Už od 15/16 rokov sa mi robia na nohách vyrážky v podobe akné. Má to presne rovnakú bielu hlavičku ako akné, a vyzerá to ako akné, niektoré sú ale bez hlavičky.
Dermatologička mi povedala, že je to od holenia žiletkou, keď sa zapaľujú ložiská chĺpkov. A dala mi na to prášok a rozpúšťadlo na prípravu roztoku-Zineryt.
Ja som to aplikovala lenže vyrážky sa mi stále robia a dokonca aj na stehnách kde sa neholím.
V období zimy, keď nosím stále nohavice mám pocit, že sa to viac zhoršuje.
Mám pocit, že aj s pribúdaním rokov sa to zhoršuje.
Je to od holenia alebo môže to spôsobovať nejaké jedlo alebo je to hormonálna záležitosť v dospievaní?Ako sa dá proti tomu bojovať?
Ďakujem za odpoveď
Chcem sa zbaviť akné na stehnách
Annabelle, so sprchovanim naozaj nechod az do extremov, ak sa nepotis velmi, tak staci raz za den, pripadne po cviceni ;) co sa tych produktov tyka, peeling si bud mozes urobit doma zo soli, alebo ja kedze sa mi uz nechce domaci a spohodlnela som :) pouzivam take kokosove peelingove mydlo, kupujem v DM, je to prakticke a ucinne. Striedam ho s peelingom na chodidla tiez z DM, Balea, napriek tomu ze je urceny na chodidla je skvely na cele telo, ucinny ale vobec nepodrazdi pokozku a nestoji vela, odporucam.
Telove mlieka s ureou - Excipial Lipolotio (prip. lahsia, menej mastna verzia na leto je Hydrolotio) tie kupis v lekarni alebo Sebamed - tieto som ja skusala a bola som spokojna, Balea ma tiez lacnejsiu verziu s obsahom urey.
Podstatne je v tomto poznat vlastne telo - sleduj, co ti robi dobre a co nie, tiez som prisla na tuto svoju rutinu ktora mi pomohla len skusanim. Ja napr mam skor mastnejsiu pokozku, preto si robim peeling aj kazdy 3ti den, tebe mozno bude stacit kazdy 4.-5. den.
A este, tusim si spominala, ze sa ti to tvori aj ked si nohy neholis - ono aj ked si ich neoholis par dni, chlpkom trva nejaky cas kym dorastu, cize naozaj niektore z tych "vyrazok" mozu byt aj nasledkom zarastenia chlpkov. Ak ano, okrem spomenutej exfoliacie a hydratacie si daj pozor aj cim sa holis, jednorazove ziletky nie su vhodna volba, radsej kvalitnejsie a nepouzivat jednu a tu istu ziletku prilis dlho, toto je tiez nieco co mne pomohlo.
Hlavne ako pisem, vsimaj si svoje telo a vezmi si z mojich rad to, co tebe pomoze.. teda snad to pomoze ;)
je to aj hormonálna záležitosť v dospievaní a viac ako raz za deň sa nesprchuj.... iba keď je horúco tak na ochladenie tela...
skús vynechať arašidy a čokoládu a nažky slnečníc, ešte by som odporúčala vitamín B vo väčších dávkach.
Tá kozmetika... až tak jej nemusíš podliehať, ak sa každý deň sprchuješ a umývaš si stehná mydlom, ono sa Ti tá pokožka dráždi a vysušuje.
Skôr by som povedala, že niekedy je lepšia čistá voda. Druhá vec: nie rukou, ale frotírovým vrecúškom, prípadne raz do týždňa riadne kefkou umyť, aby sa pokožka prekrvila.
Veľa urobí aj slnko.
Oblečenie: uprednostňuj 100 % bavlnu.
Hygiena? Sprchujem sa aj par krat za den, lebo mam taku vnutornu potrebu a perfekcionizmus. Snad mi sem napise niekto kto ma rovnaky problem....a ano, na kozne sa chystam ale takto tu si skracujem cas do osetrenia.
Drahá vega1, narazala som na fakt, ze sa s tym neda nic robit comu ja neverim, toto pis v nejakej pesimistickej skupinke. Ja sa potim velmi malo, iba v podpazusi, na nohach a riti NIKDY zatial co som na tychto miestach totalne vysypana. Priatel sa poti daleko viac a nema vyrazky.
Zaklad je casta hygiena, exfoliacia a hydratacia. Ja si robim peeling cca 2-3x do tyzdna, samozrejmostou je sprcha kazdy vecer, pripadne ak cvicis/spotis sa tak sprcha hned potom. Po kazdej sprche hned natriet dobre hydratujucim telovym mliekom (napr. tie s obsahom urey su velmi dobre).
Pozor, peeling musi mat odstup od holenia aspon pol dna, inak si zbytocne podrazdis pokozku.
Tiez sa treba vyhnut zbytocne tesnym nohaviciam, hlavne v lete skus ak uz nohavice, tak lahke, volnejsie.
Ja odkedy toto robim, obmedzilo sa mi to na minimum, max. ked mam svoje dni a rozhadzane hormony sa mi ukaze zopar vyrazok.
Ak by si chcela aj nejake tipy na produkty ktore mi pomohi pokojne sa pytaj.
Tento problem ma podla mna vela ludi. Je to z potu. Pokozka je uzatvorena a pari sa. Neviem, ci sa s tym da nieco robit.