Medicína Martin či Bratislava

Príspevok v téme: Medicína Martin či Bratislava
Kikaturosak

Pekný deň prajem, som študentkou tretieho ročníka gymnázia a chystám sa budúci rok spolu s maturitou na skúšky na lekárske fakulty, avšak neviem si vybrať medzi Blavou a Martinom. Veľmi by ste mi pomohli nejakými vašimi osobnými skúsenosťami s danými školami a tak mi pomohli lepšie sa rozhodnúť :)

lopuchova

Martin - internaty v lepsom stave, lacnejsi podnajom, nizsie naklady na zivot, zoznamis sa tam cisto len s medikmi, kedze ine vs tam nie su

Medickaa

Ahoj :).
Ja osobne ti odporucam dat si prihlasky na obe skoly. Ak ta o rok v juni prijmu na obe, potom sa rozhodnes. Neda sa povedat, ktora z nich je lepsia objektivne, nakolko nikto nestuduje sucastne ten isty program na oboch skolach. Nieco je horsie v MT, nieco v BA. Niektora skuska tazsia v MT, ina v BA. Vseobecne sa vsak hovori, ze je lepsia JLF MT. To ale neznamena, ze bratislavski medici su horsi. Meno skoly neurci, aka kvalitna lekarka raz budes. To urcis len ty sama svojim pristupom k studiu.

Ak ti mozem dat par rad, ktore su pre mna take zasadne, ze aj ja by som sa nimi riadila, keby som opat v kozi uchadzacky o LF, tak..:
1. To, ze ides na medicinu, povedz co najmensiemu okruhu ludi - mozno ti to vyznie blbo, smiesne alebo nedolezito. Ja som vsak vzdy kazdemu s hrdostou povedala, kam sa chcem hlasit. Potom, pocas pripravneho roka, pred maturitami a prijimackami prichadzali neustale sa opakujuce a na nervy lezuce otazky, ci som uz prijata, kam to vsade idem robit prijimacky, kedy ich idem robit, kam chcem ist prioritne, aka chcem byt „dochtorka”, preco nejdem do Ceska a dokonca som sa stretla s velmi nepeknou zavistou a neprajnostou, kt. mi na psychike pred prijimackami teda nepridala. Ver tomu, cim menej ludi vie, tym budes ty menej stresovat pred prijimackami. Nebudes mat v hlave myslienky typu „Ked to nespravim, bude to hanba, budu si mysliet, ze na to nemam..”.
2. Vela ludi radi - VYKASLI sa na maturity a uc sa len na prijimacky. Ja osobne som na maturity teda nekaslala, bola som taka poctivka a svedomie by mi to nedalo. No a v tom obdobi som sa seriozne obavala, ze maturity mozno nespravim, tak som sa na ne pripravovala aj viac, nez bolo treba. Teraz to vidim s nadhladom, a preto ti radim - ak ti nepojde ucenie na prijimacky a uspokojis sa aj so 4-kami na maturite (prinajhorsom), tak vazne kasli na maturity. Zmaturuje kazdy, kto sa na maturitu dostavi. U nas na gympli aj 4-kari flakaci, takze dievca, ktore ma ambicie na medicinu, by to malo dat urcite. Sice je to smutny obraz nasho skolstva, ale holy fakt. 4 z maturity mat mozes a skolu skoncis. Keby vsak prijimacky napises na uroven 4ky, tak mozes na medicinu zabudnut.
3. Realne si zhodnot, ako na tom si z biologie a chemie. Ak mas medzery, zacni sa prave v tom ucive zdokonalovat. Najlepsie aj teraz cez prazdniny s niecim malym zacat, nech potom nestresujes. Ak to nepojde - sukromne doucovanie. Hlavne nie ziadne verejne alebo pripravne kurzy od fakulty - strata casu a penazi.
4. Ak este nemas vsetky potrebne knihy, zhanaj si ich uz teraz. Niektore (vacsina) sa zhanaju tazko.
5. Do BA su potrebne 2 knihy - Podklady na prijimacie skusky, zrejme ale uz vies, o co ide :). Vrelo vsak neodporucam mat ich ako primarny zdroj vedomosti. Najlepsie je sa s danou tematikou (cytologia, genetika, zoologia, ...) oboznamit z ucebnic, svojich poznamok, ak su dostacujuce.., a az potom prejst na otazky. To iste aj na chemii.
6. Tento bod suvisi len s BA. Kedze prijimacky su len z tych Podkladov, vela ludi to zvadza nabiflit sa tie otazky ako cvicena opicka s tym, ze nechapu, o co ide. Radim ti - nerob to. Ak sa na medicinu dostat nechces, tak toto je velmi ucinny sposob ako sa na nu nedostat. Poznam par ludi, specialne jednu osobu, ktora sa tie Podklady len biflila. Biologiu nechapala, vsetko pobiflene - cize napr. na prikladoch z genetiky, kde lahko nahrabes body, by si pohorela, chemiu ani nezvladla, lebo tu sa len tak nenabiflis. Treba ju chapat. Co myslis, spravila prijimacky? ....
7. Neporovnavaj sa s konkurenciou. Ver sama sebe. Ja, ked som robila prijimacky, vela ludi ma podcenovalo, par expertov sa uz pred prijimackami ucilo anatomiu z Mraza, nosili si medicinske slovniky do skoly.. alebo riesili, ci budu neurochirurgovia alebo kardiochirurgovia, ucili sa sit cez prestavky.. vacsina z takych sa nedostali, lebo zbytocne zabili cas somarinami.
8. Do MT sa uc absolutne vsetko z odporucanej knihy, tych 6 biologii musis vediet ako otcenas. Na testoch su otazky len z tych knih. Chemia je horsia.. tam ani Boh nevie, z coho tam cerpaju. Zaklad su vsak stare a nove chemie + dodatky.

Viem, ze toto je riadny sloh. :D Ale pre mna osobne take najnosnejsie rady. Ak by si mala este nejake otazky, pytaj sa.

Aaaa, DOLEZITE!! Nedaj sa odradit ludmi. Ja som sa vela napocuvala, ze na to nemam, ze je to tazka skola, ze ten a ten mal take a take doucovania, no nevzali ho... tak co ja, ked ziadne nemam :))... Preto som ti pisala aj ten prvy bod. Pretoze psychicka pohoda pred prijimackami je, dovolim si tvrdit, dolezitejsia nez tvoje vedomosti. Ak nebude pohoda, nebudu vedomosti. Bude stres, lahko sa pomylis...