Male dieta - visenie za ruky

Príspevok v téme: Male dieta - visenie za ruky
Damian F

Dobry den, nasa dvojrocna dcerka rada visi zavesena za rucicky na preliezkach, hrazde a pod. Vydrzi tak niekedy velmi dlho, odhadujem tak 20 sekund. Mala je lahucka, vazi do 11kg a je pohybovo velmi aktivna. Kedze ju nedrzi nikto nasilu, ale drzi sa ona sama, nikdy som nemal pocit ze je na tom nieco zle. Dostala sa mi ale od jednej znamej informacia, ze by tak male deti visiet za ruky nemali. Pre istotu sa teda pytam, vie mi prosim niekto kompetentny poradit, ci su taketo aktivity v poriadku?
Dakujem

petroneta

autor mi pripomenul detstvo mojích chlapcov. Nie som odborníčka, ale aj oni tak strašne radi viseli, a keď mali 4 roky, vedeli aj rúčkovať na preliezke visiac vo vzduchu. Mladší vyhral okresné kolo v šplhu, keď bol školák. Obaja sú zdraví a nijak im to neuškodilo.

ahjajjaj

11 kíl je u zdravého dvojročného dieťaťa adekvátna hmotnosť. Visenie za ruky posilňuje silu paží a chrbtice. POkiaľ nie je k tomu vedené násilne, ale dieťa si vybralo túto aktivitu samo a je chránené rodičom pred úrazom, je to preň osožné. Okrem preliezok odporúčam chôdzu v rôznom teréne. Do kopca a z kopca + schody, prípadne chôdza po obrubníku, skoky z menšej výšky, napr. z posledného schodu, preskakovanie malých vzdialeností. POhybové zručnosti si cvičí aj jazdou na bicykli s pedálmi, na odrážadle, a pomaly aj na odrážacom bicykli, na ktorom sa musí odrážať a udržiavať pritom rovnováhu.