Mám schizofréniu?

Príspevok v téme: Mám schizofréniu?
Srnec

Dobrý deň, ako dieťa som bol psychicky aj fyzicky týraní zo strany rodiny, spolužiakov kvôli môjmu výzoru a introvertnej povahe. Riešil som to kompulzívnou masturbáciou a hraním počítačových hier spolu pričom sa vo mne začali prejavovať myšlienky ako ublyžujem druhým a predstavou toho že mám nadprirodzenú moc.
Ďalším príznakom bolo zhoršené učenie a celkovo zapamätávanie si informácií ktoré bolo vždy prejavom uvedenej masturbácie (masturboval som v priemere 6x denne po dobu 11 rokov a to od 6tich, niekedy som masturboval za deň aj 19x) predpokladám že som si poškodil centrum vylučovanie endorfínou a neurotransmiterou. Neskôr v období 7 triedy šikana eskalovala a začal som mať myšlienky spojené s bodaním a znásilňovaním druhých a obsesívnym správaním ako neustále kontrolovanie či je zamknuté a k tomu som čoraz viac začal prebererať teórie o mymozemšťanoch ako sú vetrelci dávnoveku a pod. Moje správanie bolo dosť odtrhnuté od reality. Po niekoľkých rokoch som stretol priateľa ktorý my prezentoval Kresťanstvo s tým že je mu to pomohlo a tak som urobil. Problémy sa zmiernili čož bolo zapríčinené aj odchodom z kolektívu kde som bol šikanovaný a prebratím viery. V kresťanstve som bol veľmi radikalizovaný a konal som presne podľa toho čo tam bolo napísané, začal som vidieť všade antikrista druhý príchod a videl všade príznaky apokalipsy, napr. vo videoklipoch na YT, mal som obsesie ako neustále analyzovanie a videl som cez noc rôzne halucinácie. Po škole sa môj stav zlepšil a spolu s tým že som začal meditovať a prestal masturbovať som sa aj ukludniľ. Máte niekto podobné skúsenosti?

momentik

Angelika3, ty si si tiez niecim takym presla, pocitom, ze mas schizofreniu alebo OCD alebo sikanou alebo niecim takym?

Pag

Vela chorych ludi berie lieky kvoli tym, ktori si o sebe myslia, ze su zdravi. Ti akoze zdravi si budu o sebe stale mysliet, ze su zdravi, pritom na stupnici je.losti by isto obsadili prve priecky. A co je normalne uz vie asi len malokto.

Angelika3

Ťažko takúto situáciu riešiť len prostredníctvom rád či skúsenosti niekoho iného. Je zrejmé, že šikanovanie v tebe zanechalo neznášanlivosť voči druhým a vyvolávalo určité pomstychtivé myšlienky kombinované s túžbou a predstavami, že disponuješ silou, kedy by ti už takto blížené byť nemohlo.

Druhých zrejme nemáš rád a pravdepodobne ani sám seba.
Tvoja záľuba v počítačových hrách mohla túto skrytú agresivitu umocniť, sama viem, že keď som niekedy hrávala hry (bavilo ma to ale len krátko, skôr so zvedavosti) tak tieto dosť podporujú pocit agresivity a zároveň strach a uzavretie z okolia a taktiež po návrate z tohto nereálneho sveta sa opäť dostaví pocit nespokojnosti a otupenosti, možno aj osamelosti, ktorý si sa zasa možno snažil kompenzovať v masturbácii a tak dookola.

Tvoja potreba "kontrolovať" niektoré činnosti tiež väzí v skrytom a neustálom napätí, cítiš nutkavú potrebu opakovať niektoré činnosti, možno sa teda zamýšľaš či to nie je obsedantno kompluzívna porucha, no nemyslím že by si bol v nejakom nezvratnom stave.

Tiež nemyslím, že by si trpel rovno schizofréniou, ale povedala by som, že do určitej miery väčším či menším rozdvojením mysle a osobnosti trpí takmer každý a rozhodne nie si jediný s týmito pocitmi, len bežne svoje skryté životy ľudia pred druhými nereprezentujú a častejšie len pózujú, alebo naoko sa "vycvičia", aby pôsobili pokojne.

