Dá sa dožiť 150 rokov a viac?Čo vy nato?Dokedy by ste tu chceli byť?Oslavili by ste radi 100. výročie svadby?
Dlhovekosť
Kalgan1, tych 150 rokov by bolo realne sa dozit aj teraz ak by si zacal poctivo od mlada! :))
In blossom :
A ako majú zvieratá vytvoriť nejaký prevratný vynález keď väčšina z nich nemá na uchopenie patrične vyvinuté nohy a ruky ? Napriek tomuto handicapu ale predsa môžme vidieť v prírode krásne diela, ako napríklad mraveniska.
Bublii :
Aj pri demencii môže byť človek stastny, alebo aspoň v ako takom stave. No tak rakovina posledného štádia to je už extrém, ale akoze myslím že keď existuje čo i len minimálna šanca že sa dotyčný môže vyzdravieť tak treba túto šancu využiť.
Uvediem príklad na sebe. Síce mávam zdravotné problémy a často krát sa cítim slabý a ako proti teplote, aj tak je takýto život lepší ako neexistencia. Ak by som mal na výber že či chcem po celú večnosť neexistovat, alebo po celú večnosť existovať a cítiť sa slabo a ako pri teplote, tak by som si radšej vybral večnú existenciu so slabosťou a teplotami. Už takto žijem dlho, a zvládol by som to aj po celú večnosť.
Hhhhhh :
Ano, verím že po smrti nieco je, lenže veľa ľudí neverí že po smrti nieco existuje, a tí ľudia prirovnávajú smrť k spánku bez vedomia. A na toto som reagoval, že ak je smrť spánok bez vedomia, potom i život odkázaný na druhých a s chorobami je stále lepší než smrt, pretoze za život môžeš zažiť aj dobré veci, kým pri smrti ak by nič neexistovalo, tak by si už nikdy žiadnu nezažil nič dobrého.
Marek, dovolim si s tebou nesuhlasit. Ad1) To, ze ty si presvedceny, ze nic nebude, je presne to iste, ako najpravovernejsi veriaci vsetkych nabozenstiev sveta su presvedceni, ze to bude presne takto alebo takto a nasleduju opisy, pricom kazde nabozenstvo ma svoju verziu. V tomto pripade som potom skor agnostik, nikto nevie presne co bude, ale povedat s urcitostou ze nic, je rovnake, ako ked atentatnik z isteho nabozenstva s urcitostou tvrdi, ze ho bude cakat 77 panien.
Ad2) Clovek si nenamysla, ze je nieco specialne, on naozaj je nieco specialne. Prepac, ale porovnavat ho s hubami? A vytvorili niekedy huby v historii to co clovek? Dokazali vytvorit krasnu hudbu, namalovat realisticky obraz alebo urobit technicky pokrok, vytvorit nove materialy? Ake zviera v prirode dokazalo svojim umom zostrojit stroje, ktore by mu umoznovali preplavat ocean, hoci nema plutvy, preletiet na druhy koniec sveta, hoci nema kridla? Clovek toto vsetko dokazal. Clovek je neskutocne kreativny a vynaliezavy tvor, preto jeho vyskyt tazko povazovat za nahodu a rozhodne by som ho neporovnavala s hubami :-) Vsetky zive tvory tejto planety s vynimkou cloveka sa vyznacuju tym, ze hoci tu boli, rozmnozili sa a uhynuli, neostalo tu po nich nic. Ale po cloveku ostali neskutocne hudobne skvosty a ine diela, druha stranka mince je, ze aj tie negativne a destruktivne veci ako planeta zahumusena nerozlozitelnym odpadom.
Joj, Tomas, neviem ci videl pacientov napr s finalnym stadiom rakoviny, ci demencie. K tomu len tolko - kto nezazil, nepochopi. Zial. Nezelam ti nic podobne, ale clovek nikdy nevie.
Ja rozhodne verim, ze po smrti nieco je, aj ked este nevieme co. Takze aj ked som napisala, ze by som sa nechcela dozit velmi vysokeho veku, nebojim sa ze by tym moja existencia skoncila.. jedine, coho sa obavam su prave tie veci, ktore som opisala v predoslom prispevku.
Kresťanstvo je spolok pasívnych sebevrahov.
Tomáš 12345- a to už prečo lepší ako smrť? Veď keď si kresťan nemáš sa čoho báť a máš sa tešiť nie
pre vsetkych, co sa im zda zivot pridlhy: porozpravame sa este raz ked to budete mat blizsie jak dalej :)
pre autora: kazdy sa rodime s urcitym genetickym zakladom ktory urcuje nas maximalny vek. niekto 150 rokov, niekto 80. a od toho veku si cely zivot odoberame roky nezdravym sposobom zivota - malo spanku, nekvalitna strava, stres, malo pohybu atd atd. a cim viac je tych negativnych javov tym viac rokov sa odpocita. preto sa vzdy smejem na vyrokoch, ze moj dedo pil, fajcil a dozil sa 85 rokov. ano. ale keby nepil a nefajcil tak sa by sa dozil 105 rokov :)
preco by sme tu nemali chciet byt co najdlhsie? sme tu prvy a posledny krat. preco sa ponahlat do hrobu? umrieme na 100%. to uz na nas caka. je to istota. preco teda umriet skor. ved mrtvi budete tisicky-miliony rokov. to je 100 rokov tak vela? ludia musia mat tragicke zivoty :((
ked umrieme nebude nic. bude presne to co bolo, kym sme sa narodili. ups.. nie sme ziadne specialne stvorenia. sme ako huby. vyskystli sme sa tu a prave teraz, pretoze tu na to boli podmienky. nic ine, nic bozske, nic vynimocne. po smrti bude presne to iste, ako ked umrie jedna z nasich pecenovych buniek, alebo huba v lese. a ludia maju este problem, ze budu zit prilis dlho :))
Nechcela. Staroba, choroby, stat v rozklade, klimaticke zmeny. Vsetci okolo teba umieraju. A neverim ze svet sa za tych 50-60r tak drasticky zlepsi, aby som zmenila nazor. Uz dnes ked pocujem frazy typu ma "ma 87 rokov", tak si len hovorim ze co by som tu tak dlho robila. Navyse, mame v rodine tazko choreho seniora, a nechem dopadnut podobne..vsetkym na obtiaz.
Poznala som 96 ročnú starenku z ulice na našej dedine. Vraj si pochovala dve deti zo štyroch, všetky kamarátky a rovesníci pomeru, tak sa už denne modlí, že čo tu ešte ma robiť, a aby si pre ňu Pan Boh konečne prišiel, lebo stačilo, prečo tu musí tak strašne dlho byť.