Dlhovekosť

Pag

Ja som cital o jednom dedkovi, starobnom dochodcovi, ktory sa preslavil tym, ze dobil takmer na smrt piatich mladych faganov, ktori ho chceli okradnut. Mal 73 rokov. Nuz, netrafili dobre, ale to nie je podstatnee, povedal, ze preto zije dlho, lebo precvicoval cely zivot ruky (nejaky dim mak, cosi take), vyhybal sa mastnym jedlam a nepil.

clooo

Mám 50 rokov, no zomrieť ešte určite nechcem, aspoň nie dovtedy, kým nezažijem prvý bozk, vzťah...To by však tie múdre počítače skôr ako nesmrteľnosť u ľudí museli naprogramovať inteligentné ženy.

Kalgan1

Ja by som sa chcel dozit aj 200 rokov. Chcem vediet ako svet bude vyzerat, ake technologie budeme pouzivat. Je urcity prirodzeny limit, ale genovym inzinierstvom sa da teoreticky cloveku predlzit zivot, tym ze sa zabrani skracovaniu telomerov (skracujú sa cim je človek starsi). Pri kazdom bunkovom deleni sa telomery (koncove casti eukaryotickych chromozomov) skracuju, takze cim si starší, tym su nove bunky bud stále nekvalitnejsie alebo sa uz neregeneruju vobec. Ovela tazsie to vsak je s ludskym mozgom. Teoreticky mozes mat 200 rokov a telo 20rocneho, ale budes mat mozog starca. Dokym nepochopime ako funguje ludsky mozog, tak prakticka nesmrtelnost (prakticka, lebo to nie je skutocna nesmrtelnost navzdy) bude stale len sci-fi. Na druhej strane pri neustálom pokroku vo vypoctovej technike raz budeme chapat celkovemu fungovaniu vsetkych casti ludskeho tela a prakticka nesmrtelnost bude mozna. Ale bez umelej inteligencie a nového druhu počítačov (mozno kvantove, mozno ine) to bude v najlepsom loterie a hazard s vlastným zivotom. Ale urcite sa v najrozvinutejších castiach sveta bude priemerny vek dozitia predlzovat (co sa deje uz aj teraz), lebo su stale lepsie lieky a určite v roku 2100 nebude uz nikto zomierat na rakoviny a na nedostatok darcovskych organov lebo tie sa budú robiť na mieru v labaku z telovych buniek pacienta (na tom sa uz pracuje a prve uspechy s tym sú už zaznamenane).

reboro6

Clovek- ja tiez nechapem inych co tu chcu robiť do 100rokov.. mne staci sa dozit 35 a budem spokojny
Co ma tu ma drzat? 30 rocna hypoteka ci.co?no uzasny zmysel zivota fakt

CIovek

Ja mam 48 a chcel by som sa dozit tak max. 75 rokov. Celkom sa tesim, ked si predstavim, ze uz mam 2/3 zivota za sebou.
Cim je clovek starsi, tym je unavenejsi zo zivota aj ked sa mu dari viac ako ostatnym a ma v podstate vsetko. Ja vobec nechapem ludi, ktori tu chcu byt strasne dlho, ze 100 a viac rokov. To akoze tu chcete strasit, ci co tu chcete robit? A som strasne zvedavy, co sa bude diat po smrti, lebo strasne citim, ze je obrovska blbost, ak si niekto mysli, ze zivot je nahoda. Aj aj som zvedavy, ako vzniklo to, co je v inom svete, ktore pomenuvame slovom Boh a co je nad nim a ako to funguje. Skor si myslim, ze sme iba nejaka pretransformovana energia, to mi dava jedine zmysel. Je velka blbost chciet tu dlho ostat a nebyt zvedavy, co sa deje dalej. Ako ked sa clovek vezie autom na nejake pekne miesto a chce, aby sa viezol autom strasne dlho - blbost, ze?

Zuzulik8

Ano chcela by som sa dozit 150 rokov ale len vtedy ak by som do 100 rokov vyzerala na 30, do 140 rokov na 40 a v 150 na 45. A mala aj tomu veku primerane zdravie.

chlp18

Pri súčasnej výške ľudí, atmosferickom tlaku, výžive a životnom čtýle je teoretické maximum asi 100 rokov.

Dbr_uz

150 rokov sa dožije jedine tak korytnačka :D a nechcem mať viacej ako 60 - 70 rokov, veď to je otras... Byť taký pomalý a slabý... To nechcem v žiadnom prípade.