Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

zámerné zadržiavanie dychu

Príspevok v téme: zámerné zadržiavanie dychu
Mirka121

ahojte, prosím o radu. mám 24 rokov a všimla som si že pri učení, šoférovaní, pozeraní filmu, aj iných činnostiach zadržiavam naschvál dych. Neviem prečo, proste zadržím dych a chvílu ho držím a potom vypustím a držím ho vypustený bez následného nádychu. všimla som si to pred pár týždňami a od vtedy si to všímam denne, aj každú hodinu niekoľkokrát. snažím sa si uvedomova't svoje dýhanie a dýchať správne pretože je to veľmi dôležité. potom sa mi rozbuší srdce a niekedy som z toho aj zadychčaná. prosím, ako sa toho zbaviť ?

Teli

ahojte,

vždy keď nás trápi niečo, čo by sme mali mať alebo dostať pod kontrolu a nejde nám to, jedná sa o nejaký blok, psychickú poruchu.

Mirka, môže to byť kľudne obsedantno kompulzivna porucha. Ale aj niečo iné. Ak to nevieš ovládať, pravdepodobne sa to zhorší. Nemáš veľa stresu? Odporúčam Ti navštíviť psychiatra, aspoň ti povie čo to je.. a odporučí ti liečbu. Niektoré psychické ochorenia nie sú dlhodobé, niektoré sú jednorázové. Snáď to bude aj tento prípad.

therainbow - ak ti lieky nepomáhajú, určite to povedz psychiatrovi. Niektoré lieky jednoducho organizmus neprijmne - treba dať iné. Inokedy je zas problém v tom, že na lieky si telo musí zvyknúť a až potom začnú "fungovať". Niekedy to trvá aj pár mesiacov. Takže trpezlivosť, ale hlavne všetko hlásiť lekárovi.

Držím palce

Spiro

Nepoznam takuto diagnozu ale myslim ze to bude psych. Druhu.
Co takto skusit behat? Myslim ze tam sa asi nedopocitas a zaroven nebudes moct zastavovat dych :) potom sa to mozno upravi nie?

therainbow

ahoj Mirka121, ja mám niečo podobné, len ja si počítam nádychy a výdychy a vedome sa snažím aby ich bolo čo najmenej, proste čo najpomalšie dýchať. Keď ich počítam tak sa za minútu nadýchnem cca 6x, pričom normálne to má byť 16 až 20 dychov za minútu. Neviem prečo to robím, asi z napätia, ale už mi to lezie na nervy...alebo to bude jeden z príznakov obsedantno-kompulzívnej choroby, lebo ju mám diagnostikovanú a prejavuje sa tak, že stále v dome kontrolujem, či je všetko vypnuté, zavreté, zhasnuté, zamknuté atď....už ma to dosť obťažuje takto žiť a beriem na to aj lieky, ale vôbec nepomáhajú ba mám pocit že sa mi to stále zhoršuje...