Dnes som zjedla polku camembertu. Som v 7tt. Môžem sa nakaziť listériou?:((
Syr v tehotenstve
A sterilna chladnicka neexistuje! Ved ju otvaras, ci nie? Rsp naco ju mas, ked v nej neskladujes jedlo? Mas zaujimave otazky..
Ale Lenka neblazni aj ty.. som 24tt a jem vsetko, co mi chuti, s vynimkou vajec ktore mi teraz netravia. Ja jem aj karicku, aj platkove syry, aj tvrde, aj makke.. proste vsetky okrem plesnovych, ktore mi nikdy nechutili. Skor by ma zaujimalo ako je to s ovcim syrom - moze sa? Ma niekto skusenosti?
Panicky strach z listerie.
Pekny den, som v 23tt a uz si neviem rady, bojim sa uz pomaly cokolvek jest. Chcem sa opytat. U rodicov som si dala sosovicovu polievku , ktora bola v chladnicke 2 dni. Predtym, ako som si za tanier nabrala, som si ju znova na par sekund prevarila. Mozem dostat listeriu? Predsa bola v nej smotana aj klobasa, tu som nejedla. Este mam otazku, ked mam doma sterilnu chladnicku . ktoru aj tri krat do tyzdna dezinfikujem a nemam v nej ziadne jedlo , ktore obsahu listeriu, moze vzniknut listeria v tej chladnicke z nicoho nic? Alebo by som tam musela mat rizikovu potravinu. Dakujem. A este jedna otazka, syrom sa vyhybam platkovym aj plesnivym, jedine co si dam raz za mesiac je taveny syr ako je karicka, moze aj tento syr obsahovat listeriu?
Kľuď prosím ťa, je to maximálne nepravdepodobné
Prijatie pôvodcu nastáva požitím surových mliečnych výrobkov, napr. syra, požitím surového mäsa, napr. mletého mäsa, údených alebo marinovaných rýb, ako aj mušlí a lastúr. Obzvlášť musíme spomenúť schopnosť listérií rozmnožovať sa aj pri nízkych teplotách ca. 4°C, napr. v chladničke.
Ďalšia možnosť pozostáva z priameho kontaktu s chorými zvieratami alebo s kontaminovanou zeminou, napr. v poľnohospodárstve. Prenos pôvodcu z človeka na človeka môže nastať pohlavným stykom usadením sa v urogenitálnom trakte. Významnú úlohu zohráva novorodenecká infekcia u tehotných. Pôvodcovia ochorenia môžu byť prenesený buď placentou, t.zn. transplacentárne, alebo počas pôrodu pri prechádzaní dieťaťa vagínou.
Ak si ho nenasla na chodniku, tak tazko.
Ale mozes sebe, svojmu okoliu a svojmu babu spravit velku sluzbu, ak sa cim skor upokojis a prestanes riesit hluposti.