Rozdiel medzi stresom a úzkosťou

Príspevok v téme: Rozdiel medzi stresom a úzkosťou
Epika

Zdravím, chcem sa opýtať aký je rozdiel medzi stresom a úzkosťou a čo predstavuje pojem chronický stres, aké obdobie? Od februára trpím úzkosťou, ale dokážem fungovať v bežnom živote, som bez liekov, ktoré som odmietla. Mám dni kedy som úplne v pohode, mám dni kedy mám zlé myšlienky (trpím strachom z chorôb a ocd). Mojim jediným prejavom sú vtieravé myšlienky a búšenie srdca, ktoré však nie je celodenné. Dočítala som sa však, že ak je človek v chronickom strese, tak má zvýšené riziko vzniku rakoviny, len teda neviem čo znamená chronický stres. Úzkosťou som trpela aj v detstve, epizodicky, boli obdobia, kedy som mala úzkosť, a kedy bolo všetko v poriadku, tiež však zvyknem stresovať v niektorých situáciách.

Zuzka8

A tak a ty sa bojíš, že máš nejakú chorobu pre to búšenie srdca?

Či to má skôr súvis s tými otravnými myšlienkami.

Epika

Ako ja sa ľahko rozruším, nové situácie sú pre mňa stresujúce, ale je to omnoho lepšie ako ked som bola mladšia, už viem vystúpiť aj pred publikom, aj keď s tremou, ale kedysi by som to nezvládla. Treza ma drží ta úzkosť už takmer 4 mesiace a obávam sa, že to môže mať veľmi vážny dopad na moje zdravie.

Zuzka8

Hehe, no tak ako mladí sa vieme skryte báť niečoho. Na základke sme v podstate ešte moc mladí, aby sme niečo ovplyvnili, si myslím, teda najmä čo sa stresu týka.

Sú povahy, ktoré ľahšie podliehajú stresu, a potom sú takí, čo mu lepšie odolávajú. Tí čo ťahšie odolávajú, by sa mali naučiť viac regenerovať svoje sily resp. nervy.

Epika

To som bola ešte na ZŠ a bežne detské klamstvá, niečo som si vymyslela pre kamarátmi, a kým to celé prepuklo, tak som z toho mala úzkostné pocity, že čo sa stane ak to prepukne (samozrejme, nakoniec to nebolo nič tragické), trvalo to asi pol roka. A potom bežné stresové situácie, písomky, maturita, štátnice, rozchod, smrť otca, brata a choroby v rodine a pod. Teraz keď sa na to spätne pozerám, tak mám doslova stres z toho, že som mala predtým stres.

Zuzka8

No,

stres je odpoveď tvojej psychiky na vonkajší podnet v tomto prípade negatívny vonk. podnet
a
úzkosť pociťuješ aj keď nemáš na to vonkajší podnet, proste máš úzkosť aj bezdôvodne, kým zaspíš, keď cestuješ, keď voláš...

Chronický stres je dlhodobý stres.

A prečo si mala v detstve?

Defcon

Stres a uzkost sice suvisia casto, ale su uplne odlisne. Stres vyvolava obrannu reakciu, ale uzkost ju iba mobilizuje. Uzkost je domenou limbickeho systemu, zatial co stres riesime alebo mozeme riesit vedome