vstupna preventivna prehliadla

Príspevok v téme: vstupna preventivna prehliadla
SofNel

Nemá niekto znalosť zákona čo si môže dovoliť a čo nie firemna lekárka? Má právo vyžadovať aby k nej zamestnanec nosil celú zdravotnú dokumentáciu od svojho obvodného lekára? Príde mi to na hlavu postavené mám právo vybrat si svojho lekára a zrazu je tu niekto kto sa chce hrabat v karte aj keď ja s tým nesúhlasím. Kde je nejaké lekárske tajomstvo.

swistica

Nikdy som neniesla celu zdravotnu kartu. Dvakrat som si mohla urobit zdravotnu prehliadku u mojho obvodneho lekara a zvysne razy som nosievala len zaznam z poslednej vstupnej prehliadky. Vzdy to stacilo. A este odporucam co najmenej informacii povedat - napr. ochorenia v rodine a pod. Raz sa ma dokonca pytali ci byvam sama alebo s niekym. To som uz na pani vyletela, ze ktora z moznosti je podla nej zdravsia. Su to osobne informacie, ktore si uplne zbytocne archivuje dalsie zdravotnicke zariadenie.

philips

Neuveríš, ale tam sa tie obmedzenia aj vypíšu, napríklad vylúčenie z nočnej práce, zdvíhanie bremien nad určitú hmotnosť... Ak ten lekár poskytne zamestnávateľovi informácie o konkrétnych diagnózach, tak porušuje zákon o ochrane osobných údajov a mlčanlivosť...

Reality

No tomu akurát verím, že zamestnávateľ zaplatí všetky tie drahé vyšetrenia len preto, aby sa dozvedel, že je niekto "schopný" alebo "neschopný" vykonávať danú prácu. "schopný s obmedzením" mu nič nepovie, určite sa k tomu obmedzeniu musí lekár presnejšie vyjadriť.

philips

Ale odškodnenie za chorobu z povolania si uplatníte s radosťou, že? :) Lekár nesmie oznámiť nikomu mimo pacienta a zákonného zástupcu jeho zdravotný stav, vydá akurát vyhlásenie - schopný, schopný s obmedzením, neschopný. Nič viac, nič menej.

Reality

Aj z tohto dôvodu by som vo firme nechcela pracovať - človek ešte ani poriadne nie je ich zamestnancom, a už si s ním robia, čo chcú - donútia ho ísť k ich lekárovi, ktorý im urobí všelijaké nepotrebné vyšetrenia, ale prečo nie, veď firma mu za to zaplatí. Počítaj s tým, že to nebude jednorazová záležitosť. Pokiaľ viem, v súčasnosti firmy posielajú zamestnancov pravidelne na takéto prehliadky, a musia chodiť po vyšetreniach skoro celý deň, a výsledok sa samozrejme oznámi zamestnávateľovi, takže ten presne pozná zdravotný stav všetkých zamestnancov a vie, koľko ktorý ešte "vydrží". Ja by som to veru nechcela, keďže k lekárom chodím len keď sama uznám za vhodné a len k tým, ktorých si sama vyberiem. Radšej sa snažím dodržiavať takú životosprávu, aby som žiadnych lekárov nepotrebovala, a zatiaľ sa mi to darí na 1*.