebars spravit hned a podobne. Tym, ze budes len pivo pit a plakat nad zivotom vobec nic nezmenis. Ja som sa kedysi kupal v sebalutosti a viem, ze to nikam nevedie. Drzim každopádne palce.

Spammer

Pocuvaj, otazka nie je, ci je dobre alebo zle zavidiet inym, im sa tym nic v zuvote nezmeni, ale opytaj sa skor, co to dava tebe a co ti to berie. Vies, jednak ty nezijes zivoty tych ludi a vidis iba to pozlatko, ale kazdy clovek ma nieco, co ho trapi a druha vec, ak sa budes zaoberat inymi a nie sam sebou, nikam sa neposunies. Zavist by ta mala skor inspirovat k tomu, aby si sa snazil robit to co ti druhi, aby si aj ty dosiahol to, co im zavidis. Ked to bude naozaj iba cista zavist v myslienkach a nebudes so sebou nic robit, tak si uvedom, ze tym iba zbytocne nicis sam seba a stracas cas hlupostami.