Dobrý deň, podľa čoho ste sa rozhodli čo pôjdete študovať ďalej ? Trápi ma táto otázka pretože neviem aké semináre si mám dať do 4.ročníka na gymnáziu pretože neviem kam by som chcela ísť ďalej. Je maturita z chémie tak ťažká ako všetci hovoria ? Bojím sa že maturitu z chémie nedám tak uvažujem nad kombináciou biológia a občianska náuka. Veľmi ma baví biológia, ale čo by sa dalo študovať na VŠ v tejto oblasti, aby to malo uplatnenie na Slovensku ale aj v zahraničí ?
Voľba štúdia na VŠ
Ja som sa rozhodovala na zaklade toho, co mi islo dobre v skole a mala som k tomu vztah. U mna to bola slovencina, biologia, dejepis, geografia.. V mojej rodine vsetci pracuju vo vede a tak som mala nejaku ideu, co to asi obnasa. Nakoniec som sa rozhodla pre biologiu. Maturovala som z biologie, SJ, NJ ( nemčina) a geografie (vsetci mi hovorili ze musim mat chemiu, ale nikdy mi nesla a nevidela som dovod sa to biflit..). No a na VŠ sme nakoniec tiez chemiu mali, ale trochu inu nez na strednej. Takze som sa jej nevyhla ;)
No a co sa tyka uplatnenia.. zahranicie neviem, par mojich spoluziakov islo po skole mimo SR, ale ci robia v odbore, neviem, stratili sme kontakt za tie roky. Co sa tyka uplatnenia na SR, povedala by som, ze tak polovica mojich spoluziakov (vratane mna) robi v odbore a polovica nie. Ale pozor, mnohi z vlastneho rozhodnutia, nie kvoli nedostatku roboty. Uplatnitelnost velmi velmi zavisi od odboru, aky si vyberies na VŠ a z ktoreho zoštátnicujes.. napr. taka genetika, molekularna biologia su velmi v kurze, naopak "klasicke" vedy ako zoologia, antropologia, botanika uz menej.. na profesii zase casti vidim, ze hladaju mikrobiologov, to je vyborny a velmi ziadany odbor, lebo tak sa vies zamestnat napr aj v potravinarskom priemysle (urcovanie kvality potravin..)..
Ak mas este nejake otazky, pytaj sa, rada odpoviem..