Chrbtica,strach z diagnozy a magnetoterapia

Príspevok v téme: Chrbtica,strach z diagnozy a magnetoterapia
Brumik Ba

Dobry den.
Mam problem s chrbticou a strasny strach z vysetrenia ze mam poskodeny stavec,platnicku atd.
Zhruba v strede chrbta.Bojim sa diagnozy.Keby to bolo koleno,ruka ok ale chrbtice sa bojim.Priznam si to mam panicky strach z operacie zakrokov a vsetkeho co ma s tym suvis.

Pocul som ze mgnetoterapia by mohla nejak odstranit tento problem.Aspon ciastocne.Cital som o tom skoro vsetko ale ci to je pravda netusim.Nemate niekto skusenost?

ahjajjaj

choď na vyšetrenie.
Zistia presne v ktorej časti chrbtice máš ten blok, a podľa toho sa dá aj to cvičenie. Jednoduché RTG.
Inak si daj na youtube: cvičením proti bolesti, a vyber si ktorú časť si chceš precvičovať, je tam celá séria.
Kde konkrétne Ťa to bolí?
Moji rodičia majú ten magnet a pochvaľujú si ho. Ale dobrou pomôckou je aj tens.
Keď Ťa to prešlo za 1 deň, operácia nehrozí. Operácia je pri nevydržateľnej bolesti, ktorá neustupuje ani infúziami.
Ak je dráždenie nervu, na to sa dávajú injekcie, alebo infúzie na potlačenie zápalu. Ak je zápal vyliečený, berú sa výživové doplnky na výživu toho chorého nervu s vitamínom B.
Ale nejsť sa vyšetriť to je také, ako nejsť k lekárovi keď Ťa bolí hrdlo, pretože známy zomrel na rakovinu pažeráku a aj uňho to začalo bolesťou hrdla.
Tak skús trochu logickejšie uvažovať.
Pravdepodobnosť, že pri Tvojom probléme by bola diagnóza na operáciu, je veľmi malá. Prídeš k neurológovi, odskúša Ti reflexy, či vieš zohnúť nohu v kolene, chodiť po pätách, po špičkách, zohnúť sa po špičky nôh, zdvihnúť nohu, bicyklovať, zdvihnúť ruku nad hlavu a pod. Zapíše si, čo zistil. Napr. chýbajúci reflex, či obmedzená pohyblivosť ruky alebo nohy. Potom Ťa pošle na RTG príslušnej časti chrbtice podľa nálezu.
Povie Ti, v ktorej časti chrbtice je problém, a dá Ti lieky, alebo injekciu, prípadne bez liekov či injekcií vypíše papier s odporúčaním rehabilitačnej liečby. A na rehabilitácii Ťa budú rozmaznávať.
Druhá vec, ak budeš mať závažnejší nález a budeš poctivo chodiť každý polroka na kontrolu, máš nárok chodiť do kúpeľov každé dva roky. V kúpeľoch znova perličkový kúpeľ, masáže, elektroliečba, magnetoterapia, atď, a navštíviš pekné miesta na Slovensku a zrelaxuješ sa tak, že pár mesiacov o chrbtici sotva budeš vedieť.

Brumik Ba

Dakujem ti za vycerpavajuci nazor a skusenost.
Prave toho sa bojim ze ci moj pripad neni posledna moznost.Par krat sa mi stalo ze mi tak strielaľo zo stredu chrbta,na urovni lopatiek,ostro...to som este zvladal aj ked to bola sila a bolest ale preslo to na druhy den.
.Ale teraz mi tak divno bolo ako keby som mal problem udrzat stabilitu,ze mi nohy podlomilo trosku.A hned ma napadlo ci netlaci nieco na nerv alebo miechu.
Fakt sa toho desim.Mal som spoluziaka a ten ostal po operacii na voziku.Vlastne sa s tym ani po 17 r nezmieril.
Ja som uvazoval nad kupou tej magnetoterapie,resp.pristroiov.Daju sa zohnat od 100 az po 3500e.
Tie cvicenia na chrbticu by ma zaujimali.

ahjajjaj

ak máš strach z vyšetrenia a diagnózy, skús to riešiť najprv bez nej. Je jedno, čo tam máš napísané, že Ti je, dôležité je, či Ťa to bolí alebo nie. Zato operácie chrbtice nie sú u ľudí až tak bežné. Chrbát a chrbtica za život bolí každého a neviem aké percento z nich musí byť aj operované.
Takže môj prípad: 4 poškodené platničky, + mierna skolióza, spondylóza, osteofyty.
A čo s tým robím? No, mám nárok raz za 2 roky na 3 týždňový kúpeľný pobyt. Zatiaľ som bola raz.
Inak: občas idem na masáž a čo je najhlavnejšie: cvičím na chrbticu každý deň alebo som zvykla chodiť plávať, a najlepšie je plávať znak.
Keď vynechám cvičenia 2 dni, už 3. deň cítim, že ma to bolí.
Čo odporúčam Tebe? Pôjdeš za obvodným lekárom, povieš, že Ťa bolí chrbtica a požiadaš o sprievodný lístok na rehabilitáciu. Pôjdeš na rehabilitáciu, tam Ti dajú rôzne procedúry, aj tú magnetoterapiu napr. a čo je najdôležitejšie, naučia Ťa cvičiť na chrbticu.
Ak sú bolesti veľmi intenzívne, pomáha dať sa vypísať aj na 2 týždne, a brať lieky na uvoľnenie svalstva.
Čo sa týka diagnózy, nemusíš sa báť, lebo vďaka nej budeš vedieť, a budú vedieť aj na rehabilitácii presnejšie, akú terapiu poskytnúť. Niekedy sa podávajú injekcie, a pomáhajú.
Operácie sú úplne niekde vzadu ako posledná možnosť, keď sú bolesti neznesiteľné a nikto Ťa nemôže nútiť dať sa operovať proti svojej vôli. Ale to fakt posledná možnosť, keď napr. platnička tlačí na miechu a hrozí, alebo aj dochádza k ochrnutiu...