„Zdravie je to, o čo sa oplatí starať“ - rozhovor s ministerkou zdravotníctva, doc. MUDr. Andreou Kalavskou, PhD.

Táto diskusia patrí k článku: „Zdravie je to, o čo sa oplatí starať“ - rozhovor s ministerkou zdravotníctva, doc. MUDr. Andreou Kalavskou, PhD.
„Zdravie je to, o čo sa oplatí starať“ - rozhovor s ministerkou zdravotníctva, doc. MUDr. Andreou Kalavskou, PhD.

„Prinášame projekty, ktoré môžu zachrániť stovky životov. Či sa tak stane, to závisí len od vás.“ V tomto duchu sa nesie filozofia Roku prevencie. Vyhlásilo ho Ministerstvo zdravotníctva SR od januára 2019. Viac o týchto špeciálnych aktivitách nám v rozhovore prezradila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Petr72

Prevencia je pre nás kľúčová najmä kvôli zvýšeniu záujmu starostlivosti ľudí o svoje zdravie, čo prinesie zdravší národ, zníženie počtu odvrátiteľných úmrtí a takisto pozitívny prínos zo systémového hľadiska.
V každom prípade však platí, že je to na každom z nás, ako sa k otázke prevencie postaví.
Vybral som prvú vetu, ktorou pani ministerka odpovedala na pripravené otázky a prvé heslo,v pozitívnom príspevku o aktivitách MZ SR.
Možno preto, že pani ministerka je žena, hovorí sa viac o prevencii ženských zdravotných problémov. O prevencii mužskej rakoviny pľúc nepadloa ani zmienka, napriek tomu, že z hľadiska prevencie sa urobolo vaľa. Komunita fajčiarov bola zákonom i fakticky odsunuta do nedôstojných zákutí spoločnosti a napriek tomu, ako sa ukazuje, začala rásť. Podľa agentúry Eurobarometer z 19% v roku 2014 na 26% v roku 2018, čo nemusí byť presne tak, lebo agentúry na vyšetrovanie verejnej mienky pracujú s malým počtom respondentov.
Je tu druhá vetva možnej prevencie rakoviny pľúc , ktorá sa týka celej populácie, včítane fajčiarov. Radón v obydliach ľudí, na obyčajných pracoviskách a vo verejne prístupných budovách. Formálne je zakotvená v zákone 87/2018 Z.z., predtým v zákone 460/2000Z.z. a neskôr 258/2007, ale celých 27 rokov od osamostatnenia sa Slovenskej Republiky ozaj len formálne, lebo v praxi prevládala obava. že by ľudia mohli požadovať finančnú podporu na preventívne opatrenia. Pre istotu sa od ľudí nevyžadujú.
Príspevok som čítal veľmi pozorne, lebo som v ňom hľadal možno len maličký signál, že politika MZ SR pod novým vedením zaujme k problematike rakoviny pľúc z radónu nový, seriózny postoj. Na rakovinu pľúc ročne zomiera okolo 3 000 pacientov. Zdravotné poisťovne to zomieranie stojí viacej ako 11 miliónov EUR. Viac ako polovina tých úmrtí je z radónu. Preventívnymi opatreniami je možné chorľavosť rakovinou pľúc postupne znižovať. Len Ministerstvo zdravotníctva musí k radónu v budovách zaujať nový postoj.