Riziková práca, zdravotné problémy, PNka, tehotenstvo

Príspevok v téme: Riziková práca, zdravotné problémy, PNka, tehotenstvo
Karkulka211

Ahojte, potrebujem radu neviem ako postupovať. Mám rizikovú prácu s chemikáliami ktorá mi spôsobuje kožné problémy. Chcela by som to začať riešiť s tým že sa nechám vypísať na určitý čas u lekárky kým sa mi to nezahoji, pripadne kým neostanem tehotná nakoľko sa snažíme o dieťa aby som mala plynulý prechod z prace na matersku lebo bez príjmu ostat nemôžem. Myslite že to bude dostatočný dôvod na PN? Bojím sa že má doktorka pošle preč že preháňam. Neviem ani ku komu mám ísť najprv k obvodnej? Ďakujem za každý nápad a odpoved

Karkulka211

Ja som skôr myslela že po otehotneni dám výpoveď a v ochrannej lehote vyberiem podporu v nezamestnanosti a potom nastúpim na MD ... bez toho aby som bola aspoň pár týždňov doma sa mi to nezahoji ... nosím gumové rukavice po lakeť a pri 8-12 hodinách to je nehorázne s rukavicami na konci zmeny mi zlezie aj koža

Bubliii

Aj ja mam ekzem - ten sa moze v tehu zhorsit (castejsie) ale aj zlepsit (menej casto), a prave preto by som to poradila najprv dat ten do poriadku a potom riesit babatko

Bubliii

Ahoj, ak ti mozem poradit, prezila som nieco podobne.. tiez robim s chemikaliami a mam aj kozne problemy, i ked myslim ze skor stresoveho charakteru. Tiez som si myslela, ze ked otehotniem tak sa necham preradit inde a bude fajn. nanestastie to, ze som tehotna som sa dozvedela pomaly na konci 2.mesiaca a hned par dni nato prisli problemy a ostala som na PN, nemala som na vyber. Swistica ti dobre pise - je to nanic, poberas nizku podporu, si limitovana vychadzkami (ani tie som spociatku nemala) a celkovo mi chyba kontakt s ludmi a realnym zivotom, kedze som doma uz niekolko mesiacov.. aj na kondicke sa to prejavi. Pozitivne je aspon to, ze vplyvom hormonov mi tie kozne problemy ustupili, ale som si ista, ze sa vratia po porode, lebo som to nemala doliecene.
Takze ja si myslim, ze by si sa najprv mala zamerat na doliecenie tych ruk - ako tehotna uz lieky nebudes moc brat a asi ani nebudes chciet brat, skus poprosit o preradenie na inu poziciu, pouzivas ochranne pomocky? Ak citis ze je to skor od nervov, neviem ci by nebolo lepsie zmenit pracu, ale toto je uz na tebe.. ale naozaj to nie je dovod na PN, lekar ti to podla nepodpise a s tym tehu ti to sice moze vyjst hned, ale aj o polroka, a ver mi ze vypadok jedneho prijmu sa na financiach prejavi, nie je to nic moc..
Tolko moje skusenosti a potrehy..

Kakulka211

Myslím že ste má nepochopili ja mám zdravotné problémy s kožou kvôli práci ... ekzém takých rozmerov že neviem ohnúť prsty lebo by mi praskli do krvy kvôli tomu chcem ísť na pn a dať sa dokopy aby som nemusela trpieť v prípadnom tehotenstve

Noelinka

Karkulka tento problem by si urcite nemala v každých poziciach, tt nieje dovod na PN kedze tt nieje choroba iba v tom pripade kebyze si mala rizikové. Bud požiadaš sefa o inu poziciu alebo si najdes inu ľahšiu pracu

Karkulka211

Mne je úplne jedno či sa zamestnávateľ nahnevá ja bud potiahnem pn a pôjdem na matersku alebo koncim v tej práci ... ja by som mala tieto problémy na všetkých pozíciách

swistica

Nie, nie je to dovod na PN a ani by to pre teba nebolo vyhodne, pretoze by si sa musela pocas PN riadit urcenym casom na vychadzky. Ked budes tehotna, poziadas zamestnavatela o preradenie na bezpecnu pracovnu poziciu. Ak taku poziciu nema, zostanes doma s tym , ze budes mat zhruba 60 % hrubej mzdy, co je asi rovnako ako pri pn. Ides vsak do rizika, ze sa zamestnavatel nahneva a bude ti robit prieky, ked sa vratis po materskej.

Vzhladom na to, ze tehotna este nie si, je to cele debata o tom, co by bolo, keby... Takze skor sa sustred na vyriesenie terajsich zdravotnych problemov a pripadne sa zacni rozhliadat po novej praci.