dlhodobý problem po mononukleoze

Príspevok v téme: dlhodobý problem po mononukleoze
janhlavac

Dobry den, nerad zakladam novy prispevok ale rad by som zhrnul svoje problemy. Pred rokom a pol som bol zdravy aktivny clovek ktory pravidelne posilnoval a sa raz rocne liecil antibiotika po zapale hrdla a angine.

Minuly rok v apríly som mal opat antibiotika asi 3x tesne po sebe lebo sa moj stav zapalu hrdla a teplot nezlepsoval, po esiaci ma lekar poslal na infekcne kde mi zistili mononukleozu. Následne som bol lieceny 4 mesiace Isoprinosine ktore mi ciastocne ulavili. Kedze ma ale od vtedy sprevadza velka unava a stale pocit choroby podporil som liecbu wobenzuymom a neskor cinskymi huabmi reishi.Moj stav sa o nieco zlepsil ale stale som pocitoval velku unavu, malanost a obcas tocenie hlavy. Kedze som uz mal pocit ze si to mozem navodzovat sam lebo na to stale myslim neriesil som to dalej vobec.

Po nejakej dobe som zacalmat problem s vacsenymi mandlami, hrdlo stale prekvene, na jazyku caste afty, zapal uzlin a na podnebi cervene flaky, vyhladal som preto imunologicku ktora mi ale povedala ze v mojej imunite nic zasadne nevyslo a na liecku ft mi odporucila znovu isoprinosine ktory mi pomohol. Kedze sa ale stav mojich mandli nezlepsoval a unava pretrvavala navstivil som ORl lekarku ktora mi diagnostikovala rostrednictvom PEP testu zo slin reflux a nasadila ozion tablety rano a vecer, po 4 mesiacoh somulavu nepocitil a tablety vysadil (samozrejme som dodrzoval urcenu dietu). Kedze sa stav nezlepsil odvazil som sa a siel na vysetrenie na gastro kde mi lekar povedal ze tam nic nevidi a reflux nemam a u nich nemam co risit. Po prichode z dovolenky som sa zacal citit podstatne horsie ako predtym tak som navstivil svojho vseobecneho lekara a ORL ktory mi vo vytere hrdla a nosa diagnostikovali Stafilokok aureus v nose aj hrdle s tym ze to nemam riesit ak nerobi problemy a nasadili mi antibiotika augmentin na 7 dni.

Dnes som 2 dni pot dobrati antibiotik a na podnebi sa mi zacali opat vytvaat cervene bodky - flaky, unava pretrvava, citim sa slaby a malatny.

Aktualne som si stanovil trosku samoliecbu a snazim sa vyhnut uz antibiotika - objednal som si rakutnikovy olej, kapucinku s lupenov, probiotika a homeopatika staphylococus 9g.

Rovnako som kontaktoval imunologicku ktora mi povedala ze hrdlo moze byt podrazdene refluxom a aj napriek tomu ze gastroent. nic nevidel moze to byt mimopazerakovy reflux ktory drazdni sliznicu a lahsie sa tam potom usadil stafilokok

Chcel by som vas pekne poprosit o akekolvek rady ako dalej postupovat, vysetrili ma uz asi vsetci odbornici ale ja sa stale citim slaby a malatny s cervenym hrdlom a flakmi na podnebi, bolestou klbov a svalv

Aktualne mi obvodny lekar zobral znovy vytery a krv kde uvidim ci sa stafilokok potvrdi a zaroven navstivim imunologicku.

Dakujem ze ste sa docitali az sem!

ahjajjaj

kvôli jednorazovému problému netreba asi vyberať mandle, najmä ak Ťa od toho odhovárajú. Maj strpenie. Imunitu znižuje aj antibiotická liečba, potrebuješ dlhší čas na regeneráciu, zrejme v organizme prebiehal nejaký skrytý zápal, alebo niečo podobné. Ten reflux, to tiež môžeš mať aj z poškodenej sliznice po užívaní antibiotík. Poradila by som Ti colostrum, ako výživový doplnok. Ďalej eventuálne pn podľa potreby, dostatok oddychu. Ohľadne posilovania a športu, Ty sám budeš cítiť, kedy sa to už bude dať.
Ľahšia strava s garovanou zeleninou, a čajová lyžička olivového oleja denne, posilňuje imunitu a pôsobí protizápalovo.

Bubliii

Ako na jednej strane, je to dost bolestive a cim si starsi, tym viac. Deti to zvladali na jednotku, kym my dospeli sme si len pytali lieky od bolesti.. a to som bola este relativne mlada, 20-rocna.
Ale ak na to budes trvat, myslim, ze ti to urobia. Hlavne ak vyjde zle ASLO a tak. Alebo ist za sukromnikom, poradit sa. Ja som sa tomu praveze chcela vyhnut, ale 3 lekari nezavisle od seba potvrdili ze musia ist von, takze...

janhlavac

na vyber mandli som sa pytal ja priamo ze do toho uz pojdem... orl vsak povedala ze su take stredne nie az take hrozne ze by ich nevyberala hned... teraz mi brali krv kde budu merat aj aslo... ja uz som bol rozhodnuty ze do toho idem ale stale ma odhovaraju

Bubliii

Uf, ja som sice S. aureus nemala, ale v zasade to bolo u mna podobne, mono = nemocnica = znizena imunita, unava. Mne nakoniec nejak rok po prekonani ochorenia museli aj vyberat mandle. Asi na rok to pomohlo, ale aj tak byvam "klasicky" chora aspon 1x do roka. ORL ti nespominal tuto moznost??