Rehabilitácie po NCMP

Príspevok v téme: Rehabilitácie po NCMP
Natassa

Dobrý večer, budem vďačná za každú radu.
Otec (73) utrpel ťažkú mozgovú príhodu. Došlo k prasknutiu cievy a následnému krvácaniu do mozgu. Už je niečo vyše troch mesiacov doma z nemocnice, ale žiaľ neregistrujem takmer žiadne zlepšenie.
Pomocou mňa a dvoch francúzskych barlí pomaly prejde z postele na wc, alebo celkovo po dome (spálňa, kuchyňa, obývačka). Aj sa veľmi pomalinky vie najesť, ale všetko mu treba pripraviť a na kúsky nakrájať.
Ďalším problémom je jeho komunikácia. Nekomunikuje takmer vôbec, teda ani nevie. Rozumie všetkému, čo mu hovoríme, ale odpovedať nevie. Aj keď nebodaj niekedy povie za celý deň nejaké to slovo, tak mu takmer vôbec nerozumieme.
Chcela by som sa spýtať, či má niekto podobnú skúsenosť. Je nejaká šanca, že sa niekedy vráti späť do bežného života? Viete poradiť, ako s ním mám cvičiť? Či už reč, alebo pohyb. Už som zufalá. Za každú radu som veľmi vďačná. Ďakujem.

GOING

Pokiaľ neprebehne stimulácia/dynamizácia mozgu (napr. prírodná magnetická) v ťažkých prípadoch postihnutia môžte robiť aj Svätého Petra.

Chemické a nepriame metódy stimulácie a budenia mozgu nie sú postačujúce hlavne pri ťažkom stupni postihnutia a rovnako aj vo vyššom vysokom veku nad 60-70 rokov, podľa kondície postihnutého.

Slavka Krupova

Chce to hlavne veľa trpezlivosti. Rehabilitácie sú veľmi dôležitým krokom k úspechu. Ak je na tom najhoršia reč, určite sa nebojte vyhľadať logopéda. Treba pacienta prinútiť veľa čítať a rozprávať.
Poznám ľudí, ktorý mali iCMP aj hCMP, zostali nevládni a po dlhých cvičeniach a trpezlivosti sa dokázali vrátiť do bežného pracovného kolotoča. Držím palce aj vám!

Tanicka53

Moja mama mala v 60tke mozgovú príhodu. Stav sa pomaly zlepší, ale minimum ľudí sa dokáže vrátiť späť do bežného života a hlavne je to individuálne. Mnoho závisí od toho, aké rozsiahle bolo krvácanie, prípadne upchatie cievy a či pomoc prišla rýchlo.
Osobne by som v tvojom prípade zverila otca do rúk odborníkom - rehabilitačné oddelenia nemocníc. Výrazne to môže pomôcť.
Aj ja som mamu dala na rôzne rehabilitačné oddelenia, súkromné cvičenia a kúpele. Veľmi jej to pomohlo. Už je tomu 4 roky - teraz je na tom tak, že pohybovať sa dokáže pomocou 1 paličky a na reči to takmer nevidno. Len už ten rozum je taký, aký je.

ahjaj

Moj svokor mal mozgovú porážku v septembri a v druhej polovici decembra to bolo lepšie s nim. Chorý potrebuje neustále niečo ohmatavat postihnutú rukou aj nohou. V ekárni sú na to pomôcky, hračky - odporúčam kúpiť viac druhov, medzi nimi aj dačo pichľavé a tvrdé, čo ma zovrieť do dlane, aby to stačilo body na dlani a tým sa zvýši hybnosti zápästia.
Týka sa to aj nohy a úst. Jedlo by mal podľa možností aj žuť. Pri pití alebo tekutej strave striedať pitie z hrnčeka, jedenie lyžičkou - samostatne a pitie slamkou. Ak máte domáce zvieratko, nech ho kŕmi. Keď nemáte, je dobré zaobstarať si ho. Nech psa alebo mačku hladká, češe, kŕmi. Na YouTube nájdeš kopu videí o masáži končatín a rehabilitačnom cvičení.
Zapajat do domácich prác. Napr. Keď sedí pri stole, dat pred neho handru, nech utrie stôl pred sebou alebo misu s vodou a špongiu, nech umyje hrnček a tanier. Nech sa pokúsi sám účesat, oholiť, aspoň natrieť penou, dat pred neho misu s vodou a mydlom, nech si umyje ruky, dat mu krém, nech si ich dvakrát denne nakremuje.
Co sa týka reči, najprv skúste áno, nie. Aj keď ukáže hlavou, ale nech to skúsi povedať aj keď to povie nezrozumiteľné, budete vedieť, že to je áno a nie.
Dajte mu stavebnice, nech pripája a trhá dieliky.
Na nohy papuče s masážnou výstelkou, alebo keď sedí, nech ma chodidlo na lopte a pohybuje ňou. Z času na čas bud pri chôdzi, nech stupid na prázdnu plechovku alebo pet fľašu a tým ju sploští. To môže mať aj také zadanie, nazbieralo sa 5 fliaš z umelej hmoty, ma ich sploští. Po sediacký, tak ze pritlači nohu, alebo tak, že na ňu s pomocou stupid Samozrejme prechadzky. Je dobré ho občas niekam zobrať, na vozíčku na prechádzku do parku, tam nech sa z vozíka postaví, prejde s pomocou na lavičku, potom nech stretáva iných ludi: kaderníčku a pod.
Myslím, že je predpoklad, že sa jeho stav ešte trochu zlepší.