Prosím pomôžte - zachvatove prejedanie

Príspevok v téme: Prosím pomôžte - zachvatove prejedanie
Bezradna0

Prosím poraďte mi. Som už taká zúfalá, že neviem ako ďalej. Čím ďalej tým viac rozmýšľam nad samovraždou.
...neviem kde začať, ale budem sa to snažiť skrátiť. Pred dvoma rokmi som trpela anorexiou, následne bulímiou, čo bolo ešte horšie ako anorexia. Denno denne som do seba pchala všeličo možné, hlavne sladkosti, aby som dobehla všetko, čo som si odopierala pri anorexii. Záchodová misa bola moja verná kamarátka...no neskôr po bulímii prišlo ďalšie zle obdobie, ktoré trvá doteraz. Je to zachvatove prejedanie. Som schopná do seba nahrádzať úplne všetko, aj keď mi už ide žalúdok prasknúť a aj keď mi už nechuti. Ide len o ten pocit plnosti. Samozrejme, pri tom prejedaní a bulímii som pribrala. Pri anorexii som mala 35 kíl a teraz mám 50 pri výške 157 čo. Prídem si ako tučne prasa.
Ja to prejedanie nedokážem zastaviť. Jeden týždeň jem zdravo, chodím do fitka, ale cez víkend to VŽDY pokašlem. Veľmi ma to vyčerpáva. Tak ako fyzicky, aj PSYCHICKY. Neviem čo mám robiť. Mame to povedať nemôžem, veľmi sa za to hanbím. Je to veľká hanba pre mňa. Čítala som, že zachvatove prejedanie je taktiež mentálna porucha ako anorexia a bulimia. Toto je snáď to najhoršie obdobie môjho života. Zobudíte sa s pocitom, že cely týždeň budete jesť zdravo a chodiť cvicit, ale zároveň sa bojíte toho, či to zas nepokazíte. Ja už tak veľmi chcem sa z toho dostať, ale stále zlyhávam. Prosím poraďte mi. Som bezradná a neviem čo robiť.
Budem vďačná za každú jednu radu.

prosimpomoc1

forumko a ako si sa z toho dostal? ja by som tiez potrebovala poradit ked mam v robote stresovy den vecer pridem a vyjem celu chladnicku :( Jana Lukacova vy ste nejaka psychologicka?

Fitkoo

Hm..napr ja sa neobmedzujem az tak v jedeni(okrem sladkosti/mam alergiu na mileko) ale zato to palim vo fitku.pri tvojej vyske ta vaha nie je az taka zla,myslim ,ze tvoj problem nie je az taky vazny mas len zle nastavene kriteria (co zjes) skus jest to co ti chuti a mas rada,obmedzuj len fas food a sladkosti a radcsej investuj tvoju obesiu(nedokonalost) na fitko,ak tam budes chodit 4/5x do tyzdna budes mat spravny trening mozes jest co chces a nebudes ani vracat.nie je vsetko len o vahe,ja mam 180cm a 88kg podla bmi som tucny ale svaly vazia viac a tak isto postava co ma svaly je urcite viac ako vyziabnuta kost a koza!!
Vahu mas ok,silu vole mas extremnu(koli obcesii chudnutia) vyuzi predchadzajucu zlu skusenost na pozitivum! Takze viac spravneho treningu (budes mat aj vacsi apetit potom ) a budes kost!! Nie vychudnuta a slaba.skus ist tymto smerom cca 1mesiac a uvidis! Ak to das,daj kontakt,pojdeme na kavu alebo veceru ;)

Jana Lukacova

Bezradna0:

Svojho prejedania, či akéhokoľvek sebaubližovania sa zbavíte jedine tak, že začnete čeliť jeho príčine, tj. tomu, čo Vás vo vnútri ťaží - city, ktoré ste v sebe uzamkli a ktoré si navonok kompenzujete odopieraním jedla alebo nadmernou konzumáciou či inými únikovými mechanizmami.

Konzumácia jedla vyvoláva stimuláciou v organizme dočasné uspokojenie, úľavu, ktorá však po chvíľke odznie a opäť sa objavia nepríjemné pocity, pred ktorými cez týždeň dokážete ešte unikať (športom a inými aktivitami), ale cez víkend Vás premôžu a útechu nachádzate opäť v jedle. A s každým prejedaním ("zlyhaním") sa čím ďalej, tým viac nenávidíte, čo ústi do samovražedných myšlienok. Cesta von z tohto kruhu existuje, nebude to však hneď a bude si vyžadovať Vaše úsilie pracovať vo svojom vnútri..

To, čo prežívate vo svojom vnútri, aj keď si to zatiaľ (plne) neuvedomujete má ďaleko väčšiu silu, ako snaha "tento týždeň sa už konečne prestanem prejedať".

Lula13

Mame to povedať nemôžeš - nežiješ s mamou? Pokiaľ s ňou žiješ, tak hádam si aj ona všíma, ako sa stravuješ... a že ,,miznú´´ potraviny...

ahjajjaj

ahoj bezradná
ja by som Tvoj problém rozobrala do dvoch rovín.
1. prejedanie. Pri prijímaní potravy sa zvyšuje hladina krvného cukru, čo spôsobuje dobrú náladu a akési upokojenie. Takýto pocit, alebo tvorba endorfínu sa dostavuje nielen pri konzumácii sacharidov, ale aj mäsa, a údenín, ktoré sú chuťovo dolaďované práve tak, aby akúsi závislosť vyvolávali.
2. potreba endorfínov nastáva kvôli tomu, že sa Ti v organizme netvoria tak ako by sa mali a to sa netvoria kvôli tomu, že Ťa niečo skryte trápi a záchvatové prejedanie to nie je, ale je to niečo neriešené, o čom nehovoríš.
Tu o Tebe nič nevieme, akú máš rodinu, aké máš kamarátky, ako si na tom vo vzťahu s opačným pohlavím, akým traumami si prešla. Pracuj na svojej socializácii, stretávaj sa s ľuďmi, kamarátkami a podobne.
Práve tu by si však žiadalo popracovať. Navrhujem Ti, aby si si na papier napísala 5 kladných vlastností, ktoré máš. Nesmú súvisieť s jedlom.
Každý večer si tých 5 kladných vlastností prečítaš, a prvé dva týždne pridávaš 2 krát do týždňa novú kladnú vec, potom stačí týždenne jedna.
Nesmieš ale nič vyškrtávať.
Napr. myslím, že som empatická, viem pochopiť iného človeka viac ako priemerný človek.
Alebo som inteligentná, ľahko sa učím nové veci.
3. v lekárni kúpiš aminokyselinu tryptofán. Začni užívať najprv dve tabletky denne ráno a večer, potom postupne zvyšuj dávku. Vďaka tejto aminokyseline sa Ti bude tvoriť viac endorfínu a serotonínu.
4. Kúp si horkú čokoládu s čo najvyšším obsahom kakaa. Každý deň si z nej dopraj 2-4 kocky.