Píšeš, že ti pomohlo nejaké kresťanské spoločenstvo, nuž áno, môže to byť taká barlička, ale tiež ťa to nejako neuspokojilo (nečudujem sa).
Ty by si sa potreboval jednoducho skľudniť, uvoľniť sa, zastaviť tie neustále napäté myšlienky. Si zrejme dospelý, spolužiaci a rodičia ti už môžu houby, je na čase aby si sa vzchopil.
Píšeš, že vidíš určité pokroky odkedy medituješ- to by bola dobrá cesta.
Skús si uvedomovať, na čo myslíš a myšlienky nechať plynúť nejakým želaným a príjemnejším tokom, nenechaj sa nimi ovládať a čo horšie možno aj ovládnuť. Nebuď ako posadnutý svojou hlavou.
Venuj sa svojej energii a chodievaj viac do prírody, vnímaj jej krásu, kúp si psa alebo čo :-)
len netrč furt doma so svojím "šialenstvom" a hľadaním útechy a naplnenia v masturbácii. Možno by ti vlialo trocha života do toho umierania aj väčší vonkajší kontakt, trebárs s nejakým milým dievčaťom, ktoré by ťa vedelo pochopiť a sú také, všade je dostatok osamelých sŕdc :-) len sa zdá že nie, keď vopred všetko neguješ.
Nepíšeš tiež o práci, niečo čomu by si sa vedel a chcel venovať.
Hľadaj tú silu, ktorú potrebuješ cez vonkajšie okolnosti, ale najmä sám v sebe, bez ohľadu na to akú si mal minulosť, rodinu a čokoľvek si prežil. Dá sa to zvrátiť. Je to len tvoj život.

Pag

Co sa tyka viery, tak kazdy si nesie svoj kriz, ci chce alebo nechce. Co sa tyka choroby, tak su aj ine vaznejsie dus.ocborenia napr.zavistlivost, pazravost, nenavistnost, hlupost a pod., cize tvoja choroba nepatri medzi tie najhorsie. Tie choroby prichadzaju k nam aj preto, lebo do nasho podvedomia sa dostava vela neg.informacii, kym v hlave nedojde ku skratu, v hlave. Mozno to ako tak rozchodit, ale tym neg.informaciam sa treba vyhybat. Ja uz uspesne min.pat rokov nepozeram vobec telku. To ma ako tak chrani. Cize tak.

Srnec

@Nem zmysel
Masturboval som od 6tich ale to neznamená že som už vtedy ejakuloval. Pohlavne som dozrel veľmi skoro

Rescue84

to to neje schizofrénia
Ako sa schizofrénia prejavuje?
Pri schizofrénii sa objavujú príznaky, ktoré sú buď čímsi navyše oproti normálnemu stavu (chorý počuje hlasy, vidí postavy, celé scénické výjavy, cíti na tele alebo v tele neexistujúce pocity -- to sú halucinácie, je presvedčený, že mu niekto vkladá alebo odoberá myšlienky, že ho niekto prenasleduje, že má nadprirodzené schopnosti -- to sú bludy), alebo, naopak, ochudobnením zdravého správania a prežívania (zníženie aktivity, záujmov, ochudobnené prejavovanie citov, uzatváranie sa do seba až úplné prerušenie kontaktov s okolím). Neschopnosť odlíšiť vonkajší svet od vnútorných predstáv vedie k neschopnosti sústrediť sa, rozmýšľať, reč sa stáva niekedy nesúvislou, nepochopiteľnou pre okolie, citové prejavy sú iným nezrozumiteľné, chorý sa nevie sústrediť na žiadnu činnosť, izoluje sa. Rozštiepenie znamená, že jednotlivé funkcie psychiky sú od seba akoby odpojené, v niečom môže fungovať úplne normálne, ale v inom je jeho správanie na prvý pohľad čudácke.