Kde sa zamestnať v budúcnosti z agrobiotechnológie?

swistica

Mozno to nebude nakoniec zle. Hlavne sa venuj anglictine (alebo inym cudzim jazykom, ktore si mala na SS), aby si ju pocas VS studia nezabudla a s jazykom sa budes moct uplatnit aj mimo odboru. Pripadne si tuna spravis len bakalara a Ing. mozes prestupit aj na iny podobny odbor.

Vanda4629291

Swistica, áno nastupujem lebo nemám inú možnosť. Celkom som z toho smutná že budem chodiť na Poľnohospodársku. To teda nebol môj sen ale tie predsudky hádam zmiznú. Celkom sa bojím o svoju budúcnosť či budem mat vôbec uplatnenie. Mám tam bakteriologiu, hematologiu čo vyšších ročníkoch, tak hádam sa niekde vo firme v labaku zamestnám ale mám pocit že sa mi moja predstava o budúcej kariére zrútila ako domček z kariet :(

swistica

Mas pravdu s tou strankou. Pozerala som to a tomu velmi laik rozumiet nemoze :-)
Doplnila by som este, ze spoliehat sa na to, ze cloveka zoberu na PhD.sa neda,tam beru len niekolko ludi. Uplatnit by si sa este mohla ako farmaceuticky reprezentant alebo v administrative so zameranim na zivotne prostredie. Ale to prakticky s kazdym odborom biologickeho zamerania,nielen s tymto.

Bubliii

Som rada, ze sa tu rozbehla diskusia..
Ja mam PhD. Studovala som biologiu (Bc.) a genetiku (Mgr.) na Prirodoveckej fakulte UK v Bratislave a tam sa Ing. nedava. Potom este doktorandske studium (PhD.) v odbore biotechnologie a kedze robim s rastlinami tak si to dovolujem nazvat agrobiotechnologiami.
Co sa tyka pracovnych pozicii skor by som skusala zadat "laborant" "odborny pracovnik" alebo "vedecko-vyskumny pracovnik". Ja som to posledne.
Co sa tyka firiem, zo statnych je to SAV a potom univerzity. Obavam sa vsak, ze tam by to platovo bolo este horsie lebo plati nepisana pravda ze pracovnik na univerzite ma viac roboty za mensi plat ako pracovnik na SAV.. a kvoli politickym tahaniciam je cela buducnost SAV dost neista :/ Ak univerzity, hladaj take ktore maju v studijnych programoch biotechnologie. Najskor asi SPU alebo UK ci univerzita v Trnave. Z dalsich institutov ma napada napr. Vyskumny ustav rastlinnej vyroby v Piestanoch ci Agrobiotech v Nitre. Pozor, na 99% budu vyzadovat od teba PhD aby si vobec mohla nastupit (osobna skusenost znameho co u nas ziadal o pracu. Ale je jasne, za napr laborant doktorat nepotrebuje). Zo sukromnych firiem vlastne ani ziadnu nepoznam, ako som si teraz uvedomila.. teda urcite su, ale asi ich az tak vela nie je. Skor ako s rastlinami chcu ludia robit s mysami a ludskymi bunkami a tak.
Tak dufam, ze som aspon trochu pomohla.

Vanda4629291

Učenie určite nie. Nemám na to povahu a ani nervy. Na dentálnu hygienu som chcela ísť pôvodne. Na budúci rok skúšam znova prijímačky (bola som pod čiarou). Majú tam napísané ale každý odbor ma tak krásne napísanú tu charakteristiku že to znie perfektne ale celkovo sa z toho nič nedozviete. Akože viem v skorej oblasti môžem pracovať ale ja som chcela pozrieť konkreltny názov zamestnania

swistica

Urcite by jednou z variant mohlo byt ucenie. To by si si ale musela spravit dvojrocne doplnujuce pedagogicke studium a ucit by si mohla predpokladam ze biologiu a zrejme i chemiu. To by bublii mohla povedat, ci tieto predmety. Tam by bol plat o nieco vyssi.
Fakulta nema na stranke vypisane mozne uplatnenie? Podla toho by si mohla hladat na profesii.
Na aku skolu si chcela ist povodne?

Vanda4629291

Bubliii ak by ste bola taká zlatá, tak by ste mi prosím našla na nete nejaké pracovné ponuky aby som si vedela predstaviť v akej konkrétnej oblasti alebo firme by sa dalo. Link by ste mi tu mohli zanechať alebo aspoň názov profesie aby som si vedela pohľadať, lebo keď som zadala agrobiotechnológ, tak mi nič nenašlo

Vanda4629291

Fuha Bubliii. To je dosť málo že človek pracuje v takejto oblasti a tie roky strávené na vysokej škole. Máte Ing?

Bubliii

Ahoj ja robim v agrobiotechnologiach. Zamestnat sa mozes napr. v roznych vyskumnych ustavoch, alebo potom v sukromnych firmach. Mozem ti napisat moju skusenost, ja robim na SAV, asi rok, mame tabulkove platy okolo 800e v hrubom.. v cistom je to 600nieco. Teraz nam to na nariadenie vlady trosku dvihli, ale ostala som na PN tak ti neviem povedat aktualne platy, ale myslim ze do tych 700e v cistom. Gastrace, dovolenka ako vsade inde. Akoze netvrdim ze je to najhorsie, ale urcite by si sa vedela aj lepsie zamestnat.. ale uvidis, ako ta skola vobec bude bavit a ci sama budes po 3-5 rokoch vidiet perspektivu prace v tomto odbore.