Chronická pankreatitída

Táto diskusia patrí k článku: Chronická pankreatitída
Chronická pankreatitída

Chronická pankreatitída je pokračujúce zápalové ochorenie podžalúdkovej žľazy, charakteristické poškodením mofgologickej štruktúry a funkcie pankreasu, a jeho náhradou firbóznym tkanivom.

Miro72

Ahojte, chcem sa opýtať už od roku 2015 trpím chronickou pankreatidou ,držím prísnu diétu a jedlo si pripravujem leň duseným, varením, alebo keď pečiem, len vreckách na pečenie, samozrejme nepoužívam žiaden olej, len vložím do vrecka a jemne osolím a a posypem mletou rascou, ale načo sa chcem vlastne opýtať? Môže mi niekto vysvetliť, aký je rozdiel, keď jedlo pripravím vo vrecku na pečenie, alebo v jánskej mise? Ďakujem za skorú odpoveď.

Pitr123

Ahojte...dlhsi cas som tu nebol, prepacte... kym mi konecne diagnostikovalu chr.pankreatitidu, preslo vela casu.. dlho ma lekari nechali tak lebo USG nic neukazalo... len mi bolo zle, bolesti...palive v bruchu, tlak v bruchu. ..hrozne chudnutie...az EUS v Ruzomberku ukazalo ze mam zap.pankreac a nedavna MR potvrdila zvacseny a zapaleny pankreac... obraz chr.pankreatitidy. Takze v podstate vzplanula minuly rok... liecim sa, mam dietu.. pankreaticku..uzivam Kreon 25000 3 x 2 tabl.denne + 1 tabl. k olovrantu. V davkovani su dost nejasnosti kedze dost nerozumiem postoju lekarov... niektory tvrdia, ze treba brat vyssie davky, niektory menej... ci dokonca uzivat spoly v liecbe aj Inhibitory na kyselinu..nape.Nolpaza a v akej davke... Velmi mi to zmenilo zivot, samozrejme aj pstchika obcas polavi... zatial nemam pocit, zeby som bol uz v remisii...kedze bolesti este mam..aj ked nie uz take ako boli... ale este stale mam take neprijemne palive pocity v bruchu, palive pocity medzi lopatkami, bolest v chrbte..ze tak sa prejavuje pankreas... Ja mam teraz dost casto zapchy..tak neviem ci je to od Kreonu alebo od choroby.. mam znamych ktory sa z toho dostavali aj rok...iny pol roka...je to individualne... ja som to mal stazene v oktobri operaciou slepeho creva, kde mi nasli v privesku sl.creva nador...nastastie v 0 faze bez perforacie do brucha. Len ma proste trapi pankreac... zatial som nepribral, vaha stoji... ze vaha pojde hore, ak zapal ustupi do remisie...niekedy uz ani neverim, ze to prejde a budem zit s bolestou... ale ze su aj chirurgicke metody liecby ak by... rad prijmem akukolvek radu, rad sa podelim o skusenosti... ak poznate dobreho lekara, odbornika, dajte radu... neviem... proste, zrejme to chce cas, kym sa pankreas ukludni, lebo ze v pociatocnej faze choroby ke zvacseny a potom sa zmensi.. v pripade aj email na mna : abranyi@centrum.sk. majte sa pekne zatial... a dik!!!!

Pitr123

Zdravim Dave, prosim Vas..ako dlho trvalo kym Vam pominuly bolesti pd vzplanutia choroby, ako prebiehala Vasa liecba? Schudol ste vela a potom pribral po vylieceni? A koljo enzymov ste uzival a ake? Rad by som dostal radu od cloveka ktory si tym presiel.. budem velmi vdacny.. pretoze som pocul ze liecba je dlha ..mozno aj rok.. dieta, enzymi a potom sa pankreas ujludni.. s pozdravon Peter.

Defcon

Chronicka pankreatitida ma velmi individualne priznaky, hlavne co sa tyka bolesti, od bezpriznakovej az po velmi silnu. Dalsie priznaky su hnacky, zapchy, zmena farby stolice na ilovitu kvoli zlemu traveniu tukov. Chudnutie bez priciny...

Pitr123

Ahoj Dave, prosim Ta, ake si mal priznaky, bolesti a ake lieky alebo vitaminy si uzival? Mal si aj zmenenu farbu stolice?

Defcon

Jasne tupelo. Pri chronickej pankreatitide ti nejaky lekar doporuci zrat zbytocne tabletky s mnozstvom pridanych zbytocnych chemikalii.-))) praveze sa mas vyhybat konzervantom a inym chemikaliam. Isto ti doporucil vela ovocia a zeleniny a ty si si to nahradil tabletkami..-)))

Dawe

Zdravim ja mam chronycku pankreatitidu tiez, zo zaciatku som mal dost velke bolesti ale casom sa to upokojilo, snazim sa dodrziavat stravovanie, kupil som si vitaminy ktore mi odporucil moj lekar a citim sa dobre.Dost casto si zacvicim a zatial som bolesti nemal tak dufam ze to bude v poriadku aj nadalej.