Zdravím. Ako už názov témy napovedá, tak mám alergiu na zubné pasty. Začalo to Elmex pastami, resp. ústnymi vodami. Tie som musel používať, keďže som mal citlivé zuby a odhaľovali sa mi zubné krčky. Po nejakom čase som si však "vypestoval" alergiu na fluór. Elmex produkty a celkovo produkty s fluórom som musel úplne vylúčiť. Vtedy som začal používať zubnú pastu Sensodyne Classic. Dlhé roky som bol spokojný, avšak táto zubná pasta bez fluóru sa na 99 % prestala vyrábať, pretože ju nie je možné nikde kúpiť (online), ani objednať (lekárne). Už keď som mal pri poslednej kúpe problém ju zohnať, zobral som si ich 5. Ale ako sa mi postupne míňali, začal som skúšať aj iné pasty bez fluóru, aby som mal náhradu.
Vyskúšal som niekoľko zubných pást: Parexyl Ultra White, CURAPROX enzycal ZERO, Herbadent Homeo, Parodontax Classic.
Tieto zubné pasty sú bez fluóru, ale... v každej z nich je niečo, kvôli čomu mám suché pery a popraskané kútiky. Keď sa objavili príznaky, prestal som pastu používať, vrátil som sa ku Sensodyne Classic a zrazu som mal pery a kútiky v poriadku. Vymenil som pastu za inú a po pár dňoch znova to isté - suché pery a popraskané kútiky.
Začal som teda skúmať zloženie spomenutých pást. V Curaprox enzycal ZERO a Herbadent Homeo je Sodium Benzoate (benzoán sodný), ktorý môže spôsobovať suché pery.
Problém nastáva pri paste Parodontax Classic. Na obale v zložení sa nespomína Sodium Benzoate, ale tam v zložení chýba viac zložiek. Na obale sú tieto zložky: Sodium Bicarbonate, Aqua, Glycerin, Cocamidopropyl Betaine, Aroma, Xanthan Gum, Sodium Saccharin, CI 77491.
V eshopoch/lekárňach, kde túto pastu predávajú a uvádzajú aj zloženie sa niekde Sodium Benzoate nachádza a niekde nie. Takže naozaj neviem, kde je pravda.
Hľadal som teda náhrady bez Sodium Benzoate, no je to veľký problém. Pri veľa zubných pást sa neuvádza zloženie, takže je ťažké nájsť nejakú vhodnú.
Preto sa chcem spýtať, ak má niekto rovnaký problém, akú zubnú pastu bez fluoridov a benzoánu sodného by ste mi odporučili?
Vďaka za odpovede.