zle zuby a alzheimer

Príspevok v téme: zle zuby a alzheimer
kaloria

plus7dni.pluska.sk

baktéria Porphyromonas gingivalis (Pg). Je to jedna z baktérií, ktorá spôsobuje parodontitídu a ďalšie ochorenia ďasien. Táto baktéria sa však podľa zmienenej štúdie môže dostať z úst až do mozgu a spôsobiť poškodenia neurálnych spojení, aké pozorujeme aj u pacientov s Alzheimerovou chorobou.

ta bakteria sa asi da preniest aj bozkavanim, ze?

Almarinos

Pomohla si mi tým, že si niečo doplnila do tej mojej skladačky čo s čím súvisí:).

Je to pre mňa dôležité aj preto, že aj taky ten pocit oničom býva u mňa prítomný keď si zuby neumyjem. A keď si aj umyjem potom cez deň, TAK SA HNEĎ CÍTIM AJ MENTÁLNE LEPŠIE. Myslým si,že je to spôsobené tým, že z mozgu vedú nervy do ústnej dutiny a tie zachytávajú prítomnosť tých baktérií alebo niečo také. Aj ja bybsom rád urobil na to nejaky vyskum.

Rovnako keď sa po dlhej dobe osprchujem, tak tiež sa cítim sviežejší. Lebo telo je pokryté tiež rôznym odpadom a baktériami.

Inak ten priateľ nie je náhodou pehavý/ryšavý? Mám pocit, že takým ľuďom sa viacej kazia zuby.
No a minulý týždeň ma prekvapil kamarát, keď som súrne potreboval nejakú zubnu pastu a on mi povedal, že on žiadnu nemá, že on si neumýva zuby. A to ho už poznám 12 rokov a cítil som inokedy pach z úst, taký štiplavý, čo ja neznášam a toto ma prekvapilo. A on taký inteligent slušný človek a dbá aj na výzor. No sila. Inak najlepší kamarát asi.

kaloria

Almarinos a v com som ti konkretne pomohla?
ja mam ist prave niekedy teraz na preventivku, skusim sa opytat, ci mi neurobi vyter na bakterie, dost sa kazia zuby aj mne
aj mne sa zhorsuje pamat a prave odkedy mam tohto priatela. inak, vychadzame dost zle, takze ..

Almarinos

Kaloria - som rad, ze je tu niekto kto dava veci do suvislosti ako ty. Ideš na to dobre. Ja mam pocit, ze ma ten alzheimer uz aj chyta. Alebo Parkinson?. No neviem. Ale zhorsuje sa mi aj pamäť. A k tomu ešte.mávam aj dni, keď si 3 dni neumyjem zuby. Neznášam to, ale sa mi proste nechce.
Ja by som na tvojom mieste poslal priateľa na vyšetrenie prítomnosti tejto baktérie v jeho ústnej dutine. Lebo určite ju chytíš keď ju má. Keď ju už máš aj ty-taak pravidelne čisti zuby.
Inak ja tento rok aj tak mením na Unionku. Ale tí čo to predávajú to robia pre peniaze, nie pre zdravie. Raz som dokonca aj bol účastníkom-zaučali ma predávať poistenie Union. Bol som prekvapený, že niektorí ľudia na to skočili aj pri nie celkom dobrých argumentoch (toho pána).
Ale fakt si mi pomohla týmto článkom.

A alzheimer je skloňovaný pri skoro všetkom tuším :)

kaloria

Almarinos, myslis moj prispevok? za Unionku? urcite nie, nenavidim reklamy. ako ta to vobec napadlo. dala som to sem len tak, lebo som nad tym dumala. napadali ma rozne suvislosti, ale moc aj tak nevyhutam. moj priatel ma mizerne zuby, nerada by som chytila cokolvek a alzheimra uz vobec nie.
ked ta nieco napadne k teme, tak napis.

Almarinos

A ešte jedna vec-keď si dám hladovku, tak po dni, keď som nič nejedol si ani nemusím umývať zuby, lebo baktérie nemajú čo žrať a teda sa nerozmnožujú a neútočia na mozog. A cítim sa fajn.
A možno tento príspevok napísal niekto za Union-ku, ktorá si tu robí reklamu :)

Almarinos

Kaloria diky za štúdiu. Ja pridám skúsenosť, že keď si neumyjem večer po jedle zuby a ráno sa zibudím cítim sa dosť oničom. Celý deň. Ale keď si umyjem zuby, hneď mi je lepšie. Bude to mať súvis s baktériami.

kaloria

dakujem bubli, aj za nazor aj za studiu, tu si este precitam. zubara sa pytat nebudem, myslim, ze by mi kazdy odpovedal inak.
kdesi som citala, ze zubar by mal robit vytery z ustnej dutiny a skumat bakterie, ale nikdy som o tom nepocula, ze by to niekomu robili.
ja si myslim, ze ked tam niekto tu bakteriu ma, tak logicky bozkavanim ju zanesie inam a tam sa moze usadit a rozmnozit. kiezby som sa mylila, ale mne to tak vychadza.

Bubliii

No typicka sprava na urovni plusky, fantasticke titulky a 2 riadky k tomu.
Podarilo sa mi najst tu studiu od Poliakov, vyberam:
P. gingivalis is mainly found during gingival and periodontal infections; however, it can also be found at low levels in 25% of healthy individuals with no oral disease (18). Transient bacteremia of P. gingivalis can occur during common activities such as brushing, flossing, and chewing, as well as during dental procedures (19)

Nie som lekar, ale tak z textu usudzujem, ze: je sanca 1/4, ze ju mas v ustach, hoci v nizkej koncentracii aj ked si zdrava bez priznakov paradentozy ci ineho ustneho ochorenia; a takisto sa moze preniest zubnou kefkou, zubnou nitou a inymi dentalnymi procedurami.. o bozkavani tu nepisu, a nechcem tu vyvodzovat zavery - mozes sa ked tak lekara opytat..
origos studia: www.ncbi.nlm.nih.gov