Mám 62 rokov, a chcela som si po šiestych rokoch vymeniť zubnú protézu za novú. Zubná doktorka mi povedala že musím zaplatiť 80€.vraj som nebola na preventívnej kontrole. Má na to nárok, keď nemám žiadne svoje zuby? Ďakujem za odpoveď. Milka
Zubná protéza
Dobrý deň,
Preventívna prehliadka má význam aj keď zuby nemáte, pretože sa kontrolujú mäkké tkanivá dutiny ústnej, uzdičky, sliznica, jazyk a podobne. Keď ste minulý rok neboli na PP, poisťovňa vám v tomto roku 2019 neprepláca výkony okrem akútnych výkonov (bolesti, opuchy tváre, zápalové procesy, atď). Ak Vám zubný lekár urobí prehliadku do konca roka, poisťovňa vám bude preplácať výkony až v nasledujúcom kalendárom roku, čiže 2020. Zubná náhrada ako taká je hradená na základe verejného zdravotného poistenia vtedy, ak máte preventívnu prehliadku za minulý rok - zubný lekár si to nevymyslel, je to v podmienkach poisťovne.
Teraz máte dve možnosti, buď vydržíte do januára a potom si dáte urobiť novú protézu, alebo si ju urobíte teraz a zaplatíte.
Na preventivnej prehliadke by mal zubar skontrolovat i jazyk, dasna, podnebie. Zubar tak moze odhalit napriklad pociatok rakoviny a pod. Cize i ked nemate zuby, zrejme to bolo myslene takto. Ci vsak na to naozaj na 100 % ma narok, to vam odpovie zdravotna poistovna. Urcite maju nejaku linku alebo stranku, kde sa da polozit otazka.
Kazdopadne by sa to dalo so zubarom riesit tak, ze vam teraz urobi preventivnu prehliadku a novu protezu budete riesit az o mesiac, dva.